Connect with us

Ajuntaments

Catalunya, al capdavant de l’esport espanyol

estadístiques

La setena edició de l’Anuari d’Estadístiques esportives del Ministeri de Cultura i Esports així ho reflecteix

La Divisió d’Estadístiques i Estudis de la Secretaria General Tècnica del Ministeri de Cultura i Esport ha publicat la setena edició de l’Anuari d’Estadístiques Esportives, corresponent a l’any 2018.

L’interès d’aquest treball és facilitar una eina útil per al coneixement de la situació del sector esportiu a Espanya i la seva evolució. De les nombroses magnituds transversals estudiades i documentades, s’arriba a la conclusió que Catalunya, un any més, és el gran motor de l’esport espanyol, tant en nombre de llicències esportives, empreses vinculades a aquesta indústria, així com diners invertits per part d’administracions i ajuntaments locals. Catalunya no ha deixat de créixer en tots aquests paràmetres.

EMPRESES

El primer exemple el tenim en el capítol relatiu al nombre d’empreses l’activitat econòmica principal de les quals pertany a l’àmbit esportiu. Parlem d’empreses dedicades a la fabricació d’articles d’esport, d’activitats esportives i de comerç al detall. Cal tenir en compte en 2018 va haver-hi 34.529 empreses, mentre que l’any anterior van ser 34.203.

Catalunya lidera aquest rànquing amb 5.963 empreses, molt per sobre de la Comunitat de Madrid (5.167) i Andalusia (5.077). És la que més es dedica a les activitats esportives (4.913), a la fabricació de material esportiu (48) i al comerç al detall (1.002).

LLARS

També són les famílies catalanes les que més diners gasten en béns i serveis vinculats a l’esport, així com a l’oci que ofereix aquesta indústria. A més, amb una diferència notòria respecte d’altres comunitats.

Aquesta estadística compara els anys 2016 i 2017. Les llars catalanes van invertir 1.091 milions d’euros aquest últim any, molt per sobre d’Andalusia, la segona comunitat, amb 884 milions, que va sofrir un sotrac molt accentuat. La despesa mitjana per llar a Catalunya en 2017 es va situar en 364,7 euros i per persona, en 148 euros. En aquestes últimes estadístiques és la Comunitat Foral de Navarra la que més gasta.

DESPESA PÚBLICA

En aquest capítol s’ofereixen indicadors relatius a la despesa pública en esport realitzat per l’Administració General de l’Estat, per l’Administració Autonòmica i per l’Administració Local.

El 2017, la despesa total liquidada en esport per aquestes administracions va ascendir a 2.150 milions d’euros. D’aquesta xifra, 342,5 milions corresponen a les Administracions Autonòmiques. Segons aquest estudi, Catalunya encapçala aquesta despesa amb 59,76 milions d’euros, molt per sobre d’Andalusia (39,96 milions d’euros) i la Comunitat Valenciana (34,64 milions d’euros).

És també rellevant destacar els esforços que fan els ajuntaments de Catalunya en la promoció de l’esport i en el seu suport a les entitats i clubs locals. En 2017, els ajuntaments catalans van invertir 322,96 milions d’euros, per sobre dels de la Comunitat de Madrid (319,52 milions d’euros) i Andalusia (284,56 milions d’euros).

ESPORT FEDERAT

Les dades d’aquest capítol procedeixen de l’Estadística d’Esport Federat, operació estadística de periodicitat anual elaborada pel Consell Superior d’Esports (CSD). S’han estudiat les dades de 66 federacions nacionals, arribant la xifra rècord de 3.866.867 llicències, quan fa tan sols quatre anys eren 3.391.298 llicències. És a dir, a Espanya cada vegada es practica més esport federat.

La primera conclusió que s’extreu és que, un any més, Catalunya és, amb diferència, la comunitat que més llicències federatives aporta, amb un total de 643.460, molt per sobre de la segona comunitat, que és Andalusia, amb 518.443 llicències, i la de Madrid, en tercera posició, amb 508.973. Percentualment parlant, Catalunya aporta el 16,6% de les llicències. I en aquest apartat, és obligatori posar en valor el pes de les llicències femenines. En la distribució percentual de l’esport femení espanyol federat, les esportistes catalanes representen el 18,5%, també molt per sobre de qualsevol altra comunitat.

DISCIPLINES ESPORTIVES

És evident que, tant a Espanya com a Catalunya, el futbol és l’esport rei. El 2017 es va sobrepassar per primera vegada el milió de llicències i aquesta tendència ha incrementat, arribant l’any passat a 1.063.900. Per ordre decreixent, el segueixen el bàsquet, la caça, el golf, els esports de muntanya i escalada, el judo, l’handbol, l’atletisme, el voleibol i el tennis. Molt a prop d’entrar en aquest ‘top ten’ trobem el ciclisme, el karate i el pàdel.

La Federació Catalana de Futbol és la que més llicències aporta, no solament a Catalunya, també a l’Estat Espanyol, gràcies a les seves 172.066 llicències. La segueix la Federació Andalusa amb 157.569. I una vegada més és rellevant destacar les llicències femenines del futbol català, 12.925 en total. Madrid no arriba a les 6.000, i Andalusia tampoc a les 7.000. Aquí es percep el rotund èxit de la campanya #Orgullosa que ha dut a terme l’FCF per promocionarel futbol femení.

Pràcticament en totes les disciplines esportives són les federacions catalanes les que lideren la classificació de llicències. Ens trobem amb casos realment vistosos ja que hi ha esports en els quals el percentatge de llicències de Catalunya és aclaparador. Per exemple, en atletisme (13.681 per 8.883 de Madrid que és la segona), en escacs (Catalunya té 6.931 de les 28.382 que hi ha a tot Espanya, estant Madrid en segon lloc amb 2.818), en handbol (16.208 de Catalunya per 13.345 d’Andalusia), en billar (Catalunya presenta 1.137 de les 3.620 existent en tot l’estat), en futbol americà, amb el doble de llicències que el segon màxim aportador, o fins i tot el motociclisme, amb dues terceres parts de les llicències i triplicant a València, que és segona…

El mateix podem dir de la natació, del tir olímpic o del pàdel, però si hi ha dues disciplines esportives eminentment catalanes aquestes són el patinatge i la petanca. En la primera, Catalunya compta amb 26.354 llicències, per 7.351 de Madrid, que es troba en segon lloc. I en petanca, els nostres jugadors representen més la meitat de la totalitat: 10.385 de les 19.401 llicències registrades l’any passat.

CLUBS

El nombre de clubs esportius a Espanya ha crescut molt poc d’un any a un altre, passant de 67.030 en 2017 a 67.512 l’any passat. Els de futbol (21.148) representen el 31,3% del total, la qual cosa ens dóna una idea de la dimensió d’aquest esport. Sorprenentment, el segon esport en nombre de clubs federats no és ni el bàsquet, handbol, tennis, etcètera… No, és la caça, amb gairebé 6.000.

En valors absoluts, Andalusia és la comunitat que lidera el rànquing de clubs, amb 11.810, molt lluny de Catalunya que és la segona amb 7.788 i de la Comunitat Valenciana, tercera amb 6.349. En aquest apartat, resulta primordial l’extensió demogràfica de cada comunitat i el nombre de municipis. Malgrat això, Catalunya també és la comunitat amb major nombre d’instal·lacions esportives.

estadístiques

estadistiques

estadistiques

estadístiques

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Ajuntaments