Connect with us

Clubs

‘VESTIDES’ PER GUANYAR

Equip femení de waterpolo Centre Natació Mataró

Arrenquen la temporada 2020-21 amb les ales desplegades i amb la il·lusió de saber que hauran de defensar el títol de lliga guanyada l’any passat per primera vegada en la seva història i arribar el més lluny possible en competició europea. Sí, perquè el Centre va ser capaç d’acabar amb l’hegemonia del CN Sabadell, campió en les últimes nou edicions

Presentació temporada 2020-21

Debuten el 17 d’octubre en un nou format de competició

El format de totes les competicions nacionals de waterpolo tenen enguany una novetat molt important respecte a temporades anteriors. En les Lligues Premaat (masculina i femenina), formades per 12 equips cadascuna, es faran dos grups de sis que s’enfrontaran en una primera fase amb anada i tornada (10 partits en total). Els tres primers equips de cada grup se’n van a jugar una lliga per a la lluita pel títol, on començaran amb punts de la primera fase guanyats contra els altres dos equips que formen aquest grup. Després de partits d’una lliga d’anada i tornada, els quatre primers disputen un play-off al millor de tres victòries per a dilucidar el campió.
El debut del CN Mataró serà el dia 17 d’octubre a la piscina del CN Rubí. En la primera fase ha quedat enquadrat en el grup B amb el CN Rubí, EW Zaragoza, CN Terrassa, CN Sant Andreu i AR Concepción-Ciudad Lineal. L’altre grup el formen CN Sant Feliu, CE Mediterrani, CN Catalunya, CDN Boadilla, CN Sabadell i Leioa WLB.

Per afrontar aquest repte, la defensa de la corona, i aspirar a cotes més altes com és conquerir Europa, el CN Mataró va donar un cop d’efecte fitxant com a primer entrenador a tota una llegenda del waterpolo: Dani Ballart. Més de 500 vegades internacional amb Espanya, Ballart va disputar quatre Jocs Olímpics (plata a Barcelona 1992 i or a Atlanta 1996) i és bicampió del món.

A primera vista, la decisió de la direcció tècnica del CN Mataró, a càrrec de Joan Masriera, podria sorprendre ja que es reemplaçava en el càrrec a l’entrenadora que havia portat l’equip al cel, la també olímpica Marina Zablith. La brasilera va acceptar la proposta de seguir com a segona entrenadora i ésser l’ajudant de Dani Ballart. L’estratègia del Centre va sortir a la perfecció: tenir un gran equip a la piscina i un binomi somniat per qualsevol equip a la banqueta.

Per poder continuar competint de tu a tu amb els grans equips de la lliga femenina, com són el Sabadell, el Mediterrani, el Sant Andreu o el Terrassa, el CN Mataró ha tornat a fer un gran esforç per reforçar una plantilla que ja era molt competitiva. Aquesta temporada han arribat quatre noves jugadores: la portera Maria Elena Sánchez i la lateral Alejandra Aznar, totes dues del CN Sant Andreu, la boia americana Danijela Jackovich i l’extrem holandesa Vivian Sevenich. Aquestes quatre incorporacions substitueixen les baixes de Lorène Dérenty, que ha tornat a França, Laura Vicente que deixa la competició, Brigitta Games que ha tornat a la selecció dels EUA per a preparar els Jocs Olímpics de Tòquio i la d’Irene González, que se n’ha anat al CN Sabadell només un any després d’arribar al Mataró, d’aquí el sorprenent de la seva decisió.

Dani Ballart, l’arribada d’un mite

Parlar amb Dani Ballart és fer-ho amb un dels millors esportistes i waterpolistes espanyols de tots els temps. No tots tenen dues medalles olímpiques penjades al seu coll, així com dos mundials en el seu palmarès i més de 500 internacionalitats. Aquest històric seguidor del RCD Espanyol explica com va ser la seva arribada al CN Mataró: “Havia acabat la meva etapa a Egipte a causa de la COVID-19 i ja li havia dit a la meva dona que a partir d’ara volia entrenar prop de casa. Casualment, en aquest mateix període de temps, va ser quan em va trucar Joan Masriera, el director tècnic del Centre. No m’ho creia, perquè era el vigent campió de lliga, un històric del waterpolo… en fi, va ser com si em posessin un caramel a la boca”.

Ballart no entra a valorar perquè el Centre va preferir contractar-lo a ell per a substituir en el càrrec a Marina Zablith, l’entrenadora que havia guanyat la Lliga:
“No em correspon a mi jutjar aquesta decisió. Jo només vaig veure l’oportunitat d’entrenar a un equip excels i que la meva participació podria ajudar al fet que continués creixent”.
La relació entre en Dani i la Marina és excel·lent: “Vaig parlar amb ella poc després de la trucada del Mataró i em va semblar una gran idea que ella fos la segona entrenadora, perquè ningú coneix millor a les jugadores que la Marina. Vaig dir-li que em feia molta il·lusió que treballéssim junts”.
L’exjugador olímpic considera que el CN Mataró ha sortit guanyant amb les quatre noves incorporacions: “A nivell de creativitat i atac, segur. Serem més polivalents. Hem construït una plantilla amb el repte de continuar guanyant i competint amb aquest ‘monstre’ del waterpolo que és el CN Sabadell”.

