Connect with us

Entitats

“El Maresme és un puntal del futbol sala a Catalunya”

José Miguel Calle, Director Lliga Catalana de Futbol Sala de l’FCF

El futbol sala català ha experimentat una profunda transformació en els últims deu anys. El creixement de clubs, llicències, així com la formació d’entrenadors i àrbitres, ho posa de manifest. Un esport que compta amb atractives competicions, com la lliga regular, la Copa de Catalunya o els campionats comarcals de seleccions base. Sota la presidència de Joan Soteras, l’aposta pel futbol sala s’ha reforçat encara més.

Sí, el futbol sala català gaudeix d’una salut de ferro. I no ho diem nosaltres. Ho diu la contundència dels números. Una disciplina esportiva que, sota l’empara de l’FCF, no deixa de créixer en nombre de clubs, llicències, entrenadors i àrbitres. I per extensió, el Maresme és un fidel reflex d’aquesta realitat.

Al capdavant del futbol sala català hi ha José Miguel Calle, director de la  Lliga Catalana de Futbol Sala, tota una institució a la casa, on ja porta 13 anys: “Vaig entrar a la Federació de la mà de Jordi Roche i molt vinculat a l’Escola d’Entrenadors, amb Israel López, i portant la selecció juvenil de l’FCF”, explica Calle, que havia estat entrenador del Corbera i del Martorell.

“En aquells temps al futbol sala català mancava d’estructura. Parlem de falta d’instal·lacions adequades, de planificació esportiva, logística… Era una disciplina amb poca capacitat de treball, escassa competició atractiva i, sobretot, poc futbol base i nul pla formatiu per a entrenadors i àrbitres”.

Un altre gran èxit: any rere any creix el nombre de jugadores, entrenadores i àrbitres

L’ACTUALITAT

Avui, gairebé tres lustres després, la fotografia del futbol sala català és diametralment oposada gràcies a la implicació de tots els estaments de l’FCF: “Abans, qualsevol pare o amic es posava a entrenar o a dirigir un equip. Avui això és impossible. Tots els entrenadors estan formats i preparats. El nostre pla és d’obligat compliment i ja ha format a més de 3.000 entrenadors”.

El mateix ocorre amb els àrbitres, on durant tot l’any es fan cursos de tecnificació, sent el d’estiu el més nombrós, amb més de 150 participants: “Des de l’FCF hem volgut dignificar la figura de l’entrenador i àrbitre de futbol sala. I la millor manera de fer-ho és donant-los totes les eines necessàries perquè així sigui. I quin millor vehicle que la formació, on invertim molts recursos”, argumenta José Miguel Calle.

EL CREIXEMENT

El gran salt qualitatiu del futbol sala ha estat a nivell de competició i de base, on la creació d’equips no ha deixat de créixer, així com de llicències. “A més de la tradicional Lliga, tots contra tots per categories, l’FCF vol potenciar el futbol sala comarcal. Fa nou anys que fem els Campionats Comarcals de Seleccions Base. Per tant, el futbol sala ja no és una moda. Formen part d’un esport consolidat. El mes de desembre passat 60 seleccions comarcals representades per jugadors i jugadors d’arreu del territori català, de les categories Benjamí, Aleví, Infantil femení, Infantil, Cadet femení i Cadet, van jugar una prèvia en la Ciutat Esportiva de Blanes. Parlem de 572 jugadors i 140 jugadores amb les seves respectives famílies, per tant, ens podem fer una idea del volum que mou el futbol sala català en un sol dia”.

Les millors 24 seleccions es van classificar per a la fase final, que també es va celebrar a Blanes. La selecció del Maresme va obtenir dos tercers llocs en categoria aleví i infantil masculí i va aconseguir el títol en cadet femení fent selecció amb Girona, Osona i Vallès Oriental.

EL MARESME

Calle afirma que “dins del futbol sala català Maresme és una de les grans potències del nostre esport. Tots els municipis del Maresme tenen unes instal·lacions magnífiques i comptem amb clubs amb un gran volum d’equips que fan una gran labor formativa, com els dos de Mataró, el Sant Joan de Vilassar de Mar, el Català Atlètic de Vilassar de Dalt o el Racing Pineda, per posar uns exemples”.

El delegat i representant del futbol sala de l’FCF al Maresme, Juan  Vázquez, ratifica les paraules de Calle: “Les diferents seleccions catalanes compten amb nombrosos nois i noies d’equips del Maresme. Es molt habitual que cada temporada el Barça i altres equips de màxim nivell fitxin jugadors de la nostra comarca, com David Peña o Nico Marrón”.

El col·lectiu arbitral del Maresme també té una forta presència. Álvaro Sotillo, el delegat dels àrbitres catalans de futbol sala al Maresme, així ho corrobora: “Cada cap de setmana es disputen entre 100 i 120 partits a la comarca i comptem amb uns 40 àrbitres aproximadament. D’ells, el 25% són dones. Una dada molt reveladora perquè segurament és el percentatge més gran de tot el futbol sala català”.

Tant Calle, Sotillo com Vázquez estan d’acord en afirmar que les diferents campanyes que ha dut a terme l’FCF, com #Orgullosa, Prou Violència o l’última, ‘Tots som un equip’, han ajudat molt a millorar la salut del futbol sala català en molts aspectes. Cada dia hi ha més dones que el practiquen, menys incidents en les pistes i clubs que gràcies a les ajudes de l’FCF poden destinar més recursos a la formació.

En definitiva, que el futbol sala català, així com el del Maresme, està millor que mai.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Entitats