Connect with us

Triatló

Agustí Pérez, Country Manager d’IRONMAN Espanya i Portugal

“Al Maresme som testimoni del somni de milers de triatletes”

Contínuament amb el telèfon a l’orella, el dia a dia d’Agustí Pérez està farcit de reunions i tasques de Juntament amb el teu germà Jordi heu impulsat a casa nostra un projecte d’abast i èxit mundials. On és el llistó?

Curiosament, el projecte sorgeix per altres persones, que tenen el desig de portar a Catalunya un triatló de nivell mundial. Amb un nou model de turisme esportiu com a paradigma, el 2008 el Jordi i jo ens hi involucrem però l’autèntic repte ens arriba l’any següent. Gairebé sols hem d’intentar salvar la prova Challenge que tot just acaba d’aterrar, però que ja pateix problemes de consideració.

Una prova de foc només posar-hi els peus.

Amb l’ajuda d’un empresari de la zona, el 2010 fem un pas endavant i donem un fort impuls al projecte, que té el seu punt àlgid el 2013 quan acull el Campionat d’Europa de Mitja Distància, amb victòria per a Javier Gómez Noya. Vam esprémer la marca al màxim.

Des que IRONMAN va aterrar a Espanya, us heu acostumat a penjar el cartell d’inscripcions esgotades. On és la?

No hi ha dubte que l’arribada d’IRONMAN suposa un salt qualitatiu que ens permet tenir avui dia les dues proves, IRONMAN 70.3 Barcelona i IRONMAN Barcelona, com les dues amb més participació d’Europa i entre les cinc primeres del món. Calella és una aposta personal que fa la marca, que es troba en expansió europea. Els 40 anys d’experiència d’IRONMAN, la visió 360º que ens aporta el seu cap d’operacions, Paul Huddle, i els recorreguts de les dues proves, molt diferents, són factors decisius.

La sensació, quan un s’endinsa una mica en les vostres proves, és que funciona amb la precisió d’un rellotge. Com s’aconsegueix?

Fent un símil futbolístic, crec que de la mateixa manera que Cruyff va crear un model molt reconeixible per al Barça, nosaltres també hem creat un model de treball que ens identifica. Invertim en l’esdeveniment perquè tots els atletes s’hi trobin com a casa i, sobretot, treballem les hores que faci falta com una família. Volem que tots els treballadors s’hi sentin a gust i, de fet, són famoses les nostres celebracions posteriors a la cursa, amb treballadors de tots els departaments.

Tot i l’èxit, el triatló segueix sent un esport minoritari a casa nostra. El grau de difusió dels mitjans està al nivell desitjat?

Hem de ser realistes. El nostre és un esport minoritari, molt nou, i encara l’ha de descobrir molta gent. Té els seus hàndicaps però també elements que ens fan ser optimistes, ja que el perfil de practicant de triatló ha crescut molt. Per exemple, un bon resultat de Noya al Campionat del Món IRONMAN de Hawaii també ens ajudaria. I hem fet una inversió perquè Facebook retransmeti en directe les nostres curses.

En l’IRONMAN 70.3 Barcelona del maig vam viure el triomf del campió mundial Javier Gómez Noya. Com l’aconseguiu convèncer?

El conec personalment i també el seu representant i la idea inicial era córrer a Marbella, però no va poder ser. Noya està centrat en IRONMAN i necessitava punts, i va sorgir l’opció que vingués a Calella. La gestió del calendari dels atletes professionals es porta des dels Estats Units i, afortunadament, em van fer cas i va venir (riu). El nostre 70.3 és espectacular, exigent i en una bona data, i això afavoreix tenir bons triatletes.

Per què Calella i no una altra localitat del Maresme?

Si alguna cosa necessita IRONMAN, per poder consolidar-se, és facilitat per desenvolupar la prova, no només pel que fa als recorreguts. Calella disposa d’una oferta hotelera prou àmplia  per acollir 3.500 participants, més els seus respectius acompanyants. Calella va liderar el projecte juntament amb el Consell Comarcal i es va donar el compromís polític necessari.

