Connect with us

Curses de muntanya i Muntanyisme

Agrupació científico-excursionista de Mataró: un jove de 125 anys de vida

Un segle i quart de vida. Generacions unides per una filosofia i un estil de vida que han perdurat a través del temps. Un temps on s’han viscut guerres, dictadures, pandèmies, doloroses pèrdues humanes, però també moments de gran felicitat amb un denominador comú: la passió per la muntanya i tot el que és capaç de donar-nos a canvi.

Per això, parlar de l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró, coneguda per tots com ‘l’AGRUPE’ o ‘els científics’, és parlar d’un club extraordinari, històric i únic al Maresme, fundat l’11 de maig de 1898. Actualment, és la segona entitat excursionista més antiga d’Espanya amb 125 anys a l’esquena.

Com diu al seu full de presentació, l’Agrupació Científico-Excursionista és una entitat privada sense ànim de lucre fundada l’any 1898 amb la voluntat de dur a terme activitats culturals relacionades amb l’esport, l’excursionisme, l’estudi, la protecció i la difusió del patrimoni natural, així com el coneixement i defensa del patrimoni cultural i de la llengua catalana.

L’AGRUPE té com a principals objectius el foment, el desenvolupament i la pràctica continuada de l’excursionisme, amb l’organització de diverses rutes, excursions, curses i marxes, així com cursos d’escalada, espeleologia i barranquisme. Però no solament això, sinó també la promoció d’actuacions que fomentin actituds respectuoses amb la natura i de defensa del patrimoni natural a través de l’estímul d’activitats culturals relacionades amb l’esport, l’excursionisme, l’estudi, la protecció i la difusió del patrimoni natural, així com el coneixement i defensa del patrimoni cultural i de la llengua catalana.

Com afirma l’actual president de l’entitat, Joan Huertos: “L’aproximació de la muntanya i la natura als nostres ciutadans, és l’eix vertebrador de totes les activitats que l’entitat organitza i prepara cada any”.

Huertos, que va arribar a la presidència el maig de l’any passat, és al mateix temps vicepresident tercer de la FEEC (Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya) i es congratula del fet que a “l’AGRUPE estem vivint un moment molt dolç perquè ara mateix gaudim d’una segona joventut gràcies al relleu generacional que hem experimentat. Hi ha una junta directiva molt dinàmica, amb gran il·lusió, que dedica moltes hores a una tasca que és absolutament vocacional.”

L’Agrupació està creixent en nombre de socis (més de 300) i des de l’any 2007, la seu de l’Agrupació està situada al passatge del Pou d’Avall, al nucli antic de Mataró, just al costat de la Baixada de les Escaletes. Es tracta d’un espai que consta d’un baix de 47 metres quadrats i d’una planta subterrània de 182 metres on s’imparteixen classes, es projecten pel·lícules i fins i tot hi ha un boulder amb preses, ideal per practicar l’escalada, i que està a disposició de tots els socis.

És la segona entitat excursionista més antiga d’Espanya i va néixer amb voluntat de dur a terme activitats culturals relacionades amb l’esport, l’excursionisme, l’estudi, la protecció i la difusió del patrimoni natural

Al costat del bar, l’entitat hi té l’arxiu i biblioteca, on podem trobar tot de documents relacionats amb els 125 anys d’història de l’Agrupació, com també publicacions i l’arxiu de tots els números del Cingles, la revista que l’entitat edita des de 1969. “Fem moltes activitats, moltes sortides cada cap de setmana i podem dir que estem més vius i en forma que mai”, assevera el president.

Una de les seccions més potents és la d’espeleologia. Des de 1990, ininterrompudament, la secció porta a terme campanyes anuals d’exploració al sistema càntabre de l’Alto del Tejuelo, on s’han descobert i explorat desenes de cavitats i s’han topografiat milers de metres de galeries.

Fa més de 50 anys que l’Agrupació és tota una referència a Espanya en el món de l’espeleologia

Als integrants de l’agrupació se’ls coneix com ‘els científics’ des de començaments del segle XX. Una de les primeres activitats dels seus socis era aprofitar els seus passejos i sortides a la muntanya per descobrir jaciments arqueològics.

“Estem vivint un moment molt dolç perquè gaudim d’una segona joventut gràcies al relleu generacional que hem experimentat”

JOAN HUERTOS, President.

Al llarg dels seus anys de vida han trobat innombrables peces de gran valor, sobretot al Maresme i al Vallès, col·leccions que estan custodiades al Museu Arqueològic de Mataró. Òbviament, l’escalada és el gran pilar de l’Associació, on fa més de 50 anys que es duen a terme cursos d’iniciació. Podríem perdre el compte de les expedicions realitzades i les muntanyes escalades (els Alps, Groenlàndia, els Andes, les Rocalloses, l’Atles, el Kilimanjaro…).

L’històric Toni Sors, amb l’ampolla de cava, desprès d’haver fet el cim al Chomolungma (Everest, 8.848 m) el 28 d’agost de 1985

Té com a principals objectius el foment, el desenvolupament i la pràctica continuada de l’excursionisme, amb l’organització de diverses rutes, excursions, curses i marxes, així com cursos d’escalada, espeleologia i barranquisme

No obstant això, no podem passar per alt l’expedició protagonitzada per l’històric Antoni Sors, soci de l’Agrupació que va ser un dels tres alpinistes catalans (amb Òscar Cadiach i Carles Vallès) que ascendiren al Chomolungma (Everest, 8.848 m) el 28 d’agost de 1985.

Tots tres van portar la bandera catalana al sostre del món i va ser quan van pronunciar la famosa frase “Hem fet el cim!”.

La tràgica expedició al Lhotse Shar setembre de 1987. Toni Sors Sergi Escalera, Francesc Porras i Antonio Quiñones van perdre la vida.

Desgraciadament, el 27 de setembre de 1987, Toni Sors i tres membres més de l’Associació, Sergi Escalera, Francesc Porras i Antonio Quiñones van perdre la vida per culpa d’una allau de neu quan intentaven coronar el Lhotse Shar (8.382 m). Una tragèdia que va colpejar el club i a tota la família de l’alpinisme, igual que el 1981 amb Enric Pujol al Broad Peak (8.048 m), el 1991 Manu Badiola al Makalú (8.463 m) o Manolo Hernández.

A la memòria de tots ells, i també a la de milers de persones que han posat el seu granet de sorra en l’extraordinària i centenària història de l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró, va dedicat aquest reportatge.

More in Curses de muntanya i Muntanyisme