Connect with us

Entitats

“Al Maresme hi ha una cultura de l’esport molt arrelada”

Miquel Àngel Martínez: President del Consell Comarcal del Maresme

Perfil: Nascut a Linyola (Lleida) el 5 de febrer de 1961, està casat i té dos fills i una filla. El 13 de juny de 2015 va ser reelegit alcalde de Sant Vicenç per la legislatura 2015-2019 per tercer mandat consecutiu. La seva estrena en el càrrec va tenir lloc el 16 de juny de 2007. Professor de Ciències Humanes i Logopèdia i especialista en educació especial, fins a la seva investidura com a alcalde va exercir de professor de primària a l’Escola Pia Santa Anna de Mataró, trobant-se actualment en situació d’excedència. Entre les seves aficions personals, li agrada destacar la família i els amics, el futbol, el ciclisme, llegir i escriure.


Els trenta municipis de la nostra comarca tenen un nexe d’unió en comú, que és el Consell Comarcal del Maresme. Què fa? Quina finalitat té? Com es finança? Acostem aquest ens a tots els nostres lectors perquè coneguin, a través del seu president, molt millor la seva funció i, a més, quina aportació fa a l’àmbit esportiu

Quan va néixer el Consell Comarcal del Maresme?

El 1988. L’any vinent, per tant, celebrarem el trentè aniversari. Va ser un dels primer Consells Comarcals que hi va haver al país. Avui dia podem dir que som un Consell Comarcal de referència.

Quin pressupost té?

Aquest any 2017 tenim un pressupost de 32.300.000 euros.

Quina és la finalitat del CCM?

Millorar la qualitat de vida dels maresmencs ajudant els ajuntaments, principalment els més petits, en la prestació de serveis. Promovem la mancomunació i els projectes compartits per guanyar en eficàcia i reduir el seu cost econòmic. A més, tenim una visió global del territori que ens permet impulsar projectes o accions que beneficiïn tothom. Aquest mandat, per exemple, estem promovent la sensibilització respecte a com està afectant i com afectarà al territori el canvi climàtic i hem començat a treballar en un projecte de lluita contra la pobresa.

“Ens falta un lideratge clar que hauria d’exercir la capital de la nostra comarca, Mataró”

Com definiria el Maresme?

És una comarca molt diversa i molt peculiar. No té res a veure un municipi de l’Alt Maresme amb un altre del Baix Maresme, però, contràriament al que se sol dir, aquesta diversitat i pluralitat és la que ens dóna una gran riquesa.  Tenim municipis petits, municipis mitjans i municipis grans; economies industrials, de serveis i mantenim l’agricultura; tenim mar i muntanya… Som un territori on tothom hi pot trobar el seu lloc i això és el que fomentem des del Consell Comarcal

Un espai d’interrelació…

Això mateix. I afegiria que, més enllà del diàleg, les decisions i l’aprovació d’acords, pressupostos i ordenances, el CCM i el Consell d’Alcaldes és el lloc de trobada de les diferents realitats municipals, on els alcaldes expressen les seves idees, propostes … i també els seus neguits.

Els acords a què arriba el Consell d’Alcaldes són vinculants?

Més que buscar acords, el Consell d’Alcaldes és un punt d’informació, de casuístiques municipals que, al final, acaben enriquint la resta. Més que un fòrum d’aprovació és un fòrum de coalició.

Com es finança el CCM?

És una administració finalista que depèn principalment de les subvencions de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Barcelona i dels ajuntaments que ens deleguen serveis. Nosaltres som una corretja de transmissió. Tots els diners que arriben s’inverteixen en el territori.

“Sóc un gran defensor de la potenciació de l’esport base a tots els municipis”

Per exemple?

Ara hem destinat prop de tres milions d’euros a beques de menjador per a nens i nenes vulnerables de la nostra comarca. També podem parlar de depuradores, rieres, residus etcètera.

Tenen recursos propis?

Menys dels que voldríem. Només els provinents d’alguns serveis que prestem que no tenen subvenció de cap administració superior.

Quina és la fotografia que vostè faria ara mateix del Maresme?

