Connect with us

Clubs

El CN El Balís, epicentre del món de la vela

Va organitzar el Mundial de la classe Europe

El CN El Balís va ser el centre del món de la vela durant l’Europe World Championship que es va celebrar a l’agost, demostrant novament la seva capacitat per organitzar proves esportives d’aquesta magnitud i tornant a posar en el mapa mediàtic tant Sant Andreu de Llavaneres com el Maresme

Va ser una gran festa al municipi maresmenc, que es va bolcar en la cerimònia inaugural del Campionat Mundial de la classe Europe de vela. Hi van participar diverses entitats locals, com els banyuts, els Batubanyuts i els gegants. L’alcalde de Sant Andreu de Llavaneres, Joan Mora, va donar per inaugurat el mundial dient que Llavaneres seria durant una setmana “un punt de referència internacional”. Els regatistes van recórrer alguns carrers del poble desfilant amb la bandera del seu país acompanyats dels gegants i del grup de batucaires dels Batubanyuts.

Al final de la cerimònia, Fran Ripoll, president del CN El Balís, va agrair a l’organització de la classe Europe la confiança depositada en el club, un club que ja es caracteritza per la organització de grans esdeveniments i de competicions de gran rellevància del món de la vela.

Per la seva part, Paul Depoorter, president de la classe Europe de vela, va encoratjar els esportistes que gaudissin del campionat i va recordar als assistents a la cerimònia d’obertura que “aquest no és un Mundial només d’El Balís, sinó que es tracta d’un mundial de tot el poble amb una repercussió esportiva, cultural i econòmica d’aproximadament mig milió d’euros”.

Els regatistes que van representar a la flota del Balís

Van navegar en aigües de Sant Andreu de Llavaneres més de 100 regatistes procedents d’onze països per fer-se amb el títol de campió del món de la classe Europe de vela. Hi va participar també una nombrosa flota espanyola, amb 42 regatistes, 14 dels quals representen el CN El Balís.

L’organització del campionat va comptar amb una vintena de voluntaris que van fer possible que aquest sigui un esdeveniment que continua posicionant el CN El Balís com un dels clubs amb més capacitat d’organització de grans esdeveniments del món de la nàutica i la vela.

Els campions

En el terreny purament esportiu, i després d’uns dies d’intensa competitivitat en el mar, finalment va ser Pau Schilt, del Club Nàutic Garraf, qui va aconseguir classificar-se per al campionat del món categoria masculina després de guanyar l’OpenWeek la setmana anterior. Amb un total de 26 punts al llarg de les 8 proves disputades (entre les que destaquen tres primers i dos segons llocs) Schilt va pujar al primer calaix del podi en la que va ser la seva primera competició després de 4 anys sense navegar per dedicar-se als estudis. La segona posició en categoria masculina va ser per Alejandro Pareja, del Real Club Náutico Torrevieja (amb 38 punts) i la tercera pel noruec Lars Johan Brodtkorb.

Podi de tots els guanyadors

Per la seva part, la danesa Anna Libvjerg va liderar la categoria femenina durant tot el campionat. En total va aconseguir set primeres posicions, un segon i un quart lloc en les nou proves celebrades en aigües de Sant Andreu de Llavaneres. Amb set punts, Anna Livbjerg va ser la clara campiona de l’EWC 2019 i suma així el vuitè mundial consecutiu al seu palmarès. El podi femení és va completar amb Ascensión Roca de Togores, del Real Club Náutico Torrevieja, amb 18 punts i Elisabet Llargués, del Club Nàutic El Masnou, amb 31.

Cal destacar que entre els 10 primers classificats de les dues categories van quedar un total de 7 regatistes espanyols. En categoria masculina: Pau Schilt, del Club Nàutic Garraf (1r); Alejandro Pareja, del Real Club Náutico Torrevieja (2n) i Rafa Rabasa, del CN El Balís (10è). En categoria femenina: Ascensión Roca de Togores, del Real Club Náutico Torrevieja (2a); Elisabet Llargués, del Club Nàutic El Masnou (3a); Patricia Figuerola, del Club Nàutic L’Estartit (4a) i Monica Veenhoven, del Club Nàutic El Balís (5a).

La cerimònia de lliurament de trofeus va comptar amb la presència del vicecomodor del CN El Balís, Alfredo Llobet; l’alcalde de Sant Andreu de Llavaneres, Joan Mora; el president de la Federació Catalana de Vela, Xavier Torres, i el president de la classe internacional d’Europe, Paul Depoorter.


Què es la classe Europe?

L’Europe procedeix de Florida (EUA), on rebia el nom de Moth (arna, en castellà polilla). Era llavors un vaixell de construcció amateur i no tenia regles fixes, només s’exigia que tingués 7 m² de superfície vèlica i una eslora de 3,5 metres. El 1938 es va importar a França on va rebre el nom de Moth Europa. El 1962 es va decidir adoptar el monotip desenvolupat per Roland a Bèlgica, amb la finalitat que tots els regatistes poguessin competir en igualtat de condicions. Aleshores va passar a denominar-se EUROPA. El 1963 es va crear la IECO (International Europe Class Union) i, el 1976, la IIRO va reconèixer a l’Europa com a Classe Internacional.

L’11 de novembre de 1988 es va concedir a l’Europe patronejat per dones la nominació d’Olímpic per a 1992. En la classe Europa han navegat patrons tan coneguts com: José Luis Doreste, Natalia Via Dufresne (Plata a Barcelona 1992 en classe Europe), Teresa Zabell, Joaquín i Manolo Blanco o José Maria Van der Ploeg.

Dades tècniques de l’embarcació

Màniga: 1,38 m

Eslora: 3,35 m

Altura del masteler: 5,03 m

Pes del casc: 45 kg

Superfície vèlica: 7 m2

 

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Clubs