Alimentació en el nen esportista amb diabetis

In Hospital de Nens, Salut i Esport

Sara Casals Roda

Diploma da en Nutrició Humana i Dietètica

Màster oficial de Nutrició i Metabolisme (UB). Màster d’Atenció d’Infermeria al Pacient amb Diabetis (UB). Dietista clínica en pràctiques al Servei de Diabetologia de l’Hospital de Sant Pau i la Santa Creu. 

Curs de Coaching Nutricional (UB).. Postgrau de Nutrició  Esportiva (UB).

 

Com havíem parlat anteriorment, l’alimentació saludable juga un paper clau en qualsevol nen, i sobretot en aquells que practiquen esports.  Si a més a més existeix una diabetis tipus 1 encara resulta més important el tipus i quantitat d’aliments que els donem.

Cal assolir un bon coneixement de l’efecte de l’alimentació en la glucèmia segons cada persona, cada esport i cada intensitat, que s’adquireix provant i observant.

Els pilars de l’èxit del tractament de la diabetis tipus 1 són: la insulina, l’alimentació adequada, l’activitat física i una bona educació diabetològica.  Ens fixarem sobretot en els aliments que contenen hidrats de carboni ja que són els que influeixen directament en els nivells de glucosa en sang.

És fonamental  que els infants i les famílies amb nens amb diabetis tinguin un bon domini dels 4 pilars per tal de saber quan modificar dosi d’insulina, incrementar o reduir la quantitat d’hidrats de carboni segons el tipus, la durada i el moment  de l’activitat . És molt important observar molt bé que passa amb la glucèmia quan prenem una decisió o una altra (reduir insulina, afegir hidrats, quins i quants?) És aconsellable apuntar per poder aprendre.

L’activitat física per norma general millora la sensibilitat a la insulina (i sovint això implica necessitar menys dosis d’insulina), fa reduir els valors de glucèmia ja que els músculs en actiu consumeixen molta més glucosa que en repòs. Obtenen la glucosa de la sang i el fetge produeix i allibera glucosa per tal d’evitar que els valors baixin massa.

Els valors de glucèmia adequats per iniciar l’activitat són entre 120-200mg/dl. També pot passar que la glucèmia s’incrementi durant l’activitat física sobretot si l’exercici és intens, o si fa moltes hores de l’última injecció d’insulina, en aquests casos no convé menjar hidrats de carboni extres.

El millor moment  per practicar activitat física es quan fa més de dues hores de l’última injecció d’insulina ja que l’efecte màxim d’aquesta ja ha passat (per tant el risc d’hipoglucèmia és menor). Com he mencionat quan es té la previsió que es farà activitat física convé reduir la dosi d’insulina prèvia, però si no s’ha realitzat aquesta reducció només ens queda l’opció d’ingerir més aliments rics en hidrats de carboni.

L’àpat anterior a un entrenament o competició igual que en la població general ens interessa que contingui  hidrats de carboni de baix índex glucèmic -l’index glucèmic mesura la capacitat d’elevar la glucèmia que té un aliment-. Escollirem aliments poc processats, flocs naturals de civada, iogurt natural, llesca de pa amb pernil, fruita (evitar cereals d’esmorzar, cacaolat, sucs de fruita) pasta, arròs, patata amb verdura i carn o peix no greixós i iogurt o fruita de postres.

Ens interessa un índex glucèmic mig-alt si just abans de l’entrenament la glucèmia està en nivells justets per començar l’activitat, també per suplementar (progressivament) durant l’activitat i en acabar l’activitat si els nivells de glucèmia són inferiors a 90-100.  Per exemple fruita madura, mig gotet de suc, barreta tipus muesli, panses (atenció tolerància) o bastonets de pa.


28 de Febrer, dia mundial de les malalties rares

Cada any, la Federación Española de Enfermedades Raras (FEDER) celebra en coordinació amb l’Organización Europea de Enfermedades Raras (EURORDIS) i amb l’Alianza Iberoamericana de Enfermedades Raras (ALIBER) una campanya de sensibilització enmarcada en el Dia Mundial de les malalties rares (28 de febrer). La campanya té com a objectiu conscienciar sobre les malalties poc freqüents i situar-les com una prioritat en l’agenda social i sanitària. Són malalties que de forma individual afecten a molt poques persones però de forma global tenen un important impacte en la població. Treballar en visibilitzar aquestes malalties i avançar en el desenvolupament de nous medicaments i en la seva investigació és fonamental per a moltes persones.

You may also read!

Dani Ballart, nou entrenador del CN Mataró

Gran notícia per l’esport d’elit del Maresme i de manera particular per al Centre Natació Mataró. El tècnic Dani

Read More...

NEIX UN NOU CLUB. BÀSQUET MARESME BOET MATARÓ 3 VILES.

Després de molts mesos de treball, l’Associació Esportiva Boet Mataró i el Bàsquet 3 Viles acorden unir esforços i iniciar

Read More...

Iniciativa local davant el COVID-19: Pericos solidaris i de proximitat arriba al Maresme

L’RCD Espanyol de Barcelona posa a disposició dels 1.511 socis de totes les comarques barcelonines, majors de 75 anys,

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Mobile Sliding Menu