Com ja s’ha dit, el Maresme és la Califòrnia de Catalunya. Té unes condicions i actius que no es troben en cap altra comarca. Climatologia, mar, muntanya, gastronomia… Som una comarca molt activa, amb gent molt innovadora, amb empreses molt importants que s’han implantat aquí, tenim universitat… En resum, una comarca que dóna molts serveis i una qualitat de vida impressionant, amb el beneficis d’estar a la vora de la gran Barcelona i els avantatges de viure fora de la gran urb.

Som una comarca ben cohesionada?

Segurament ens falta un tret d’identificació, de sentir-nos tots maresmencs. Cada un se sent vilatà del seu municipi i no percep la comarca com un tot. Tot i això, des del Consell Comarcal intentem promoure que cada vegada hi hagi més orgull maresmenc.

“El Maresme és la Califòrnia de Catalunya. Té unes condicions i actius que no es troben en cap altre comarca”

Quina és la gran mancança del Maresme?

Ens falta un lideratge clar que hauria d’exercir la capital de la nostra comarca, Mataró. També aquesta consciència global que ens pugui fer sentir maresmencs a tots, i a vegades una mica més de cooperació, generositat i solidaritat amb la resta de municipis. Si, com deia abans, féssim bandera de la nostra diversitat, aconseguiríem ser un important pol d’atracció econòmica, cultural i social

El Consell Esportiu del Maresme és una entitat cohesionadora del Maresme a nivell esportiu?

Sí, és una entitat privada d’interès públic i social que té com a objectiu l’organització i promoció de l’activitat esportiva en edat escolar. En formem part el Consell Comarcal, els ajuntaments, vàries associacions i entitats… Tots aquells agents interessats a fomentar l’esport de base.

És una gran noticia que l’esport escolar tingui visibilitat…

Sense cap mena de dubte. El CEM ofereix un ampli ventall d’activitats que, a més de fomentar la pràctica esportiva promou els vincles entre municipis. I el millor de tot és que encara té un llarguíssim recorregut per davant… S’ha de picar pedra, anar a cada ajuntament, a cada col·legi, explicant el projecte i el servei i aconseguint que s’involucrin tots els ajuntaments i escoles públiques i privades concertades de la comarca. Fan una feina molt lloable.

“El Consell Esportiu del Maresme promou l’esport de base i els vincles entre municipis”

¿No creu que al Maresme li falta una gran instal·lació esportiva?

Al Maresme tenim bones i grans instal·lacions esportives que, fins i tot, són utilitzades com a espai d’entrenament per esportistes d’elit. Aquestes estan diversificades pel territori i crec que ha de ser així. Parlo de pistes d’atletisme, biciparks, piscines cobertes i descobertes, bons camps de futbol, poliesportius per a totes les disciplines de pista, etc… Dit això, sempre pot haver-hi accions de millora i Mataró, com a capital de comarca, hi podria jugar un paper més destacat.

Tenim molts esportistes importants nascuts al Maresme… A qui destacaria?

Crec que la gran referència esportiva del Maresme és Ricky Rubio, a qui vaig veure jugar tant al Masnou com a la Penya. Al·lucinava amb l’elèctric que era. Que hagi arribat a l’NBA té molt de mèrit. També tenim a Cesc Fàbregas, i altres jugadors de futbol, bàsquet, atletes, patinadors, nedadors, waterpolistes, etc. La llista ha estat i segueix sent molt extensa.

A vostè li agrada molt l’esport…

Molt! Sóc molt esportista i m’agraden moltes disciplines, gairebé totes… Els meus dos fills grans han estudiat Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE). Sempre he pensat que l’esport és un estil de vida molt sa i que et fa créixer com a persona. Per això sóc un gran defensor de la potenciació de l’esport base a tots els municipis.


Què es el CCM?

El Consell Comarcal del Maresme és una administració supramunicipal al servei dels ajuntaments – i també de la ciutadania -, adreçada a millorar la qualitat de vida de tothom que viu al Maresme, i a promoure la sostenibilitat del territori.

Una administració supralocal que s’avança a donar resposta a les necessitats dels ajuntaments de la comarca i lidera els projectes innovadors, creatius i pioners que permeten millorar el Maresme

 

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Entitats