Esport infantil i cura de la pell

In Hospital de Nens, Salut i Esport

La pràctica esportiva ocupa una part considerable de l’activitat diària dels nens, tant dins com fora de l’horari escolar. Les lesions cutànies atribuïbles a l’esport no són infreqüents. Poden ser a causa del fregament, de la humitat, de l’adquisició d’infeccions o de l’exposició solar en l’esport a l’aire lliure.

LESIONS PER FREGAMENT

La fricció continuada de parts del cos entre si, o amb la roba o calçat esportiu, pot ocasionar lesions irritants, èczemes i fins i tot ampolles. Els nens atòpics són especialment proclius, a causa de l’especial sensibilitat de la seva pell, i l’exercici pot empitjorar o fer evidents les seves lesions de dermatitis atòpica. Les rascades cròniques, d’altra banda, poden acabar desenvolupant callositats, sobretot en les plantes dels peus.

La manera de prevenir lesions per fregament és: elecció adequada de calçat i roba, de manera que no hi hagi zones on la peça vagi massa ajustada ni massa folgada. Convé hidratar la pell amb emol·lients adequats abans i després de l’exercici, i fins i tot aplicar vaselines o ungüents per a les zones que pateixen més fricció. Mai s’ha de estrenar calçat en una competició perllongada, ja que augmentarà el risc de butllofes.

Si ja s’ha produït la irritació, s’aplicarà crema hidratant amb més freqüència, però pot ser necessari l’ús d’algun producte amb corticoide per eliminar èczemes. Les butllofes per fricció es cobriran amb apòsits protectors fins a la seva desaparició, i només es buidarà el contingut si hi ha dolor o risc d’infecció.

En cas de callositats pot ser necessària la intervenció del podòleg i / o el dermatòleg.

LESIONS PROVOCADES PER LA HUMITAT

Quan la pell es veu exposada de forma constant a un ambient humit acaba macerant-se, esquerdant-se i fins i tot afavorint la proliferació de microorganismes com fongs o bacteris. Les engonals, les aixelles i els espais interdigitals dels peus (“peu d’atleta”) són localització habitual de càndides, dermatòfits i bacteris que aprofiten les condicions d’humitat per multiplicar-se. Per prevenir aquest tipus d’infeccions s’aconsella que el nen eixugui bé tota la pell després de la higiene personal, incloent-hi els plecs, així com evitar estar molt de temps amb la roba o el calçat humits per la suor. Quan ja s’ha desenvolupat la infecció caldrà aplicar el tractament mèdic adequat.

INFECCIONS VÍRIQUES DE LES PISCINES

Els esports aquàtics predisposen a l’adquisició d’infeccions per virus que habitualment colonitzen les piscines. La infecció per mol·lusc contagiós és molt freqüent en nens petits i sembla que l’origen més habitual són les piscines. Produeix unes lesions arrodonides, d’un to blanc brillant, i es multipliquen i contagien amb molta facilitat, sobretot si apareixen en el context d’una pell atòpica. Tot i ser un procés benigne, és molt molest i s’aconsella tractar-lo, especialment si el nen vol continuar amb la seva activitat esportiva. El metge aconsellarà la tècnica de tractament més adequada en cada cas.

El virus del papil·loma humà (VPH) és el causant de la berruga vulgar, molt freqüent en plantes dels peus, encara que pot desenvolupar-se en qualsevol part del cos. És menys contagiosa que el mol·lusc contagiós, però provoca lesions més grans i dures (papil·lomes) i molt rebels als tractaments.

No hi ha cap forma efectiva d’evitar aquestes infeccions quan el virus es troba en l’aigua de la piscina. Serà útil la dutxa abans i després de l’activitat, i l’ús de calçat protector, ja siguin xancletes o escarpins de goma.


123

Sovint ens oblidem de la pell, però és l’òrgan més gran que tenim al cos, i sovint està exposat en la pràctica esportiva.

No oblidis:

3 Protegir-te de les radiacions solars, especialment durant els mesos de l’any en el que les radiacions són més intenses, és a dir, a la primavera i l’estiu.

3 Fer atenció a la roba que escollim, per tal que sigui respectuosa amb la pell i les condicions necessàries en la pràctica esportiva.

3 Si hi ha problemes cutanis de base com la dermatitis atòpica, consulta al teu pediatre quines precaucions addicionals poden ser útils.


Dia Europeu de Prevenció Contra el Càncer de Pell

El dia 13 de juny es commemora el Dia Europeu de la Prevenció Contra el Càncer de Pell, una jornada que pretén sensibilitzar sobre la importància de prevenir aquesta malaltia amb dos pilars: els hàbits preventius i el diagnòstic precoç.

Concenciar especialment els infants i adolescents i les persones que practiquen esports a l’aire lliure és fonamental.

En la majoria de casos, el càncer de pell es relaciona amb l’exposició a les radiacions ultraviolades del sol. Establir uns hàbits adequats com evitar el sol a les hores centrals del dia, utilitzar material – roba, ulleres, gorres- per protegir-se i sobretot fer servir fotoprotectors, aconsegueixen disminuir la incidència de la malaltia.

 

 

You may also read!

Berta Ferreras. L’acròbata de l’aigua

Membre de l’equip espanyol de natació sincronitzada Com s’acostuma a dir, ets de Mataró de tota la vida. Així és.

Read More...

Plans de competició de futbol i futbol sala temporada 2020-2021

El futbol arrenca a l’octubre La Federació Catalana de Futbol va aprovar a l’agost els plans de competició del

Read More...

Telma Torregrosa. La reina del descens

TELMA TORREGROSA ÉS UNA VIRTUOSA DE LA MOUNTAIN BIKE. EN CONCRET, DE LA MODALITAT DE DESCENS. LA JOVE CICLISTA

Read More...

One commentOn Esport infantil i cura de la pell

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Mobile Sliding Menu