Esport infantil i cura de la pell (Capítol 2)

In Hospital de Nens, Salut i Esport

La pràctica esportiva ocupa una part considerable de l’activitat diària dels nens, tant dins com fora de l’horari escolar. Les lesions cutànies atribuïbles a l’esport són freqüents. Poden ser degudes al fregament, a la humitat, a l’adquisició d’infeccions o a l’exposició solar en l’esport a l’aire lliure

LESIONS PER EXPOSICIÓ SOLAR

La pràctica d’esport a l’aire lliure implica una exposició a la radiació ultraviolada de les zones corporals descobertes. Una exposició intensa aguda pot arribar a produir cremades de diferent grau, depenent de la radiació, del temps d’exposició i del fototipus de l’infant. A més, algunes persones tenen una especial intolerància a la llum solar, i poden manifestar lesions cutànies fins i tot amb exposicions mínimes.

L’exposició al sol de forma perllongada i / o de forma repetida en el temps, no només pot provocar alteracions en la pigmentació (pigues, efèlides, discromies…) sinó que a llarg termini es considera un dels majors causants del càncer de pell, que apareix en general a l’edat adulta.

Sempre d’ha d’aconsellar protegir l’infant amb roba i gorres quan sigui possible, amb locions o cremes de protecció solar, i evitant l’esport a l’aire lliure en les hores de major insolació. En aquest assumpte convé fer partícips, tant les famílies com els col·legis i clubs esportius, que cada vegada mostren més la seva preocupació buscant activitats protegides per a les hores del migdia.

PROBLEMES DE LES UNGLES

Els cops repetits (microtraumatismes) que reben els dits dels peus, sobretot si el calçat no és prou folgat, poden provocar hematomes (vessaments sanguinis). L’ungla es veurà de color granat o negra, de vegades dolorosa, i en molts casos acaba amb un desprendiment de tota la làmina unguial. A llarg termini els joves esportistes poden desenvolupar ungles que anomenem distròfiques, és a dir, ungles gruixudes, groguenques i de creixement lent. No és estrany que finalment acabin infectades pels mateixos fongs que produeixen el peu d’atleta, i també necessitin de tractament farmacològic.

CONCLUSIÓ

La pràctica d’esport de forma regular a la infància té incomptables beneficis per a la salut. Però l’exercici intens i prolongat pot produir lesions en diferents òrgans, entre ells la pell. El fregament, la suor i el sol són els principals responsables d’aquestes lesions, i hi ha mitjans, si no per evitar-los, sí per reduir els seus efectes. Una bona elecció de les peces esportives, a més de la protecció de les zones més sensibles, són fonamentals per a minimitzar aquests efectes.


123

3 La millor forma d’hidratar la pell és bevent aigua. Beure de forma freqüent durant la realització de l’esport és indispensable. Més encara si tenim temperaturas altes que ens fan suar més.

3 L’exposició al sol de forma perllongada no només pot donar cremades a curt termini sinó que és responsable de l’aparició de càncer a la pell un cop passen els anys. Tingues cura des del principi!

3 Un calçat adequat afavoreix la transpiració dels peus i evita traumatismes en les ungles.


Fotoprotecció solar: Indispensable des de la infància

El sol és la causa principal del càncer de pell. En els darrers anys s’ha detectat un augment alarmant en el nombre de casos de càncer de pell entre les persones de raça blanca.

La proporció més gran de càncers de pell es produeixen en gent gran o adults d’edat avançada. No obstant això, també es pot veure en nens i adolescents.

Al desenvolupament de càncer de pell hi contribueix tota l’exposició solar acumulada durant tota la vida. Els nens dediquen més temps a activitats a l’aire lliure que la majoria dels adults, especialment a l’estiu. Bona part de l’exposició solar es rep durant els primers divuit anys de vida, per la qual cosa és imprescindible una protecció solar correcta.

Quines mesures bàsiques són aconsellables en la protecció de la radiació solar?

1. La protecció contra el sol més econòmica i efectiva és mantenir-se a l’ombra. Busqui ombres en els espais oberts o proveeixi’s de para-sols.

2. No s’han de fer exposicions prolongades al sol. Cal evitar les hores centrals del dia.

3. Elecció d’un protector solar més adient.

4. Vestir-se de forma adequada.

L’elecció del factor de protecció solar depèn del tipus de pell i de l’edat del nen.

You may also read!

RICKY RUBIO Reportatge exclusiu

“Per mi, el Masnou vol dir casa, família, arrels…” Esportiu Maresme ha tingut el privilegi de compartir amb l’astre de l’NBA

Read More...

Gerard Esteva Violí, vela… i UFEC

Nascut a Barcelona el 9 d’agost de 1984, és advocat i violinista. Va ser campió de Catalunya de patí

Read More...

El CN El Balís, epicentre del món de la vela

Va organitzar el Mundial de la classe Europe El CN El Balís va ser el centre del món de la

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Mobile Sliding Menu

Accedeix a la versió impresa de setembre