Curs 2024-2025 a Mataró: l’esport com a motor de creixement i millora de la cohesió social
L’Ajuntament de Mataró treballa perquè cada persona pugui practicar esport en la mesura que decideixi, en igualtat d’oportunitats i en unes bones condicions
Després d’un estiu marcat per fites esportives internacionals on la ciutat de Mataró ha tingut protagonisme a la final de l’Eurocopa i als Jocs Olímpics i Paralímpics 2024 de París, ara és l’hora de començar el curs i posar en valor l’esport més enllà dels grans esdeveniments.
L’esport del dia a dia, aquell que practiquen els ciutadans per salut ja sigui a l’aire lliure o a gimnasos i entitats mataronines, el que aprenen els nens i nenes als Jocs Escolars o als clubs federats, el que aficionats i aficionades gaudeixen en cada partit, entrenament i caminada.
L’Ajuntament de Mataró treballa coordinadament amb els agents del territori i d’altres administracions perquè cada persona pugui practicar esport. A nivell d’instal·lacions, les grans novetats per aquesta temporada seran la posada en marxa, prevista pel gener del 2025, de la Pista Poliesportiva Municipal de Cirera amb la seva coberta de fusta, les graderies i els serveis necessaris pel seu ús esportiu, educatiu i com a equipament de ciutat.
A nivell d’instal·lacions es posarà en marxa la Pista Poliesportiva Municipal de Cirera amb la seva coberta de fusta, les graderies i els serveis necessaris.
Els usuaris habituals de l’equipament són dues entitats de patinatge artístic i una d’hoquei patins, amb més de 25 equips i més de 220 esportistes diferents. A més, també es farà servir als matins per l’Escola Cirera, que té un accés directe a l’equipament, amb uns 120 alumnes diferents a la setmana. Quan entri en funcionament, la pista es podrà utilitzar també de manera lliure durant les hores que no hi hagi activitat dirigida.
L’altra gran inversió municipal que s’acabarà aquest curs és la del Camp Municipal de Futbol Vista Alegre-Los Molinos. Les obres contemplen la construcció d’un nou edifici de vestidors, la reforma de l’actual edifici de serveis del camp de futbol i també la millora del Parc del Nord a l’entorn més proper a l’equipament esportiu.
A nivell municipal es continua amb el manteniment de les instal·lacions municipals on es practica esport i es treballa de la mà amb salut per promoure hàbits saludables a nivell d’activitat física i una bona alimentació.
Els programes municipals per aquest curs 2024-2025 són els Jocs Escolars que és dels més veterans de Mataró i també el d’Activitat Física per a persones grans. Es tracta de dos projectes que promouen l’esport en dues franges d’edat molt allunyades però que comparteixen diferents aspectes com són els hàbits saludables, les relacions interpersonals i l’aprenentatge al llarg de la vida. També hi ha tota l’oferta de cursets per aprendre a nedar o millorar de la Piscina Municipal de la ciutat així com la possibilitat de ser abonat i anar a fer salut a l’aigua de forma lliure o en alguna de les classes dirigides que s’ofereixen.
En el Camp Municipal de Futbol Vista Alegre Los Molinos les obres contemplen la construcció de nous vestidors i la reforma de l’actual edifici de serveis
La igualtat d’oportunitats és una de les pedres angulars d’aquest mandat i ja de l’anterior on es treballa perquè tothom pugui accedir als mateixos programes i activitats. Les persones que passen per situacions de vulnerabilitat poden accedir a la subvenció per a la inclusió esportiva d’infants i joves perquè puguin practicar esports en clubs i entitats de la ciutat durant la temporada 2024-2025 Les bases proposen 10.000 € per a destinar un ajut de 250€ per a persona. Els clubs i entitats esportives de Mataró són els que han de sol·licitar la subvenció, màxim de 5 places per club.
També hi ha d’altres programes que tenen l’esport en la base de la cohesió social com el programa JESA (Joventut Esportiva, Societat Activa) que incentiva la pràctica esportiva al municipi entre joves d’entre 12 i 18 anys. El programa consisteix en la incorporació de la figura d’una educadora esportiva en els espais municipals o de l’àmbit públic per a què s’apropin als adolescents i joves (12-18 anys), detectin les mancances i motivacions i elaborin un pla d’actuació: activitats esportives adaptades, connexió amb entitats esportives, dinamitzacions d’espais públics, apropar als adolescents i joves a recursos especialitzats.
Un projecte per acompanyar i afavorir les persones per tal de que generin el seu projecte de vida en equitat, sense exclusió, incloent hàbits de vida actius i saludables en la realització d’activitats de caire esportiu, lúdic, inclusiu tant en l’àmbit de l’espai públic (parcs, places), com dels mateixos equipaments esportius i educatius (instal·lacions esportives, patis de les escoles i instituts, etc).
L’objectiu principal del projecte és la de promoure i facilitar la pràctica esportiva no competitiva. L’esport és la base per poder obrir oportunitats de reincorporació als circuits socials i millorar la convivència comunitària.