Dra. Yanira Castillo Ávila. N. Col. 45376
Licenciada en Medicina y Cirugía. Colombia, 2007. Homologación del título de Licenciada en Medicina y Cirugía por el Ministerio de Ciencia e Innovación. Desembre, 2008. Diploma en Reanimación Cardiopulmonar Avanzada Pediátrica y Neonatal, 2012. Màster en Salut Infantil Fundació Hospital de Nens de Barcelona – Universitat de Barcelona, 2013.
És tan important una hidratació correcta en el dia a dia com la pràctica esportiva. Els nens i les nenes tenen un alt percentatge d’aigua a la superfície corporal i són molt vulnerables a la deshidratació i als danys per excessiva calor.
Quan hi ha sensació de set el nostre cos ja té un petit percentatge de deshidratació, aproximadament entre 1-3%. Amb els nens moltes vegades tenim el problema que s’obliden de beure líquids, i hem d’estar molt pendents d’això. Però, quina mena de líquids han de prendre? Sempre recomanarem aigua abans que qualsevol altre líquid, les begudes ensucrades només aportaran calories i ocasionalment intoleràncies digestives, amb la pràctica esportiva la fructosa i altres sucres no es toleren gaire bé.
Quina quantitat és la recomanada? Els nens de 6-10 anys haurien de prendre entre 1 – 1,5 litres d’aigua al dia i els nens majors d’11 anys dos litres d’aigua al dia, els dies que realitzin practica esportiva aquesta ingesta ha d’augmentar entre 750 ml a 1, 5 litres d’aigua, aportació que s’ha de fraccionar abans, durant i després de la pràctica esportiva.
Les begudes de recuperació post activitat esportiva s’aconsellen puntualment, ja que perdem aigua amb la respiració, aigua + electròlits amb la suor i aigua + electròlits amb l’orina. En realitzar activitat física intensa, estem metabòlicament més actius i hi ha mes pèrdues insensibles d’aquests. Aleshores s’ha de recuperar més de l’aigua, hidrats de carboni i electròlits.
Les recomanacions són les següents:
3 Activitat física amb intensitat major a 1 hora i mitja
3 Exercici intens amb exposició a temperatures extremes
3 Entrenament intens
3 Competició
Els símptomes de deshidratació secundari a activitat física poden ser els següents (segons el consens sobre begudes per a l’esportista, Arxius de Medicina de l’Esport):
3 Pèrdua del 2%: descens de la capacitat termoreguladora.
3 Pèrdua del 3%: disminució de la resistència a l’exercici, rampes, marejos, augment del risc de patir lipotímies i increment de la temperatura corporal fins a 38 graus.
3 Pèrdua del 4-6%: disminució de la força muscular, contractures, cefalees i augment de la temperatura corporal fins a 39 graus.
3 Pèrdua del 7-8%: contractures greus, esgotament, parestèsies, possible fallada orgànica, cop de calor.
La meva recomanació final és: si presenta els símptomes o sospita de cop de calor, ha de consultar al servei d’urgències més proper. •
1-2-3
Per les proporcions corporals, els nens i les nenes tenen més facilitat per deshidratar-se que un adult, especialmente a menor edat.
Hem de ser conscients d’oferir aigua, especialment durant l’activitat esportiva als nens.
Reconeguem els signes i símptomes de deshidratació per oferir líquids i consultar un servei d’urgències en cas necessari.
Dia de la Dona
El 8 de març se celebra el Dia de la Dona, reconegut per l’Organització de Nacions Unides (ONU). L’objectiu és visibilitzar i conmemorar la lluita de les dones per la igualtat laboral i social.
En l’esport també hauríem de reivindicar l’esport femení des de la infància: no hi ha esports de nens i esports de nenes, les dones tenen tantes capacitats per competir i arribar a grans nivells de competició com els homes. Per altra banda mitjans haurien de posar el seu petit gra de sorra per visibilitzar aquesta activitat.
Feliç dia de la dona a totes!