El municipi d’Òrrius pot presumir de tenir moltes característiques pròpies que el fan únic a la comarca del Maresme. La primera, que és el poble que està a major altitud respecte del nivell de la mar, exactament a 259 metres. I la segona, que és on es concentra el menor nombre d’habitants de la comarca, perquè compta amb poc més de 800 persones censades.
Els seus 5,7 quilòmetres quadrats de superfície, a més, fan que gaudeixi d’un baix ràtio de densitat demogràfica: 140,18 habitants per quilòmetre quadrat. Òrrius és conegut, entre altres punts d’interès, pel seu Bosc Màgic, nom que es deu a les seves estranyes estàtues, que es varen esculpir a principi de la segona meitat del segle passat. Les tres estàtues, d’autor desconegut, van ser un elefant, un indi i un moai. També cal esmentar diferents masies, com la de Can Conill, Can Famades i el Poblat Ibèric del Turó dels Céllecs.
El poble més petit del Maresme (800 habitants) té dos campions del món de bici trial: Sergi Llongueras i Laia Esquis
ESCOLA DE TRIAL
Òrrius també existeix esportivament. De fet, el poble té un registre molt difícil d’igualar: dos campions del món. Els dos en la mateixa especialitat esportiva: Bici Trial. D’una banda, Sergi Llongueras, que va aconseguir el títol a la Xina el 2019 i, d’una altra, la jove Laia Esquis, també campiona del món, en el seu cas en categoria júnior, el 2019 a Polònia.
Tant el Sergi com la Laia van començar al seu poble a fer els primers passos en aquest esport tan conegut internacionalment. Un èxit extraordinari que té una raó de ser: Òrrius compta amb una excel·lent instal·lació esportiva de 4.000 metres quadrats, la seva escola de Trial, oberta des de 2008. Un recinte que es divideix en diferents zones per a la pràctica del Trial entre pedres, formigó, troncs d’arbres i pneumàtics. També es pot fer bicicleta de muntanya com a activitat extraescolar.
L’Escola de Trial d’Òrrius, de 4.000 metres quadrats, és considerada una de les millors instal·lacions d’aquest esport a Catalunya
L’Escola i el circuit, obert per a tot aquell que disposi d’una llicència federativa, ha acollit a centenars de corredors internacionals, atrets per la qualitat de la instal·lació. L’Escola té en l’actualitat 17 alumnes, entre 5 i 18 anys, entrenats per quatre monitors, tres fixos i un interí. Els entrenaments es fan els dimarts de 18.00 a 19.30 hores i els dissabtes des de les 10 fins al migdia.
Des de fa catorze anys el director de l’Escola i responsable de la instal·lació (el nom oficial és Associació Club Ciclista i Escola de Trial Òrrius) és Llorenç Llongueras, pare del campió del món Sergi Llongueras. Aquest fa de monitor, si bé només per a corredors de categoria Elit o que aspirin a ser-ho.
EL CLUB DE FUTBOL SALA
Un altre dels centres neuràlgics en l’àmbit esportiu d’Òrrius és el Poliesportiu Maria Bosca, un complex esportiu on trobem una pista de tennis de terra batuda, dues pistes de pàdel, una piscina, un rocòdrom interior, una petita zona de cal·listènia i una pista coberta poliesportiva que és la casa del club de Futbol Sala Òrrius. Aquesta entitat va desaparèixer el 2015, però es va activar el 2018 com a una activitat extraescolar i va començar a competir amb un equip prebenjamí en el Consell Escolar del Maresme el 2019, abans de la COVID.
Al capdavant d’aquest projecte estava (i continua estant) Pau Basa, un jove de 24 anys que va jugar al Futsal Mataró. Ja el 2021 es va crear el CFS Òrrius, sent el president Robert Montero i el mateix Pau Basa el seu coordinador… i el porter del primer equip.
El renaixement del club de futbol sala li ha permès tenir ja té set equips. L’any passat el primer equip va pujar de categoria
Quatre anys en què el club ha estat capaç de formar set equips: un prebenjamí, un benjamí, un aleví, un equip femení de formació, un sènior femení, un de veterans i el primer equip. Aquest últim va guanyar la Lliga la temporada passada en la competició de l’FCF, pujant de Tercera Divisió a Segona.
El lema de l’entitat és: “Poble Petit, Gran Equip”. El club també és el responsable de la secció ‘multiesports’, organitzant activitats esportives per a joves i adults de futbol sala, bàsquet, bàdminton, handbol, pàdel, tennis, escalada i piscina. Tot, sense sortir del Poliesportiu Maria Bosca.
El poliesportiu Maria Bosca és el centre neuràlgic en l’àmbit esportiu del poble, amb una àmplia oferta d’activitats: tennis, piscina, pàdel, cal·listènia i una pista poliesportiva (Fotos de Pep Morata)
ZONA D’ESCALADA DE CÉLLECS
Si Òrrius és famós per la seva escola de Trial, també ho és per la muntanya/zona del Céllecs, l’escola d’escalada per excel·lència del Maresme, amb vies per a tots els nivells. Es caracteritza pel seu magnífic granit i pels blocs de poca alçada.
Està formada per diversos grups rocosos dispersos, aptes per polir les tècniques d’escalada aplicables al granit.
La zona d’escalada del Céllecs és el paradís de tots els amants d’aquest esport del Maresme des de fa més de 50 anys
Fa més de cinquanta anys que Céllecs és el paradís dels escaladors del Maresme. Va ser la primera zona equipada amb vies d’escalada fixes i altres elements de seguretat.
Qualsevol amant d’aquest esport del Maresme i d’altres comarques, com el Vallès, ha ascendit per alguns dels seus sis sectors clarament distingits.: Les Roques Noves, Ris amb avarícia, Contavent, Can Bronx, La placa i Transmutació.