Protecció ocular per a la pràctica de l’esport infantil

In Hospital de Nens, Salut i Esport

L‘objectiu de l’ús d’ulleres de protecció esportives és disminuir els danys oculars. Els més freqüents són els traumatismes amb pilotes, caigudes o per contacte amb una part del cos. Actualment hi ha moltes disciplines esportives on és indispensable i obligatori l’ús d’ulleres de protecció. Principalment destaquem un ús imprescindible en els esports on les pilotes són de mida petita com el tennis, pàdel, ping-pong, golf, hoquei, beisbol i paintball, ja que la seva dimensió és aproximadament similar a l’òrbita ocular i l’impacte a l’ull pot produir danys oculars lleus, greus, molt greus i fins en alguna ocasió irreversibles. Les lesions més freqüents són erosions corneals i conjuntivals, despreniments de retina, hipemas, hipertensió ocular, desinserció de l’iris, danys en el nervi òptic, subluxació del cristal·lí i trencament de l’os del sòl de l’òrbita. En qualsevol cas, després de rebre traumatisme ocular hem d’anar a un servei d’urgències oftalmològiques per tal que ens avaluïn l’agudesa visual, el pol anterior i el pol posterior.

Tampoc no ens podem oblidar dels esports a l’aire lliure com esquí, snow, senderisme, alta muntanya, ciclisme, o motociclisme on es requereix l’ús d’ulleres de sol. Si les ulleres són polaritzades molt millor. Les ulleres suposen una protecció no només enfront als raigs UVA sinó també davant de pols, fang, insectes o branques. En els esports aquàtics com la natació, el submarinisme i la vela haurem d’usar ulleres o màscares aquàtiques per evitar principalment inflamació i hiperèmia conjuntival, queratitis i erosions corneals.

Actualment, a l’hora de practicar esport, el més habitual és anar ben equipats,  però hauríem de parar molta més atenció a la protecció ocular ja que és un dels principals motius pels quals podem     acabar al servei d’urgències oftalmològiques en l’edat infantil i adolescent

L’elecció del tipus d’ullera tècnica més adequada ha de ser assessorada per un especialista ja que cada disciplina necessita un model específic per a la seva millor seguretat i major visibilitat per tal de poder assolir els millors resultats esportius. Les ulleres han d’estar homologades per la Comunitat Europea i si cal, per la seva federació esportiva.

La característica principal per a la muntura i la lent és que el material sigui de la major resistència als impactes. Els més utilitzats per muntures són l’acetat, PA, CR-90, i per les lents el policarbonat. Altres característiques a tenir en compte són la comoditat, la subjecció per varetes o gomes, la doble protecció per a coixinets frontal, nasal i lateral, la major absorció als raigs ultraviolats, que siguin hipoal·lergèniques i si cal amb tractament per evitar l’entelament.

Les persones que necessiten correcció òptica han de triar la muntura i lent adequat a la seva graduació i disciplina per a més comoditat, qualitat visual i rendiment esportiu. L’òptic-optometrista serà el professional encarregat de la recomanació i elecció.


Arriba el Nadal: regals amb seny

El mes de desembre és un mes especial sobretot pels més petits de la casa. Les festes de Nadal són molt il·lusionants perquè tenen màgia! És el moment de decidir també quins regals són els més adients. Optar per un consumisme desenfrenat no ens sembla la millor manera de transmetre valors als infants.  Escollir regals que tenen a veure amb la seva activitat esportiva sempre és una bona opció. Dintre d’aquests regals pensem en la salut a l’hora de la pràctica esportiva? Unes ulleres de protecció o una revisió mèdica esportiva són regals tan o més perfectes que les últimes  sabatilles de moda! Ho havieu pensat?

You may also read!

Carles Duran, entrenador del Club Joventut de Badalona

Quins records li porta fer aquesta entrevista al pavelló Paco Martin de Vilassar de Mar? Molt bons. Molts llunyans,

Read More...

Antonio Jiménez, la veu i l’ànima de l’FCF al Maresme

Estimat i respectat, és tota una institució en el futbol maresmenc. Durant dotze anys va ser president de la UD

Read More...

Campió del món júnior HUGO ALONSO

El jove lluitador premianenc de 17 anys es va proclamar campió del món de Jiu-Jitsu brasiler en categoria Júnior

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Mobile Sliding Menu