Cristina Soler Vílchez, la deessa de les botxes

In Petanca

“Porto competint trenta anys seguint la tradició del meu avi i del meu pare”

La de Canet de Mar no té rival a Espanya. Dels tretze campionats individuals que s’han disputat de botxes, ha guanyat dotze medalles d’or i una de plata. També és campiona nacional de petanca. A l’octubre participarà en el Mundial de la Xina. L’any passat va aconseguir el que mai s’havia vist: el triplet com a campiona d’Espanya individual de petanca, de botxes i de tir de precisió. Una crack.

D‘on li ve aquesta passió?

Del meu avi Lolo i del meu pare Pep. El meu avi va ser el fundador d’un dels dos clubs de botxes que hi havia a Canet (Misericòrdia i Marina). Es van fusionar i es va crear l’actual CB Canet M.M. El meu pare, que encara està en actiu, ha estat un dels millors jugadors espanyols, individual, en parelles i tir de precisió.

Ara s’entén…

Des de nena jugo a les botxes. Amb tretze anys ja vaig ser campiona individual juvenil. Porto trenta anys competint.

En botxes. També a petanca?

Estava cansada d’anar tant a França a competir a botxes, perquè aquí a Catalunya i Espanya no hi ha tanta competició, així que l’any 2000 vaig decidir compaginar-ho amb la petanca. Vaig començar al CP Santa Coloma i després vaig passar al meu actual club, el Gran Via. L’any passat vaig aconseguir el triplet: campiona d’Espanya individual en petanca, botxes i tir de precisió en botxes. I medalla de bronze en  l’ Europeu individual.

Parlem de botxes i de petanca. I no és el mateix…

Pertanyen a la mateixa federació, però són diferents. La pista de botxes (27,5 m) és més gran que la de petanca (15 m). Augmenta la distància i també el pes de la bola, que és superior. A la petanca tires parat, dins d’un cercle. En botxes ho has de fer agafant impuls, corrent i sense passar-te d’una línia.

Més difícil, no?

Més que difícil, potser més tècnic. El fet que la distancia sigui casi el doble que a la petanca, el fa més precís. Tots els esports tenen les seves normes i les seves dificultats. Tant en botxes com a petanca hi han dues posicions clares: tirador/a i apuntador/a. A la petanca tothom pot tirar però a les botxes es tan tècnic, amb una distancia mínima de 12,5 metres, que no tothom hi arriba. A les botxes necesites una preparació física important.

És campiona de tir de precisió…

És un sol tir on has de donar en l’objectiu a la primera sense tocar l’obstacle vermell o figura.

Ha estat internacional moltes vegades…

He representat a Espanya en 7 mundials i 6 europeus, aconseguint quatre medalles de bronze. Em falta la plata i l’or! Vaig participar en els últims Jocs del Mediterrani i ara a l’octubre aniré al Mundial de Xina.

Hi ha molta competència?

Molta, perquè a països com França, Itàlia, Croàcia, i ara la Xina, són jugadores professionals.

Què virtuts cal tenir per triomfar en aquest esport?

Sobretot, concentració i tècnica. I saber suportar la pressió.

Amb quin títol o record es quedaria?

Em va fer molta il·lusió el doblet aconseguit dos anys consecutius amb el meu pare, 2015 i 2016, cadascun en la seva categoria, masculí i femení absoluta.

Compagina les botxes amb el seu treball a Barcelona.

Sóc responsable d’administració de Bon Llevat, una empresa de distribució de matèria prima per a pastisseries. Pràcticament tots els empleats i repartidors estem lligats al nostre esport. El gerent, Jesús, és vicepresident de la Federació Catalana, vocal de la Espanyola i máxim responsable nacional de botxes.

I la política?

Ara mateix sóc regidora a l’oposició del PP al meu poble, Canet de Mar, però no repetiré en les properes eleccions municipals.


Palmarès

BOTXES

1988 Campiona d’Espanya Juvenil

Campiona d’Espanya Individual

Femení (2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 i 2018)

2009 4a classificada Jocs Mediterranis a Pescara (Diploma Olímpic)

2009 Medalla de Bronze a Mundial Femení a Bevagana (Itàlia)

2010 Medalla Bronze en dobles

Campionat del Món celebrat a Saint Vulbas (França)

2011 Medalla Bronze Europeu celebrat a Rogaska Slatina (Eslovènia)

2013 Campiona Espanya Tir de Precisió

2017 Campiona d’Espanya

Tir de Precisió Femení

2017 Medalla de Bronze en el Campionat d’Europa

2018 Campiona d’Espanya de Tir de Precisió

PETANCA

2009 Campiona d’Espanya de la

Lliga Nacional de Clubs

2010 Campiona d’Espanya de tripletes celebrat a Roquetas de Mar (Almeria)

2016 Campiona d’Espanya de la

Lliga Nacional de Clubs

2017 Campiona d’Espanya Individual


You may also read!

Club de Bàsquet Canet, història viva del bàsquet català

160 llicències · 10 entrenadors · 12 delegats d’equip · 4 delegats de camp · 9 equips · 2 equips d’escoleta ESPORTIU MARESME presenta aquest mes un altre

Read More...

Torna Decathlon Ocasió amb més força que mai!

Ja gairebé saludem la primavera i amb el bon temps podem tornar a gaudir de l’esport a l’aire lliure.

Read More...

El futbol maresmenc ja té un altre club centenari 100 anys fent Tiana

No tots els dies es fan cent anys. Per això, el Centre Cultural Esportiu Tiana està d’enhorabona. Un segle fent poble

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Mobile Sliding Menu