Hi ha esports de nens i esports de nenes?

In Hospital de Nens, Salut i Esport

Les estadístiques són irresistibles: Encara que tant nens com nenes gaudeixen amb l’esport i de les activitats a l’aire lliure, hi ha molts més nens que nenes que practiquen esport.

Sense dubte és una de les moltes àrees on la bretxa de gènere té impacte. És de gran importància ja que sabem que la pràctica esportiva és beneficiosa per als dos gèneres i perquè al llarg de la vida, les barreres per poder realitzar esport seran molt més marcades en les dones.

Des de l’antiga Grècia, on se celebraven les primeres Olimpíades i les dones no només no participaven, sinó que eren severament castigades si s’atrevien a veure les competicions, hem avançat una mica, però no tant com seria desitjable.

Encara l’esport femení no es fa visible de forma adequada. En un estudi recent de la Universitat Carlos III de Madrid es demostra que les mencions a les dones esportistes o a les categories femenines només constitueixen un 5% dels apunts en les notícies esportives!

Amb aquest panorama, no és estrany veure com el percentatge d’abandonament de l’esport entre les nenes és molt elevat a mesura que van arribant a l’adolescència.

L’esport entén de gènere? Radicalment NO: no hi ha esports per a nens i esports per a nenes. Tant nens com nenes poden practicar qualsevol tipus d’esport. L’elecció dependrà de característiques lúdiques i socials, així com la possibilitat de conèixer l’esport i poder-se veure reflectit. Així l’elecció d’esports de competició o d’un altre tipus hauria d’estar condicionada per les preferències i pels valors que pot aportar a cada nen i cada nena la pràctica de les diferents disciplines.

Està clar que la fisiologia d’homes i dones és diferent. Per això en la majoria de disciplines s’imposa la segregació. Aquesta segregació per gèneres és molt discutida durant la infància, en la qual les influències hormonals encara són minoritàries i les nenes són capaces de desenvolupar activitats al mateix nivell d’exigència que els nens.

A mesura que es produeix el canvi durant la pubertat, serà evident que els nois -com a grup- tenen més massa muscular i per això solen ser més forts i veloços que les noies. Això no impedeix que amb entrenament, moltes noies siguin capaces de superar en els registres a molts nois de la seva edat.

En els grups a aquestes edats, cal ser sensible als canvis que els cossos de nois i noies presenten per influència hormonal. I no són menys importants, els canvis emocionals i socials. En la meva etapa adolescent, teníem un professor de gimnàstica a l’institut que pretenia que les noies correguéssim amb la mateixa intensitat i velocitat que els nois. El no aconseguir-ho era frustrant per a les noies ja que a més era motiu de conya per part de la secció masculina del grup. En el seu dia a les noies ens provocava enuig i ara ja com adulta, penso que era una actitud tremendament masclista i inadequada. Encara que hi havia noies que tenien capacitat de córrer a la mateixa velocitat o més que alguns nois, com a grup els nois eren més ràpids que les noies. Una cosa que és fisiològica. Em pregunto quantes actituds d’aquest tipus entre professors, entrenadors i de vegades pares, han frustrat les expectatives de nenes i noies al llarg de la història.

Empoderar-les, fer-les saber que poden practicar l’esport que vulguin, que poden estar al nivell dels nois i arribar a ser tan “famoses” és fonamental per minimitzar les diferències.


 

123

Com animar les nenes a la pràctica esportiva?

1 Dóna exemple. Especialment important per a les mares cap a les seves filles.

2 Converteix l’esport en una activitat familiar i social compartida.

3 No subestimis les seves capacitats i les possibilitats encara que siguin esports que tradicionalment s’han considerat “de nen”.

 


20 de novembre dia Universal del Nen

El Dia Universal del Nen, que se celebra tots els anys el 20 de novembre, és un dia dedicat a tots els nens i nenes del món. És un dia de celebració pels avenços aconseguits, però sobretot és un dia per cridar l’atenció sobre la situació dels nens més desfavorits, donar a conèixer els drets de la infància i conscienciar les persones de la importància de treballar dia a dia pel seu benestar i desenvolupament.

 

 

You may also read!

IRONMAN Barcelona 2019 Un repte esportiu sense sostre

Text de David Giménez · Fotos de J.M.Arenaza (Ajuntament de Calella) Tot  funciona amb la precisió d’un rellotge suís.

Read More...
KHYZER HAYAT

KHYZER ‘THE DESTROYER’ HAYAT, LA SAVIESA DEL GUERRER

FOTOS DE GLORIA MARFIL És campió d’Espanya de Muay Thai, una de les disciplines esportives que més adeptes està tenint en

Read More...
DAVID PEÑA i NICOLÁS MARRÓN Campions d’Europa sub-19

DAVID PEÑA i NICOLÁS MARRÓN Campions d’Europa sub-19

El Maresme és una font inesgotable de talent esportiu. Una comarca on contínuament sorgeixen campions de molt diverses disciplines.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Mobile Sliding Menu

CLICA SOBRE LA IMATGE PER A MÉS INFORMACIÓ