Calella i el Maresme, epicentre del triatló mundial

A Triatló

FOTOS: JM Arenaza  Ajuntament de Calella

La icònica prova de l’Ironman, que s’ha celebrat per quart any consecutiu a la nostra comarca, amb sortida i arribada a Calella, ha posat el  Maresme en el mapa en l’àmbit internacional, no solament en el panorama esportiu, sinó també a escala turística i cultural.

Cal tenir molt present, i és aquí on radica la gran força de l’Ironman, que dels 2.919 atletes que van participar en la prova, més del 80% procedeixen d’altres països, majoritàriament britànics, francesos, alemanys, russos, però també, fins i tot, islandesos, neozelandesos, australians o nord-americans. És a dir, l’Ajuntament de Calella, al costat de la inestimable i valuosa col·laboració de molts municipis del Maresme, han estat capaços d’organitzar una prova internacional de primera magnitud.

Una competició, per cert, que, mesos abans de disputar-se, ja havia esgotat totes les inscripcions, senyal inequívoc de l’atracció que senten els triatletes per aquesta prova, considerada pels esportistes com una de les més especials de tot el calendari internacional.

2.919 atletes de tot el planeta van protagonitzar un Ironman espectacular i històric

S’ha de destacar, a més, la implicació de la ciutadania. L’Ironman de Calella va comptar amb més de 1.000 voluntaris que van ajudar a dur a terme una organització perfecta, no solament el dia de la competició, el dissabte 31 de setembre, també en els dies previs, dijous i divendres, sobretot per allotjar als atletes, a les seves famílies i guardar tot el material. Dijous va ser la roda de premsa dels triatletes professionals i la festa de benvinguda i divendres el torn dels briefings i el check-in de bicicletes.

L’Ironman no va tractar solament de  la carrera en si mateixa. Al voltant de la prova va haver-hi tot un seguit d’actes. Per diumenge van quedar dos actes multitudinaris que sempre posen la cirereta a l’IRONMAN Barcelona. El primer va ser l’IRONKIDS, que va concentrar centenars de petits esportistes que també van tenir el seu protagonisme. I, just després, l’IRON GIRL, on un bon nombre de dones van completar 5 quilòmetres de cursa a peu pel passeig.

La competició, a un ritme trepidant

Els triatletes s’enfrontaven a un circuit de 3,8 quilòmetres de natació, 180 de ciclisme i 42,2 a peu. El tram ciclista, de dues voltes i mitja i molt ràpid, va transcórrer al costat del mar de Calella fins a Montgat. Finalment, els triatletes van córrer també des de Calella fins a Santa Susanna, realitzant tres voltes per completar la marató.

Respecte a l’elit, en categoria masculina, Clement Alonso i Miquel Blanchart sortien per intentar repetir la bonica lluita que ens oferiren el 2014, quan van acabar primer i segon, respectivament. A més, Blanchart va ser tercer l’any passat. Entre els seus rivals més destacats tenien a Joe Skipper, Horst Reichel, Ritchie Nicholls i Bas Diederen.

En dones, la catalana Judith Corachán sortia també com una de les grans protagonistes, ja que a Calella realitzava el seu debut en llarga distància. Tenia que compartir línia de sortida amb l’holandesa Yvonne Van Vlerken, guanyadora de la prova el 2015, així com Lisa Huetthaler i Daniela Sämmler, entre altres.

La prova va començar a les 8 del matí amb els 3,8 km de natació, on el més ràpid va ser el neozelandès Mike Phillips, seguit per un grup de 12 triatletes, entre els quals es trobava Miquel Blanchart que sortia el 12è, a 31 segons del cap de carrera.

Els municipis del Maresme per on va passar la prova es van bolcar amb els atletes sortint al carrer a animar-los

Ja sobre els 180 km de ciclisme vam poder veure com Miquel Blanchart s’alçava a la primera posició de la prova sobre el km 20 de carrera fins al km 109, on va ser atrapat pel francès Antony Costos, que se’n va anar en solitari per arribar a la T2 al costat de Mike Phillips. El tercer a arribar a la T2 va ser el britànic Philip Greus, a més de 6 minuts. Miquel Blanchart va baixar algunes posicions en l’última part del sector ciclista arribant a la T2 amb 10 minuts de desavantatge sobre Costos.

Ja en la marató vam veure com Philip Greus es va posar al capdavant i se’n va anar marxar en solitari intentant deixar anar el francès, aconseguint un màxim avantatge de 48 segons sobre ell en el km 15 de cursa a peu. A partir d’aquí, Antony Costos va anar retallant terreny per sobrepassar-lo de nou en el km 22 i marxar en solitari per aconseguir la victòria amb un temps  de 07:49:19 i polvoritzant així el rècord que va fer l’any passat Patrik Nilsson amb 07:55:28. Philip Greus va ser segon (07:52:50) amb 00:03:31 de desavantatge, i l’atleta ucraïnès Viktor Zyemtsev (07:58:03) va ser tercer.

Més de 1.000 voluntaris van ajudar durant quatre dies a que l’organització del event  fos perfecta

Ja més enrere vam poder veure un gran Blanchart protagonitzant una gran remuntada per acabar en quarta posició, avançant vuit posicions i acabant amb un temps de 08:02:03

En la prova femenina, la més ràpida a sortir de l’aigua va ser Kate Comber, seguida per Judith Corachán a tan sols 5 segons, i per Katja Konschak , Ewa Bugdol a 10 i per Daniela Sämmler a 19.

En els 180 km de ciclisme es va formar un trio al capdavant amb Daniela Sämmler, Lisa Huetthaler i per Kimberley Morrison, que va estar unit fins al final del sector arribant juntes a la T2. Judith Corachán es va mantenir sempre en posicions Top10  arribant a la transició vuitena.

En els 42 km de carrera a peu l’alemanya Daniela Sämmler va liderar la prova fins al km 28, on l’holandesa Yvonne Van Vlerken la va sobrepassar remuntant més de 6 minuts sobre Sämmler, marxant-se en solitari per aconseguir la victòria final en un temps de 08:46:18. L’atleta dels Països Baixos va superar el rècord de la prova, que s’ha tornat a batre per segon any consecutiu. La segona classificada va ser Lisa Huetthaler (08:51:21), seguida per la teutona Daniela Sämmler (08:55:11) que va ocupar  el tercer lloc final.

Judith Corachán, que estava duent a terme una gran competició, es va haver de retirar, malauradament, al començament de la carrera a peu a causa de problemes estomacals. Barcelona, el Maresme i molt especialment Calella han sabut estar un any més a l’alçada de les circumstàncies. Ja estan treballant perquè la futura edició de 2018 sigui encara millor. Serà tot un repte.


You may also read!

L’esport que està causant furor

En els últims temps s’està posant de moda una nova disciplina esportiva, importada dels Estats Units, que està causant

Read More...

Juli Giner aspira a l’europeu dels Superpluma

El Boxejador de Premià de Dalt, Juli Giner, conegut com ‘The Rock’, s’enfrontarà aquest dimecres al púgil anglès Martin Joseph Ward pel cinturó continental

Read More...

Marta Bach, la ‘castellera’ de l’aigua

Marta Bach és un meravellós exemple del triomf del treball ben fet des de la base. Es va tirar

Read More...

Deixa un comentari:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu