Connect with us

Entitats

XAVIER TORRES, PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE VELA

NASCUT A BARCELONA EL 30 DE GENER DE 1971 I CRIAT AL BARRI DE GRÀCIA, ES VA ENAMORAR DEL MAR I DEL WINDSURF ESTIUEJANT A LES COSTES DEL MASNOU I DE PREMIÀ DE MAR. TANT ÉS AIXÍ QUE JA ÉS UN MARESMENC MÉS: VIU A PREMIÀ DES DE FA QUASI TRES DÈCADES, TREBALLA A L’AJUNTAMENT D’ALELLA COM A ENGINYER I DES DEL 2 DE JULIOL DE 2014 ÉS AL CAPDAVANT DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE VELA, ESPORT AMB UNA GRAN TRADICIÓ A LA NOSTRA COMARCA

Com arriba vostè al món de la vela?
Jo soc de Barcelona i des que era petit estiuejava amb la meva família al Masnou.
Llogàvem una casa amb un ambient molt mariner. Estava decorada amb timons, espases… Passàvem moltes hores a la platja i d’allà va néixer el meu amor pel mar i per la vela, veient els vaixells i els patins prop del Club Nàutic del Masnou.

Quina va ser la seva primera sortida al mar?
Va ser anant a pescar, amb uns tretze anys. Recordo que el senyor Miquel, a la platja de Bellamar de Premià de Mar, buscava mariners per sortir a pescar i també dos nois que l’ajudessin a pujar la barca.
Després, amb setze, un dels companys es va comprar una taula de windsurf i, a partir d’aquí, ens vam enganxar. Quan arribàvem de pescar, vinga a navegar tota la tarda
durant tot l’estiu…

Més endavant va disputar competicions oficials.
Sí, però no al principi. Teníem una petita associació i un lloc on guardar el material, però llavors no competíem oficialment. Més endavant vaig conèixer un noi que es deia Ramon Pastor, que deia que volia competir. Així doncs, vaig acceptar la idea i ens vam apuntar al Campionat d’Espanya a El Ejido, Almeria. He estat competint des de llavors, quan tenia 22 anys, fins fa tres o quatre anys, quan vaig començar amb la presidència.

Vostè mateix va decidir quedar-se al Maresme…
Sí, quan vaig acabar la carrera d’Enginyeria Tècnica d’Obres Públiques ja em quedava a Premià quasi tots els dies de la setmana, i ara deu fer uns 25 anys que visc a Premià. Per acabar-ho de lligar tot, em vaig casar amb la filla del barber del poble!, de Can Mauri. Així doncs, em considero maresmenc.

“Em vaig enamorar de la vela a les
platges de Premià de Mar i el Masnou”

Per què el windsurf?
Em va atraure perquè és el que teníem a l’abast. És un equip relativament econòmic. A més, quan sortim a fer windsurf, no anem amb la mentalitat d’entrenar. Anem a fer esport i a gaudir. Ens passem hores navegant, anant i tornant, parem una estona per xerrar i després continuem… Al cap i a la fi, el windsurf et dona adrenalina i llibertat. A més, formo part dels Windsurfistes Associats de Premià (WAP), i val a dir que som una associació molt activa des de l’any 1992.

Com bé diu, el windsurfista és un fanàtic…
Així és. Per a nosaltres es tracta de navegar i navegar. Les meves vacances d’estiu, per exemple, sempre han girat entorn del windsurf.
M’he arribat a passar un mes i mig al Marroc, durant 8 estius, en un poble pesquer sense aigua corrent ni electricitat, només perquè les condicions per fer windsurf eren les millors, amb molt de vent i grans ones. El windsurf també m’ha permès viatjar. El Marroc, Costa Rica, Illes Maurici, Itàlia, França, Brasil, Mèxic, Portugal, Canàries,…

Estic enganxat al windsurf des dels setze anys.
Planificava les meves vacances per practicar aquest esport

Ara, però, deu tenir menys temps…
Sí, vaig deixar de competir més o menys a la vegada que vaig acceptar el càrrec de president. No obstant aixó, haig de dir que aquesta immersió en el món de la vela, no només del windsurf, m’ha permès descobrir i practicar altres formes de navegar molt gratificants: vela de creuer, vela lleugera, patí a vela, catamarà, etcètera.

