Connect with us

Clubs

CLUB ATLÈTIC CATALÀ: La història d’un club humil i estimat

L’Atlètic Català és, avui dia, la referència del futbol sala a Vilassar de Dalt. Però, com molts altres clubs de poble, el seu camí per arribar fins aquí no ha estat fàcil, i el mèrit és de tots aquells integrants que, al llarg dels anys, han estimat i fet seu el club

El Club Atlètic Català, segons els registres de la Generalitat, es va fundar el 15 d’abril de 1998. Però la realitat és que el club ja existia, extraoficialment i sota diversos noms, des de 1993. Com sol ser habitual en molts casos, tot va néixer de la mà de la iniciativa popular. A Vilassar de Dalt es disputaven cada estiu tornejos de futbol-7, i va ser en aquestes competicions estiuenques on es va sembrar la llavor de la qual naixeria l’Atlètic Català. Entre 1993 i 1998, l’entitat, encara vagament organitzada i sense federar, va modificar el seu nom diverses vegades, a causa dels canvis de patrocinador. El primer nom que va adoptar era Estampats Mateu, i l’equip obtingué zero punts a la lligueta. El 1994, van passar a anomenar-se Jonson Baylach, i l’any següent Canoel Jacqueline.

Es va fundar el 15 d’abril de 1998, però la realitat és que el club ja existia, extraoficialment i sota diversos noms, des de 1993

A partir de 1996 és quan el grup comença a agafar forma i a fer-se gran dins el poble. En primer lloc, l’equip passa a dir-se Wilfred’s, un nom icònic que a dia d’avui els vilassarencs segueixen utilitzant per referir-se a l’Atlètic Català i del que se senten igualment orgullosos. Alhora s’incorporen persones com Jordi Nicolau, Francesc Nabot, David Itxart, Sergi Tejada, Pol Grau, Daniel Domina o René Fontán. Aquest grup humà va permetre donar l’estructura necessària a la plantilla per tal de poder competir. Els anys com a Wilfred’s van ser els millors anys de l’etapa extraoficial, i es va assolir el tercer lloc de la Segona Divisió el 1997 i 1998. Recorden amb especial estima la victòria per 4-3 sobre el seu etern rival, que va impedir que aquests fossin campions.

L’Escola és un dels gran orgulls de l’entitat

Els membres de Wilfred’s es van inspirar en el Sant Joan de Vilassar, fundat el 1997, per fer el salt a club federat. Les bones relacions entre membres d’ambdós clubs, així com alguns consells de per mig, van servir per a què l’Atlètic Català comencés a caminar, com hem dit abans, un 15 d’abril de 1998. Així doncs, van passar a ser un club de futbol sala que perdura fins als nostres dies.

Ja com a club federat, l’ascens de l’Atlètic Català per les diverses categories del nostre futbol sala és incontestable. Entre el 2000 i el 2004, l’equip sènior va encadenar 3 ascensos que el van portar de 3a divisió a 1a divisió. A més, la temporada 2005-06, van ascendir de nou a Preferent (actual 1a Divisió Catalana). El club es mantindria durant molts anys en aquesta categoria, fins i tot va a quedar segon. Avui dia competeix a Segona Catalana. També cal destacar la creixent nòmina de jugadors i jugadores. La temporada 2019-20, el club tenia 12 equips, dels quals un infantil femení.

No obstant això, en aquesta temporada postpandèmia, la quota d’equips s’ha vist reduïda a onze. El president Jordi Mestre, que tot just compleix sis mesos de mandat, comenta que “tot i la pandèmia s’han mantingut tots els equips menys un, i també continua activa l’escoleta, tot i que no competeix. Tenim uns 120 jugadors i jugadores al club”.

