Dolor toràcic durant la pràctica esportiva

In Hospital de Nens, Salut i Esport

El dolor toràcic és una causa relativament freqüent de consulta en els serveis d’urgències de pediatria. En moltes ocasions el dolor toràcic apareix durant la pràctica esportiva.

Aquesta circumstància adquireix una dimensió especial quan el dolor afecta a nens i adolescents i es localitza al tòrax, pel temor dels pacients, o de la seva família, a patir problemes cardíacs. La majoria de les causes de dolor toràcic no són greus, fins i tot comptant amb possibles causes psicògenes i altres de difícil avaluació, s’ha d’extremar la prudència per no catalogar de banal un dolor que pot ser a causa d’un motiu greu.

S’estima que 1 de cada 1.000 pacients que consulta a urgències pediàtriques presenten dolor toràcic; 1 de cada 10 amb causa psicògena, emocional, especialment si afecta adolescents.

Dr. Georges Akel · N. Col. 53096

Pediatre i cardiòleg infantil.  Servei de Cardiologia. Fundació Hospital de Nens de Barcelona.

Són moltes les causes que poden produir el dolor toràcic en els nens; pot o no ser un signe de dany tissular (dany en els teixits); pot incloure un dolor o malestar a la paret toràcica (pell, músculs o costelles); pot provenir de la tràquea i els pulmons, l’esòfag, el diafragma, els nervis, la medul·la espinal i el cor; en alguns ocasions resulta difícil explicar o mostrar exactament on és el dolor. La font del dolor pot no estar relacionada en absolut amb el tòrax.

Algunes de les causes més comunes de dolor toràcic són:

Costocondritis: és una inflamació entre una costella i l’esternó

Distensió o lesió muscular

Reflux gastroesofàgic

Dolor funcional o relacionat amb l’ansietat. És la causa més freqüent en els adolescents. Els símptomes inclouen hiperventilació (respiració ràpida i profunda), marejos i adormiment o formigueig al voltant dels llavis i les mans i / o en els peus; si bé no té una causa identificable, aquest dolor és real.

Asma induïda per exercici, bronquitis aguda o dolor per tos.

Patologies cardiovasculars o arrítmiques cardíaques: anomalies coronàries, taquicàrdia paroxística supraventricular, miocardiopatia hipertròfica, pericarditis, entre altres causes.

En el dolor toràcic es realitzaran exploracions complementàries com electrocardiograma, radiografia de tòrax, avaluació cardiològica amb ecocardiografia i proves funcionals i analítiques, en els casos en què passi: Dolor intens, origen amb l’exercici, síncope o lipotímia concomitant o dades clíniques suggestives de dolor isquèmic o alteracions cardíaques o arrítmiques.

Com actuar en cas de dolor toràcic en pediatria?

1- Col·locar el pacient en un lloc segur.

2- Verificar constants vitals: polsos, respiració, estat de consciència.

3- Verificar si cal iniciar maniobres de RCP (Reanimació cardiopulmonar bàsica), en cas de parada cardiorespiratòria.

4- Tranquil·litzar el pacient. Respirar profundament.

5- Prendre analgèsic o antiinflamatori (per exemple, ibuprofè).

6- Trucar al telèfon d’emergències 112, per obtenir atenció especialitzada de l’equip de salut corresponent, si s’escau.


123

1 El dolor toràcic a la infància té unes causes sovint diferents del dolor toràcic a la vida adulta. D’entrada, no ens espantem!

2 Una avaluació del dolor toràcic pel pediatre i/o pel cardiòleg està indicada per descartar les diferents possibilitats.

3 En cas de situació de risc vital, estan indicades les maniobres de reanimació cardiopulmonar.


Dia Mundial de l’Autisme

L’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el dia 2 d’abril com a Dia Mundial de Concienciació sobre l’Autisme per posar de relleu la necessitat de contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones amb autisme perquè puguin portar una vida plena i gratificant com a part integrant de la societat. Segueix a les xarxes totes les accions i activitats planificades per aquest dia.

You may also read!

Marta Martorell. Alcaldessa de Tiana

“L’esport és un eix estratègic, una forma de vida que fa poble” Marta Martorell i Camps (ERC) va néixer

Read More...

‘VESTIDES’ PER GUANYAR

Equip femení de waterpolo Centre Natació Mataró Arrenquen la temporada 2020-21 amb les ales desplegades i amb la il·lusió

Read More...

JORDI MATAS President del Consell Esportiu del Maresme

AMB LA TORNADA DELS NENS I NENES AL COL·LEGI, TAMBÉ ES POSA EN MARXA UNA PART MOLT IMPORTANT DE

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Mobile Sliding Menu