Els millors àrbitres del Maresme

In Arbitres, Futbol

Víctor García Verdura & Òscar Sauleda

Porten l’arbitratge a la sang. Els dos van començar sent adolescents en els camps del Maresme. Després de molts anys d’entrenaments, treball i il·lusió, s’han consolidat a Segona Divisió B i han pujat a Primera Divisió com a quarts àrbitres. I el millor encara no ha arribat…

Què us va empènyer a dedicar-vos a l’arbitratge?

Òscar Sauleda: Tenia 15 anys i jugava a futbol a Mataró. Un dia van venir al camp a donar unes xerrades sobre arbitratge. Em va cridar l’atenció, em va captivar, i com veia que com a jugador no podria arribar lluny, vaig voler provar i veure el futbol des d’una altra perspectiva

Víctor García Verdura: Jo jugava a futbol sala al Arenys de Munt i tenia dos íntims amics que anaven a fer el curs d’àrbitre al juny per començar al setembre. M’ho van comentar, vaig anar i al gener de 2011 ja estava xiulant.

Començar des de baix de tot és la millor formació possible?

OS: Sens dubte, perquè és una formació contínua. A més dels cursos, els exàmens i les proves que fas cada any, la millor escola és arbitrar cada cap de setmana.

VGV: Viure el futbol des de dins és molt gratificant. Jo gaudeixo molt i això m’ha permès agafar-me cada partit com el més important de la meva carrera, ja sigui de benjamins o professionals.

Quants anys heu trigat a arribar a 2a Divisió B?

OS: Recordo que el partit d’examen per pujar a 2a Regional va ser un Adrianense-Sant Joan de Montcada. Vaig estar dos anys a 2a Regional, un a Primera, dos a Preferent, una temporada a 1a Catalana i dos a 3a Divisió. Actualment porto vuit anys a Segona B.

VGV: Vaig arribar a 2a Catalana al gener de 2014 després de participar en un concurs de talent que va organitzar el Comitè d’Àrbitres de la Catalana. La temporada 14-15 ja estava arbitrant a 1a Catalana, a l’any següent a 3a Divisió i des de la 2016-2017 a Segona B.

La teva carrera, Víctor, ha estat meteòrica…

VGV: Assolir la categoria nacional fa molta il·lusió, però mai has d’oblidar d’on véns i tota la il·lusió i treball que hi ha darrere.

“La clau per ser un bon àrbitre és tenir empatia amb el jugador, estar ben preparat tècnicament i físicament i donar bona imatge”

Vosaltres, quan no arbitreu a 2a Divisió B, feu partits de futbol formatiu. Una gran diferència…

OS: No té res a veure perquè la velocitat de la pilota és una altra, no has de córrer tant, però la il·lusió i concentració és la mateixa. Quan dirigeixo partits de futbol 7 o infantils, puc ser una mica més didàctic i educatiu amb els nens.

VGV: Efectivament, quan arbitres a nens més petits, procures ajudar-los i formar-los.

Ha canviat molt el futbol i l’arbitratge en els últims anys?

OS: Moltíssim. Que tots els entrenadors hagin de ser titulats i hagin rebut una formació ajuda molt a l’hora d’entendre el joc i l’actuació arbitral. Això ha fet que hagin disminuït les incidències. També ha contribuït el fet que tots els camps siguin d’herba.

VGV: Les campanyes “Prou a la violència” i “Joc Net” han fet el seu efecte. Que es pugui aturar un partit, fins i tot suspendre’l, per insults des de la grada, ha estat un gran encert. Avui dia són els propis pares els que assenyalen a aquella persona que falta al respecte.

Quina és la clau per ser un bon àrbitre?

OS: A més de conèixer bé el reglament, cal estar molt ben preparat físicament, pràcticament com si fossis un esportista d’elit. La clau està en l’empatia, en saber entendre els jugadors i les circumstàncies del partit.

VGV: Sens dubte, com diu l’Òscar, l’empatia és bàsica. Tenir psicologia per entendre comportaments i reaccions. També és molt important donar bona imatge, que des de fora i des de dins percebin que estàs ben preparat físicament i tècnicament.

El vostre somni és arribar a Primera Divisió, no?

OS: Arribar a Primera Divisió i ser àrbitre internacional és el somni de qualsevol àrbitre que estimi aquesta professió, efectivament.

VGV: Per això treballem cada dia amb la mateixa il·lusió, o més, que quan vam començar arbitrant prebenjamins.

Sí o no al VAR?

OS: És una eina dissuasiva extraordinària, han disminuït les agressions, les simulacions i ha contribuït a que vegem un futbol més pur.

VGV: És una gran ajuda per a l’àrbitre i per al futbol. Tots hem sortit beneficiats.

Qui ha estat el vostre referent en el món arbitral?

OS: No en tinc un en concret, però sempre intento agafar el millor de cadascú i aplicar-ho als meus partits

VGV: Xavi Estrada Fernández, àrbitre català FIFA.

Ens veiem a Primera!

You may also read!

Berta Ferreras. L’acròbata de l’aigua

Membre de l’equip espanyol de natació sincronitzada Com s’acostuma a dir, ets de Mataró de tota la vida. Així és.

Read More...

Plans de competició de futbol i futbol sala temporada 2020-2021

El futbol arrenca a l’octubre La Federació Catalana de Futbol va aprovar a l’agost els plans de competició del

Read More...

Telma Torregrosa. La reina del descens

TELMA TORREGROSA ÉS UNA VIRTUOSA DE LA MOUNTAIN BIKE. EN CONCRET, DE LA MODALITAT DE DESCENS. LA JOVE CICLISTA

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Mobile Sliding Menu