Asma a la infància i esport

In Hospital de Nens, Salut i Esport

Esportiu Maresme comença aquest mes una sèrie de consells medicoesportius, especialment dirigits als nens que fan esport, de la mà del principal hospital pediàtric de Catalunya, l’Hospital de Nens de Barcelona.

L‘asma és la malaltia crònica més freqüent durant la infància. Afecta al 10-15% dels nens en edat escolar. Constitueix la primera causa d’absentisme escolar.

L’asma es caracteritza per una obstrucció de la via aèria que passa en presència d’alguns desencadenants com els al·lèrgens que hi ha a l’ambient, les infeccions o altres factors com el fum o la contaminació.

L’esport és important en totes les edats de la vida. En el cas dels infants i els adolescents, facilita el desenvolupament psíquic i físic i fomenta valors necessaris en l’educació dels nostres joves, com el treball en equip, l’esperit de superació o el valor de l’esforç.

L’esport és important per a tots els nens i no podem excloure als nens que pateixen asma. Especialment perquè sabem que si la malaltia està ben controlada, no tenen per què existir diferències importants amb la resta de nens pel que fa a la pràctica esportiva.

Esportistes molt coneguts com el ciclista Miguel Indurain, el futbolista David Beckham o la nedadora Mireia Belmonte pateixen asma, com probablement el 10% dels esportistes d’elit.

Els pediatres animem els nens i adolescents a practicar esport encara que tinguin algun tipus de limitació. Conèixer i respectar aquests límits és fonamental. Practicar la majoria d’esports és possible si l’asma està sota control.

Si durant la realització de l’exercici apareix tos repetitiva, sensació d’ofec o d’opressió al pit està indicat aturar l’exercici i utilitzar els medicaments dilatadors del bronqui amb els quals es tracten les crisis.

Professors d’educació física i entrenadors de les diferents disciplines haurien de tenir uns mínims coneixements en aquest sentit.

Pel que fa al tipus d’esport més apropiat, és convenient conèixer les preferències dels nens. Les activitats que es realitzen amb exposició a l’aire sec i fred o a on es requereixen llargues carreres, tenen més capacitat per desencadenar crisi que altres esports.

Tradicionalment s’ha considerat la natació com un dels esports recomanats en els nens asmàtics. El fet de ser un esport complet que es realitza en un escenari humit i que no ocasiona pressió al pit, semblen donar-li protagonisme. No obstant això, alguns estudis semblen relacionar la concentració de clor i la quantitat de fongs en piscines cobertes amb la inducció de crisis asmàtiques. És un tema controvertit en el qual els experts no es posen totalment d’acord.

A més de la natació, altres esports com les arts marcials, la bicicleta (no molt intensa) o el golf, poden ser bones opcions. Els esports que es realitzen en equip també són una bona elecció, ja que permeten descansos periòdics.


123…

Dues premisses són necessàries prèvies a la pràctica esportiva en nens asmàtics:

3 Evitar factors desencadenants (fum, al·lèrgens i infeccions)

3 Prendre la medicació preventiva

Per a la realització esportiva es recomana:

3 Escalfar de forma adequada

3 Respirar pel nas

3 No realitzar esport si hi ha símptomes asmàtics

3 Si es pateix asma d’esforç, prendre la medicació preventiva 20-30 minuts abans

3 Portar un inhalador broncodilatador per si de cas es produeix una crisi


+ Salut

Conscienciació sobre l’ús d’antibiòtics

Del 13 al 19 de novembre va tenir lloc la campanya mundial promoguda per l’OMS per a la conscienciació sobre l’ús d’antibiòtics. El lema escollit en aquesta ocasió va ser: “Demani assessorament a un professional sanitari abans de prendre antibiòtics”. Els antibiòtics són fàrmacs considerats un recurs valuós. L’ús indiscriminat i el fet de no completar els tractaments fins al final fa que augmentin les resistències bacterianes davant d’ells i aquest fet origina que pugui ser dificultós lluitar en determinats moments contra alguns gèrmens i les infeccions que provoquen. L’objectiu d’aquesta campanya és garantir mentre sigui possible, que pugui ser factible tant la prevenció com el tractament de les infeccions mitjançant fàrmacs eficaços, segurs i de qualitat, que siguin usats de forma responsable i que puguin arribar a totes les persones que els necessitin.

 

 

You may also read!

Miguel Lozano, l’home dofí que va baixar a 122 metres de profunditat

Les aigües de la platja de Montgat van ser l’escola on va començar a gestar-se una llegenda de l’apnea

Read More...

Sofia Xuan, Talent exultant!

Campiona d’Espanya de tennis taula Nena prodigi del tennis taula espanyol, la jugadora gironina del CTT Calella acaba de conquerir

Read More...

‘TOTS SOM UN EQUIP’ La nova campanya de l’FCF per al futbol territorial

L’INEFC de Barcelona va acollir la presentació d’aquesta nova iniciativa de l’FCF amb l’objectiu d’impulsar i promocionar el futbol

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Mobile Sliding Menu