L’epilèpsia durant la infància no contraindica la pràctica esportiva

In Hospital de Nens, Salut i Esport

La pràctica esportiva suposa un revulsiu que millora l’autoestima dels nens i nenes, sovint minvada per una malaltia que pot ser estigmatitzant.

Un pacient epilèptic no és un pacient malalt”: Això és una cosa que convé recordar, de cara al dia a dia d’un nen o d’una nena amb epilèpsia. Mentre prengui adequadament la seva medicació (de vegades i depèn del tipus de crisi, ni tan sols requereixen fàrmacs), són nens que fan una vida normal i per tant no han de limitar la seva activitat. L’esport és un clar exemple d’això.

Existeixen molts tipus de crisis epilèptiques, les més conegudes per la població general són aquelles en què el pacient perd el coneixement i convulsiona. Després tenim un segon grup en què no hi ha pèrdua de coneixement, i el mateix pacient experimenta “sensacions o moviments involuntaris”. En aquest últim grup en general mai es limita l’activitat esportiva: només quan és una epilèpsia en la que les persones perden el coneixement s’ha de cuidar més el moment de fer esport o reprendre’l. Generalment són necessàries unes setmanes fins que la medicació i les crisis estan controlades, la qual cosa sol succeir passats dos o tres mesos des de l’inici de la medicació.

Sempre que el nen estigui controlat, i en funció de la seva edat, vigilat per un monitor o adult, com qualsevol altre nen, pot realitzar tot tipus d’esports a excepció dels que impliquin escalada o una immersió profunda i llarga.

Hem de desmitificar igualment idees errònies com el pensar que, per un cop al cap fent exercici, o per prendre moltes begudes energètiques, un pacient epilèptic pot patir una crisi.

L’única cosa que un pacient epilèptic ha de complir rigorosament són els seus horaris de son, així que mentre el seu esport ho permeti, pot realitzar qualsevol activitat.

A més, no només des del punt de vista físic sinó social, estaria molt indicat realitzar algun esport. Recordem que de vegades els nens epilèptics, més per desconeixement que per realitat, pateixen incomprensió en el seu entorn, motiu que pot influir en la seva autoestima, per la qual cosa un reforç físic i social com el que ofereix l’esport, pot ser fonamental per conviure sense complexos amb la malaltia.

 


Dia Nacional de la Pediatria

El dia 10 d’octubre se celebrarà per cinquena vegada i per iniciativa de l’Asociación Española de Pediatría (AEP) el Dia Nacional de la Pediatria. Aquest dia sorgeix per visibilitzar la tasca dels pediatres com els especialistes en salut infantil per garantir la qualitat d’aquesta atenció durant la infància i adolescència, una etapa importantíssima per les implicacions en la salut de la vida adulta. En aquesta ocasió el lema de la jornada serà “Orgullosos de ser pediatres”. Moltes felicitats als pediatres que tenen cura dels nostres infants!

You may also read!

Campió del món Sergi Llongueras, Passió sobre dues rodes

Sergi Llongueras s’ha proclamat recentment campió del món de Bici Trial al Mundial de Chengdu (Xina), tant individual com

Read More...

“El Maresme és un puntal del futbol sala a Catalunya”

José Miguel Calle, Director Lliga Catalana de Futbol Sala de l’FCF El futbol sala català ha experimentat una profunda transformació

Read More...

Club Futbol Santvicentí, 75 anys fomentant l’esport

El  CF Santvicentí es va fundar el 1945 per l'embranzida d'uns esportistes del poble, com Miquel Colomer, Salvador Torrents

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Mobile Sliding Menu