Ballart, que va formar part de la generació d’or del waterpolo masculí dels anys noranta, es mostra eufòric de poder entrenar a algunes de les components de la millor generació de jugadores espanyola de la història: “Treballar amb l’Anni Espar, l’Helena Lloret, l’Anna Gual, la Marta Bach, l’Alejandra Aznar i moltes altres més és un gran privilegi. Gaudiré molt d’elles, segur. Les ajudaré a continuar creixent, a continuar tenint fam de títols… i amb elles, jo també creixeré com a entrenador”.
No li agrada individualitzar, però considera que la Marta Bach és una jugadora essencial en la seva plantilla: “Ella és el pal del paller. Feta a casa, tota una líder i amb un palmarès impressionant. Ella ha de ser el meu braç articulat, la persona que acosti el vestidor a l’entrenador”.

Ballart es defineix com “un entrenador molt pesat, ho reconec. Estic sempre corregint perquè m’encanta polir detalls. M’agrada preparar els entrenaments al mil·límetre. M’agrada la perfecció. Sempre dic que és com fer un bon allioli: paciència, coneixement i bona mà”.

En la plantilla del CN Mataró apareix inscrita l’Alba Bonamusa, que estava jugant als Estats Units. A causa de la COVID-19, la waterpolista formada en el Centre Natació Mataró encara no ha decidit si continuarà jugant a l’altra banda del Atlàntic o es quedarà a Mataró. Per si finalment es decanta per aquesta opció, ja està inscrita en la Lliga amb l’equip del Maresme.

Marina Zablith, la millor aliada

L’exolímpica brasilera, per la seva part, admet que la forma en la qual es va guanyar el primer títol de Lliga en la història de l’entitat els va deixar un sabor agredolç: “No vam poder assaborir-ho ni celebrar-ho com haguéssim volgut per culpa de la COVID-19, però això no treu gens de mèrit a les meves jugadores, que van ser les millors en la fase regular. S’ho van merèixer perquè van treballar duríssim en cada entrenament i sempre van donar el millor d’elles mateixes en la piscina”.

La Comissió Tècnica de la RFEN va decidir donar per suspeses les lligues de waterpolo tant masculina com femenina davant la impossibilitat d’acabar-les a causa del confinament. Va donar com a guanyador de la lliga femenina al CN Mataró perquè en el moment de la suspensió era l’equip líder de la competició. Les mataronines havien aconseguit un triomf històric: ser el primer equip que derrotava en Lliga al CN Sabadell en la seva piscina, Ca Llong, en les últimes nou temporades. La lliga masculina, per cert, va ser per al totpoderós Barceloneta un any més.

Respecte al fitxatge de Dani Ballart com a primer entrenador, Marina Zablith no amaga els seus sentiments. “Al principi, com és normal, em va doldre la decisió de l’entitat, però després vaig entendre que el club volia formar un equip tècnic del màxim nivell i un dels millors entrenadors del món és en Dani. És pràcticament impossible trobar avui dia un tènic amb els seus coneixements de waterpolo i vaig decidir quedar-me perquè al seu costat continuaré aprenent i millorant com a entrenadora… i perquè tinc una fe cega en les nostres jugadores”.

La Marina, olímpica a la seva casa, Rio de Janeiro 2016, amb dues medalles de bronze als Jocs Panamericans i dos mundials disputats, no posa límits a les possibilitats del Centre: “Hem fet quatre canvis amb els quals crec que hem millorat molt. Tenim dues esquerranes més en l’equip que ens faran més fortes i més polivalents. Tàcticament serem un equip molt ric en variants. No solament crec que tenim nivell per reeditar el títol de Lliga, també per fer quelcom històric a Europa”.

Marta Bach, capitana

“Per a una jugadora que ha crescut des de molt petita en el CN Mataró, poder guanyar la Lliga amb el club de la teva vida és el màxim, un somni fet realitat”, afirma la capitana d’aquest equip, campiona del món júnior, subcampiona mundial absoluta la temporada passada, campiona d’Europa i plata en els JJOO de Londres 2012.

De formació i cultura ‘castellera’, la Marta és molt ambiciosa: “Enguany volem tornar a guanyar la Lliga i gaudir-la com Déu mana, quelcom que no vam poder fer la temporada passada”. Es reafirma en el fet que “tornem a tenir un grandíssim equip i tot un Dream Team a la banqueta amb en Dani Ballart i la Marina Zablith.

Igualment, agraeix les paraules que ha tingut Dani Ballart per a ella: “És un orgull ser la capitana d’aquest equip, càrrec que exerceixo amb responsabilitat. Ajudaré en tot el que pugui perquè aquest grup estigui sempre on ha d’estar”. Ella també creu que el Centre pot fer grans coses, no només en la Lliga, sinó també a Europa.


LA PLANTILLA 2020-2021

Delegat
Ernest Gil

1r Entrenador
Dani Ballart (1973)

2a Entrenadora
Marina Zablith (1987)

Extrems 
Alejandra Aznar (2000)
Isabel Piralkova (2005)
Maria Bernabé (2001)
Queralt Bertran (2004)
Vivian Sevenich (1993/Holanda)
Helena Lloret (1992)

Centrals
Marta Bach, Capitana (1993)
Anna Aparicio (2004)
Carla Martín (2005)

Laterals
Alba Bonamusa (1999)
Anni Espar (1993)
Anna Gual (1999)
Clara Cambray (1996)

Boies
Cris Nogué (2003)
Danijela Jackovich (1994/EEUU)

Porteres 
Blanca Colominas (2005)
Elena Sànchez (1994)

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Clubs