Connect with us

Ajuntaments

Santa Susanna, la gran festa del Raid europeu

El pont de la Constitució i la Puríssima, a principis de desembre, està marcat en vermell al calendari dels amants de l’endurance hípic. Des de fa 65 anys se celebra el Raid Internacional de Barcelona – Santa Susanna, el raid a cavall més antic d’Europa, en col·laboració amb Meydan i SportHG®.

Aquest esport té el seu origen als Estats Units, però no va trigar molt en arribar a Europa i als països àrabs, on les disciplines a cavall tenen un especial seguiment. Consisteix en recórrer llargues distàncies sobre la muntura, distàncies normalment dividides en diverses fases. Entre fase i fase, els animals són sotmesos a estrictes controls veterinaris per valorar la seva salut en tot moment. Les distàncies oscil·len entre els 80km i els 160km en un dia, posant a prova la resistència física i mental tant del genet com del cavall.

Catalunya pot presumir de ser un dels referents mundials de la disciplina. Diversos cavalls criats aquí han arribat a ser campions del món i d’Europa, i fins i tot trobem genets vencedors del Mundial, com el Jaume Puntí. Les competicions més importants del país, però, les trobem al Maresme: per una banda el Raid de Tordera, dues vegades campionat d’Espanya i part de la Sheikh Mohammed Endurance Cup, i per l’altra el Raid Internacional de Barcelona – Santa Susanna, celebrat sempre al desembre i gran festa de fi de temporada del raid hípic. El terreny del Maresme destaca per oferir desnivells competitius i molt bon sòl, que protegeix bé els peus del cavall.

Precisament Puntí i el seu equip solen ser habituals en aquestes competicions maresmenques. A Tordera solen coincidir amb els millors cavalls i genets de l’Estat, però a Santa Susanna es troben amb els europeus més experts de la disciplina. En el passat Raid Internacional de Barcelona – Santa Susanna d’aquest desembre, les quinieles treien fum: L’equip de Puntí, el Juma’s Team, presentava candidatura al títol, com sempre, però a la mateixa línia de sortida hi trobàvem el bo i millor de les esquadres franceses i italianes.

El Raid presentava, de nou, un cartell internacional de luxe: 155 binomis provinents de 17 nacionalitats diferents. Es disputaven 4 proves diferents entre els dies 6, 7 i 8 de desembre. El primer dia, una prova curta de 85km, que va dominar el francès Roman Lafaure i el seu Taribac Cabirat amb un temps de 4 hores i 38 minuts. Però els plats forts es reservaven per divendres i dissabte, amb tres proves d’alt nivell en dues etapes, amb 3 fases per cada dia: una cursa de 70km x 70km, la mateixa distància en categoria júnior, i la cursa estrella: la clàssica de Santa Susanna 96km x 96km. Una distància brutal i salvatge en un terreny immillorable al Massís del Montnegre.

El centre de Santa Susanna es va convertir per vintena vegada en la base operativa i punt de partida de les diverses proves. Centenars de persones arribaven al poble des de principis de setmana, amb els remolcs preparats. Cada cavall d’alta competició necessita la cura constant de professionals diversos, des de veterinaris a ferradors, més enllà dels propis genets. I això va significar una afluència de gairebé un miler de persones i una infraestructura que ocupava més de 17.000 m2. Tot això sense comptar el públic assistent, que va omplir els paddocks habilitats.

Una majoria d’estrangers van ser els protagonistes dels podis d’aquesta 65a edició del Raid. L’italià Daniele Serioli va vèncer el 70×70 amb el seu cavall Veinard Secondo en 8 hores i 17 minuts, mentre que la catalana Agda Muixí amb Gorosti pagadi i la italiana Diane Origgi amb Calatea Bosana es van classificar en segona i tercera posició. Per la seva banda, la francesa Isee Rogliardo va vèncer la prova júnior amb el seu Ga Arush Bin Tango en 8 hores i 41 minuts. La campiona d’Europa júnior Raquel Costa va ser segona amb Egipte Cost i Laura Fernández del Juma’s Team va entrar tercera a meta amb el seu Cybele du Castel.

La prova reina, però, va arreplegar totes les mirades de la premsa i el públic entès en la matèria. Només una vintena de binomis van presentar candidatura per una prova de gairebé 100km diaris, que necessita un entrenament a cavall a la mà de molt pocs genets. Entre els diferents favorits hi trobàvem alguns membres del Juma’s Team però també la francesa Virginie Atger, considerada per molts la millor genet d’Europa en aquests moments. Atger va reservar forces el primer dia, i va esperar que la majoria dels seus rivals anessin sent desqualificats durant els controls veterinaris. Finalment, a l’última fase només quedaven en competició 7 binomis. Atger va demostrar la seva enorme qualitat amb una espectacular remuntada i va tancar el crono amb 11 hores i 45 minuts.

Santa Susanna es va convertir, de nou, en la gran festa del Raid europeu. L’Hotel Mercury, obert especialment per a l’ocasió, va allotjar la majoria de participants, veterinaris, jutges i àrbitres, i al seu hall es va celebrar una multitudinària entrega de premis que va acabar amb els tots guanyadors de cap a la piscina.

L’alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier, va dir que “acollir una prova hípica internacional d’aquestes característiques demostra, una vegada més, que estem ben preparats com a poble per respondre les necessitats de grans esdeveniments, com aquest que tenen un alt nivell d’exigència i amb necessitats tan especials com espais polivalents, oferta d’allotjament i una bona connexió amb els països participants”.

Fins l’any que ve!

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Ajuntaments