Connect with us

Clubs

La situació del tennis català… i del Maresme

Malgrat la realitat, el president de la Federació Catalana de Tennis, entrevistat per Esportiu Maresme, és molt optimista respecte al futur d’un dels esports més arrelats a la nostra comarca

El tennis és una de les especialitats esportives que més està patint la transformació de nous hàbits de la nostra societat, que ha catapultat a altres disciplines a rang de ‘populars’, com el running, la passió per la bicicleta tot terreny (BTT) o el pàdel, per exemple.

L’any 1991, el tennis tenia a Espanya 122.373 llicències, baixant a 110.161 en 2010 i quedant-se en 80.227 l’any passat, segons dades del Consell Superior d’Esports. Un descens significatiu que també ha anat acompanyat del tancament de molts clubs… o de la seva transformació..

I encara que Catalunya ha estat tradicionalment terra de grans campions (Orantes, Higueras, Bruguera, Corretja, Albert Costa, Arantxa Sánchez Vicario i els seus germans, Conchita Martínez…), i on s’han assentat les millors escoles d’Espanya, tampoc està sent aliena a aquesta metamorfosi. Al 2010 les llicències a Catalunya superaven les 35.000. Avui dia no arriben a les 26.000.

Per al nou president de la Federació Catalana de Tennis, Jordi Tamayo, la fotografia actual “és preocupant, però no alarmant. Estem convençuts que el tennis encara té un gran potencial de creixement si som capaços d’adaptar-nos a les necessitats dels clubs”. Perquè així sigui, Tamayo està visitant la gran majoria de clubs de Catalunya: “Recentment vam estar a Cabrils, Mataró i Premià. El Maresme sempre ha estat una de les comarques més importants del país pel seu potencial”.

Així és, el Maresme ha donat tennistes que han aconseguit cotes molt altes, tant en l’àmbit nacional com en l’internacional. En l’actualitat és el mataroní Albert Ramos, que ha estat entre els vint millors del món, la gran referència, com anys enrere ho van ser Tomás Carbonell, Félix Mantilla, Jordi Burillo, Julián Alonso, David de Miguel o Òscar Hernández, entre altres.

Albert Ramos es actualment el millor tennista català

La nostra comarca, per cert, va tenir un president de la Federació Catalana de Tennis, Francesc Orriols, que havia estat el màxim responsable del CT Canet en dues etapes.

Les escoles de tennis han jugat, i segueixen jugant, un paper determinant en aquesta formació, destacant les del Club Tennis Mataró, CT Cabrils, CT La Genera o el CT Barcelona-Teià, si bé totes tenen un mèrit enorme, com les de Pineda, Calella, Malgrat, Sant Pol, Canet, Premià…. Sens dubte, és la de Mataró, dirigida per José María Díaz, entrenador d’Albert Ramos, la més important del Maresme, amb prop de 400 nens i nenes en ple procés de formació i competició. No és l’única. Recentment l’equip de competició del CT Cabrils va obtenir un important èxit en categoria infantil.

Jordi Tamayo i el seu equip de govern de la FCT tenen una important bateria d’accions perquè el tennis creixi: “Volem que la Federació enamori, crear vincles de proximitat perquè els clubs notin que els estem ajudant. Ens posem a treballar perquè puguin estalviar-se l’IBI aquells clubs que tenen els terrenys en propietat. Crearem una central de compres perquè també puguin estalviar-se diners en material i altres productes”.

L’organisme federatiu català treballa ara en l’activació de la competició amb la creació d’una Lliga de Super Tennis per als nens més petits, així com una Lliga Universitària i Sènior, totes elles segons el nivell dels jugadors. Igualment crearà una lliga de dobles, amb la finalitat de socialitzar i familiaritzar el tennis.

Una de les novetats serà que la llicència deixarà de tenir vigència l’any natural i ara serà vàlida des de setembre d’un any fins a setembre del següent, per adaptar-la als calendaris de competició de la majoria d’esports.

La FCT calcula que hi ha a Catalunya més de 60 clubs de tennis que no estan federats i que, en cas d’estar-ho, faria que hi hagués al territori més de 300 clubs. En el Maresme hi ha diversos exemples, com el Turó Blanc a Sant Vicenç de Montalt o el UR Laru de Mataró.

La gran novetat està sent el tennis platja, una modalitat associada a la FCT que cada dia compta amb més adeptes. El Club Esportiu Beach Tennis de Montgat ja té una gran presència en el Maresme.


Un gran ‘fitxatge’

Albert Ramos, nou ambaixador del tennis català

El Museu del Tennis Català ha estat l’escenari escollit perquè el jugador mataroní Albert Ramos, actual número 23 del ranking ATP i el President de la FCT Jordi Tamayo, acompanyat del vicepresident econòmic Xavier Ponsatí, signin l’acord de col·laboració que vincula Albert Ramos amb la Federació.

Amb el citat acord, Albert Ramos es converteix en Ambaixador del Tennis Català i col·laborarà en les activitats de promoció així com en el Projecte Esportiu federatiu. A més a més, Albert Ramos serà també imatge del Tennis Català en diferents campanyes de comunicació de cara a potenciar els nous projectes esportius i de promoció del tennis que la Federació presentarà durant el primer trimestre de 2018.


 


Opinió

FRANCESC ORRIOLS, Expresident FCT

El tennis maresmenc és una potència des del sud (Casino de Tiana) fins al nord (Tennis Malgrat), amb una sèrie de clubs que aporten el 5% de totes les llicències de la FCT, que són 25.000 i escaig. Crec que el no poder agafar-nos de la mà amb el pàdel ens ha fet molt de mal. El pàdel ha pujat i el tennis ha baixat. De totes maneres, tenim casos extraordinaris, com el de Cabrils que pels pocs habitants que té, compta amb quatre clubs, un cas únic a tot Espanya.

En aquests temps que ens toca viure, els clubs han de subsistir gràcies a una bona tasca de les Juntes Directives i també per una bona escola, que és la principal prescriptora de nous socis. I per descomptat, amb els Veterans, que mantenen totes les despeses.

Molts clubs aposten per uns magnífics professionals de l’ensenyança, que ajuden a l’àrea de competició (com són els exemples del Teià, Mataró, Canet, etc). La FCT, que arrossega un dèficit històric per la construcció del Centre Internacional de Cornellà, no pot ajudar tant com voldria, però torna a estar en el bon camí.

Per finalitzar la meva opinió, un agraïment molt especial al Tennis Mataró que, essent temps difícils, han organitzat  una jornada solidària per recordar la memòria de la Georgina de Miguel. Esperem, d’altra banda, que tornin els bons temps per al tennis català.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Clubs