Quan passa de ser exclusivament esportista a compaginar-ho amb tasques de responsabilitat?
El secretari de la classe de windsurf catalana va plegar, i el 2000 vaig prendre aquesta responsabilitat. Vam muntar circuits de regates a Catalunya i després a Espanya, essent secretari espanyol al 2005. Més endavant, ja sent secretari i president de l’associació de la classe WindsurfCat, vam organitzar alguns campionats internacionals. Ens vam adonar, però, que la Federació no responia a les necessitats de la classe ni apostava suficient pel windsurf, que al cap i a la fi és una disciplina de la vela.

L’única manera de canviar-ho era des de dins, oi?
Correcte. L’any 2009, el llavors president de la Federació em va demanar que formés part de la seva junta directiva com a vocal. Vaig acceptar i, a mesura que passaven els anys, anava exercint càrrecs d’importància ascendent. Vaig arribar a ser secretari i després vicepresident.

Quan vostè és vicepresident, Gerard Esteva dimiteix.
Sí, i com que encara quedava mandat, era lògic que jo prengués aquest càrrec. Però em va costar molt.

Per què?
En un principi, jo no volia ser president, requereix una implicació altíssima i no m’hi veia i volia navegar que és el que més m’agrada.
Però després d’insistir-me durant un any, finalment vaig fer el pas endavant. Això va ser el 2014.

Ja va pel tercer mandat…
Sí, el 2016 es van convocar eleccions i vam ser candidatura única. I aquest 2020 han tornat a haver-hi comicis i va guanyar la nostra d’entre dues candidatures.

Vostè és el president d’una institució molt important pel Maresme, perquè el Maresme mira al mar… Quin potencial creu que té la nostra comarca?
Molt, però considero que el Maresme encara té molt per descobrir del mar, té un gran poliesportiu per explorar.

“El Maresme té un gran potencial i encara pot treure
molt més profit de les seves platges”

A què es refereix?
Esportivament, les platges són un lloc ideal per un munt d’activitats, i crec que encara les veiem massa com un lloc per anar només a l’estiu, a prendre el sol, banyar-se i passejar els gossos. Són activitats que, evidentment, estan molt bé, però que de cap manera reflecteixen tot el potencial que, des del meu punt de vista, tenen les platges i el mar.

I a nivell de clubs de vela?
Tenim molts clubs, de diverses tipologies i en situacions diverses.
Tenim clubs de referència com el Balís, que gestiona un port i per tant té molts recursos, o el Nàutic Masnou, que no gestiona el port però igualment és de molt nivell.
Hi ha d’altres clubs històrics i antigament molt potents en vela que han passat per dificultats però que tenen un projecte ferm pel futur, com és el cas del Premià que està a l’actual junta de la Federació i estan fent vela lleugera a un bon ritme, que ha hagut de construir el club de nou i s’ha vist abocat a un projecte d’obra.

La Llei de Costes fa perillar molts clubs, oi?
Es tracta d’una llei, en la meva opinió, redactada sense tenir en compte la situació que hi havia fins el moment d’aprovar-la. S’ha de tenir en compte que molts clubs tenen instal·lacions de fins a cinquanta anys d’antiguitat, i que aquells clubs que les tenen situades a peu de platja poden veure perillar la seva existència si el reglament no canvia, com és l’exemple del Club Nàutic Cabrera que ja ha desaparegut. Hem de salvar els nostres accessos al mar i preservar l’existència d’aquests clubs, són molt importants perquè la gent pugui accedir a la vela. Per això tenim la campanya de “Salvem la Vela” per defensar els clubs tant de platja com també els de port que també pateixen amb les renovacions de concessions on prima més la part econòmica que l’esportiva, malauradament.

“Com a president, treballaré per salvar els accessos
al mar i preservar l’existència dels clubs de port i
els de platja afectats per la Llei de Costes”

Mirem la part positiva. Del Maresme han sortit campions olímpics…
Així és, ara em venen al cap la Sara López i la Bàrbara Cornudella a Rio 2016, Florian Trittel del Balís, Sílvia Mas de Masnou, Àlex Muscat, Jordi Xammar, Cristina Pujol, entre molts altres. És un orgull.

Sou ambiciosos de cara als Jocs Olímpics de 2024?
Sí, el nostre objectiu és potenciar les classes olímpiques i que molts esportistes catalans aconsegueixin participar en aquesta fita tan important. Estem treballant en una direcció esportiva molt potent. Tot això, evidentment, sense deixar de banda el lleure. Necessitem tenir massa social perquè d’aquesta massa surti un Messi. És a dir, un gran esportista.

Li desitgem moltíssima sort!

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Entitats