Un compromís polític liderat per l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini.

Ella va apostar per l’esdeveniment quan estava a l’oposició i la relació és positiva. L’Ajuntament sempre ens ha ajudat, i la mostra més clara va ser el passat 1 d’octubre de 2017, quan vam haver d’avançar un dia la prova pel referèndum. Celebrar una prova d’aquesta magnitud un dissabte va ser insòlit i difícil. Només tinc paraules d’agraïment per a l’Ajuntament, Servei Català de Trànsit, Mossos d’Esquadra, entre d’altres.

Algun any ha sobrevolat l’opció que els triatletes trepitgin la ciutat de Barcelona. Està sobre la taula?

“Anything is possible” és l’eslògan de l’empresa i, en aquest sentit, no es pot descartar res, però és cert que en aquests moments no és un tema que estigui obert. En el seu moment ho vam plantejar però no és fàcil i el canvi de consistori a l’Ajuntament de Barcelona tampoc va ajudar. Treballem perquè el circuit sigui encara més segur i en això ens centrem.

Com és el teu dia a dia com a Country Manager d’IRONMAN?

No és fàcil. IRONMAN és una empresa en expansió i, més enllà de gestionar el dia a dia de les proves, hi ha una tasca de recerca de nous projectes. Visualitzo llocs, parlo amb molta gent i sobretot informo contínuament als meus caps, que estan als Estats Units. L’empresa vol dominar el mercat a escala mundial en tots els esports i això significa molta dedicació.

Cadascú amb unes funcions, sou una parella de germans al càrrec d’una marca global. Com és la vostra relació?

Estar de costat amb el Jordi és fantàstic perquè és el millor treballador del món. Ho demostra cada any en l’àmbit tècnic, en disseny de circuits, on munta uns dispositius rodons i transmet molta seguretat. Els dos som molt diferents i això és positiu, ja que de res serveix tenir una bona defensa si no tens un bon atac. A més, amb l’entrada de nous treballadors hem crescut i ara hem ampliat la família.

També presideixes un club a l’alça com és el Club Triatló Costa de Barcelona – Maresme. Què el caracteritza?

El club neix com una eina per organitzar esdeveniments i, darrerament, el creixement ha estat notable. Tenim una massa social en augment, una escola de triatló potent i hem incorporat triatletes de primer nivell. És una manera d’agrair el que ens ha donat Calella i el seu triatló.

Acostumat a viure-ho des del vessant organitzatiu, també t’has penjat  un dorsal en proves com Challenge Roth i IRONMAN Zurich. Com comença el teu idil·li amb el triatló?

Fa gairebé 25 anys que el meu germà i jo hi estem involucrats, però per ràbia que em faci he de reconèixer que l’atleta de veritat sempre ha estat el Jordi (riu). Després de jugar a futbol, vaig fer el meu  primer triatló a Banyoles l’any 90, i en paral·lel ja vam començar a organitzar-ne. El 2009, a la grada del Challenge Roth, ens vam prometre amb el Jordi que faríem la prova l’any següent. Jo, però, la vaig córrer amb poc entrenament, una característica que m’avala (riu). Sóc el clar exemple que si un vol, pot fer-ho.

Segur que hi ha uns quants lectors a qui els ronda pel cap apuntar-se a una de les vostres proves.

Que no s’ho pensi. Competir en un IRONMAN, cadascú al seu nivell, és una experiència de vida. Canvia el concepte que tens de tu mateix i creix la teva capacitat d’afrontar el dia a dia. L’endemà d’haver assolit el repte estaràs molt cansat, però tindràs un record que no oblidaràs.

coordinació i recerca, sempre amb una tassa de cafè ben a prop. Country Manager d’IRONMAN per a Espanya i Portugal, junt amb el seu germà Jordi, han creat una família, cada vegada més nombrosa, que fa realitat els somnis de milers de triatletes populars. El 7 d’octubre, nova edició de l’IRONMAN Barcelona a Calella.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Triatló