Mort sobtada en l’esportista

In Hospital de Nens, Salut i Esport

Esportiu Maresme continua aquest mes la sèrie de consells medicoesportius, especialment dirigits als nens que fan esport, de la mà del principal hospital pediàtric de Catalunya, l’Hospital de Nens de Barcelona

La mort sobtada és la mort d’una persona, prèviament sana o que desconeixia que patia una malaltia, com a conseqüència d’una parada cardíaca. La incidència de mort sobtada en menors de 35 anys és de 1-3 esportistes per cada 100.000 persones a l’any, la qual cosa, segons les enquestes d’activitat física, suposa entre 20 i 40 morts l’any a Catalunya. Per desgràcia, tots coneixem alguna persona que ha patit una mort sobtada mentre practicava esport.

Les paraules esport i salut sempre van associades, però quan es practica esport de forma intensa i constant sempre convé realitzar-se un examen previ. L’esport genera una sèrie de canvis en el nostre organisme. El sistema cardiovascular igual que el sistema locomotor està format principalment per músculs, el principal dels quals és el cor. Quan el cor s’exercita amb freqüència augmenta el seu volum, es produeix una hipertròfia, i en conseqüència disminueix la freqüència cardíaca ja que és capaç de bombejar una major quantitat de sang en cada batec. Les artèries, els vasos sanguinis que transporten l’oxigen als músculs, augmenten de mida i són capaços de vehicular un major volum de sang.

Tots aquests canvis s’observen a nivell del cor en l’electrocardiograma dels esportistes. Les principals troballes són la bradicàrdia (freqüència cardíaca baixa), l’augment del voltatge en les derivacions esquerres, la desacceleració de la conducció auriculoventricular, els canvis en la repolarització, etc. L’electrocardiograma de l’esportista és una mica diferent del no-esportista i és feina del cardiòleg diferenciar quins canvis són fisiològics per l’exercici físic i quins poden indicar una anomalia, una arítmia.

En la mort sobtada, la parada cardíaca habitualment es deu a una arítmia que s’anomena fibril·lació ventricular. El cor presenta activitat elèctrica però és caòtica, de tal manera que no es realitza adequadament el cicle de sístole-diàstole per la qual cosa el bombeig de sang no és efectiu. En aquest punt el massatge cardíac de la reanimació cardiopulmonar no és suficient i cal disposar immediatament d’un desfibril·lador per així poder “resetejar” el cor. Hem d’insistir que el desfibril·lador salva vides i seria molt convenient que tots els centres esportius en disposessin d’un.

Una gran majoria de casos de mort sobtada són prevenibles si es coneix la causa subjacent. La principal és la miocardiopatia hipertròfica. Com he explicat prèviament, el cor s’hipertrofia amb l’esforç físic, però hi ha una sèrie d’individus, la incidència és major de la que podem pensar (1 de cada 500 persones), que presenten una mutació genètica que genera aquesta hipertròfia. Cal destacar també, per ser la segona causa més freqüent, les anomalies de les artèries coronàries, que són els vasos sanguinis que s’encarreguen de nodrir i aportar oxigen al múscul cardíac. Altres causes de mort sobtada són: miocarditis, malalties del sistema de conducció, displàsia aritmogènica del ventricle dret. En tots aquests casos, la pràctica d’activitat esportiva està contraindicada i el risc de mort sobtada es pot disminuir implantant un desfibril·lador al pit, que actuarà automàticament quan detecti una fibril·lació ventricular.


+ Salut

La vacunació: una activitat preventiva que salva vides

Les vacunes són una de les activitats preventives que més s’associen a la disminució de la mortalitat infantil a nivell mundial. La vacunació contra malalties infeccioses que causaven grans brots entre els nens, ha aconseguit evitar malalties i seqüeles, i a més possibilita l’eradicació de malalties com al seu dia va passar amb la verola, que havia ocasionat la mort de milions de persones.

Els controls de seguretat que passen les vacunes són extremadament rigorosos, ja que són fàrmacs que s’administren a persones sanes. El risc de patir efectes adversos causats per les vacunes, sempre serà inferior al risc de patir els danys causats per la malaltia de la qual es protegeix.

 

 

You may also read!

Miguel Lozano, l’home dofí que va baixar a 122 metres de profunditat

Les aigües de la platja de Montgat van ser l’escola on va començar a gestar-se una llegenda de l’apnea

Read More...

Sofia Xuan, Talent exultant!

Campiona d’Espanya de tennis taula Nena prodigi del tennis taula espanyol, la jugadora gironina del CTT Calella acaba de conquerir

Read More...

‘TOTS SOM UN EQUIP’ La nova campanya de l’FCF per al futbol territorial

L’INEFC de Barcelona va acollir la presentació d’aquesta nova iniciativa de l’FCF amb l’objectiu d’impulsar i promocionar el futbol

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Mobile Sliding Menu