L’equip Infantil A ha pogut finalitzar la seva lliga

El president explica que “els nens i nenes han topat amb aquesta pandèmia i han sigut molt perjudicats. Molts clubs van decidir no reprendre les activitats, però nosaltres vam decidir que sí, perquè pensem que és important i és quelcom que li devem als jugadors i a les famílies”. La COVID-19 també ha alterat temporalment l’estructura d’alguns equips. «Hem tingut molts problemes ja que, quan els confinaments eren municipals i comarcals, molts juga dors i entrenadors que viuen a altres municipis i comarques no podien venir a entrenar. Llavors hem hagut de tirar endavant, en moltes ocasions, amb falta d’entrenadors i de jugadors. També hem negociat amb l’Ajuntament per buscar espais exteriors perquè e ls equips els equips poguessin entrenar, ja que també es va restringir l’esport en pista coberta. Tot plegat ha sigut difícil però hem aconseguit sortir endavant”, conclou el president.

Actualment el club compta amb 11 equips i 120 llicències federatives i una Junta Directiva formada majoritàriament per dones, un 60%

Des de l’arribada de Mestre i la seva junta, el club persegueix uns ideals molt marcats. En primer lloc, són dels primers clubs de la història del Maresme amb una Junta Directiva formada majoritàriament per dones, un 60%. “A això hi sumem una filosofia que busca treballar la base de manera molt focalitzada. En els nostres propers quatre anys volem deixar un llegat de nens molt ben formats que nodreixin el club”. Per assolir aquest objectiu amb èxit, la Junta actuarà en diversos àmbits, com per exemple en l’esportiu i pedagògic. “Nosaltres entenem que som un club formatiu. Volem donar molta importància als coneixements, aptituds i tàctiques que s’aprenen en cada franja d’edat i fer un seguiment de tot aquest aprenentatge. Volem implementar informes per als pares que reflecteixin aquest aprenentatge”, explica Jordi Mestre.

Les noies de l’Infantil femení d’aquesta temporada

En categories més altes, el club vol apostar també per la competitivitat. Aquesta competitivitat, segons explica el màxim dirigent de l’Atlètic Català, passa per donar eines als jugadors per aconseguir-la. Un exemple és una bona formació a càrrec dels entrenadors. A més, el club vol engegar una àrea de psicologia per acompanyar els jugadors també en aquest aspecte. A nivell econòmic, el club vol engrandir la seva figura mitjançant la promoció. “Tenim un pla de promoció específic pel primer equip, i també idees aplicables a totes les plantilles. Volem aconseguir patrocinadors, necessaris després de la pandèmia, i ser un club fort en aquest aspecte. També ens agradaria que la gent de Vilassar sentís el club com a seu i vingués a animar el màxim possible”.

El sènior ès un del millors equips de la seva categoría

En resum, el Club Atlètic Català és, a dia d’avui, un club humil i amb història però amb un projecte innovador i il·lusionant, que intentarà tornar a la normalitat el més aviat possible perquè Vilassar de Dalt torni a gaudir del futbol sala en tot el seu esplendor, i dels èxits que l’acompanyin. Així doncs, no queda res més a dir que… Amunt Atlètic!

JORDI MESTRE
President


“En els nostres propers quatre anys volem deixar un llegat de nens molt ben formats que nodreixin el club”

JUNTA DIRECTIVA


PRESIDENT
Jordi Mestre Lloveras
Secretària
Rosa Sánchez
Tresorera
Anna Paret
Vocal 1
Àngels Masclans
Vocal 2
Jordi Cubinsà

Deu anys del Campus Javi Rodríguez

A més de la vessant formativa i competitiva, el club també és molt conegut a la comarca entre tots els amants de futbol sala per ser la seu del campus d’estiu d’un dels millors jugadors catalans i espanyols de tots els temps, l’exblaugrana Javi Rodríguez, actual entrenador d’Indústries Santa Coloma. Aquest campió del món i d’Europa amb la selecció i de diferents lligues i copes, va inaugurar el seu campus en el Poliesportiu de Can Banús el 2011, per la qual cosa ara estem parlant de la dècima edició. Una immillorable oportunitat per a aprendre d’un autèntic crac, Pilota de Plata de la FIFA en 2004 i millor jugador de l’Eurocopa el 2010.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Clubs