Connect with us

Cabrera de Mar

Burriac Atac 2022: quan la nit s’omple de llum

Hi ha una data marcada en vermell en el calendari de les curses de muntanya: la que correspon a la Burriac Atac. Sens dubte, una de les proves esportives més emblemàtiques del Maresme i tota una festa per Vilassar de Mar, a l’altura de la seva Festa Major

Un espectacle nocturn que inunda de llum la pujada a l’icònic castell de Burriac i acaba de matinada a la platja de Cabrera de Mar.

En l’edició de 2022, que ha estrenat director de cursa en la persona de Gustavo Bernaus, hi ha hagut importants novetats. La primera, la coexistència de dos circuits, un de 21 km i un altre de 15,750 km amb desnivells de prop 1.000 metres. La segona, que el traçat ha passat per quatre municipis i no per tres com era habitual: Vilassar de Mar, Cabrera de Mar, Cabrils i Argentona. I la més rellevant: l’absència de restriccions després d’anys sota mínims per culpa de la pandèmia.

LLUM. Tot el recorregut es fa amb una llanterna col·locada en la part frontal del cap

L’edició d’enguany va passar per quatre municipis diferents i va tenir la màxima participació permesa: 750 atletes

Festa popular. Parlem d’una competició esportiva organitzada pel Centre Excursionista Vilassar de Mar (Els Piris) i inclosa en el calendari oficial de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). No obstant això, la Burriac Atac és per sobre de tot una festa participativa, de poble. A més, extensible a totes les edats.

Hores abans de la sortida oficial de la prova, les nou de la nit, es va viure la Marrec Atac, on els més petits, fins als catorze anys, van sortir en diferents grups d’edat (fins a quatre) des del Carrer Sant Joan fins a l’Escola Pérez Sala. Es tracta de fer poble, de crear sentiment de pertinença.

MARREC ATAC. La sortida sempre és espectacular. Els joves tenen ganes de demostrar el seu potencial.

Una jornada amenitzada per la música i els tambors del grup Ssstrèpits on van participar 300 voluntaris repartits per tot el recorregut, presents també en els quatre punts d’avituallament distribuïts per l’exigent circuit on els participants podien hidratar-se.

Seguint les més estrictes mesures de seguretat i prevenció, la Burriac Atac no va haver de lamentar cap incident, més enllà d’alguna torçada de turmell. En la línia d’arribada estava preparada una ambulància medicalitzada i altres serveis mèdics.

Vista aèria de l’arribada a la platja de Cabrera (Roger Correm).

Participació. En aquesta edició es va aconseguir la màxima participació permesa: 750 corredors. Tots van sortir, com és tradició, al costat de la plaça de l’Ajuntament amb la llanterna ajustada a una cinta en el front. El premi més gran de la Burriac Atac és completar la carrera, gaudir de la pujada, de la baixada, dels colors de la nit, passar per davant del castell i acabar passada la mitjanit a la platja de Cabrera de Mar. Una sensació i un contrast brutal. A l’arribada, tots els atletes tenien a la seva disposició servei de fisioteràpia, sanitaris, botifarrada, begudes i altres atencions a càrrec dels organitzadors. Un entregat ‘speaker’ es va encarregar de donar la benvinguda a tots els que travessaven la meta.

La gran novetat d’una 17a edició sense restriccions ha estat els dos recorreguts, el tradicional de 21 km i un altre de 15,7 km amb desnivells de 1.000 metres

La Burriac Atac va ser guanyada en la prova de 21 quilòmetres per Oriol Lario Devesa en homes (2.08:42) i per Sara Sanante en dones (2.21:30). Aquesta última és una de les millors especialistes de trials de Catalunya, ja que aquest 2022 també ha guan yat la Trial de Ulldeter i la Marathon Trial. La prova curta de 15,7 km va ser per Luis Sala (1.31:57) i Iciar Lucena (1.55:14) respectivament.

Va destacar la gesta de Maria Petit, corredora invident de Vilassar de Mar que va participar en la carrera curta acompanyada dels seus guies.

Cal fer un esment especial a la participació de Maria Petit Vicino, una atleta invident de Vilassar de Mar que va participar en la carrera curta acompanyada de uns guies. Tota una gesta que va completar a plena satisfacció. Els regidors d’Esports de Vilassar de Mar (Jordi Tàpies) i Cabrera de Mar (Òscar Fernández, que va participar en la prova), a més d’altres representants institucionals, van ser els encarregats de lliurar els premis als millor classificats, que van rebre diferents regals. La carrera es va acabar a dos quarts de dues de la matinada del diumenge. És a dir, va haver-hi corredors que van emprar més de quatre hores.

Hores abans va tenir lloc, amb música i gran festa al carrer Sant Joan, la Marrec Atac, destinada als més petits, fins als catorze anys

Podi masculí amb presència dels regidors de Vilassar i Cabrera.

La Burriac Atac no va acabar aquí. L’endemà, una legió d’organitzadors i voluntaris van tornar al traçat, especialment a la muntanya, per retirar qualsevol paper, plàstic o brossa que hagués quedat a terra. Màxima responsabilitat per part de l’organització que ha dut a terme una 17a, edició immillorable. Felicitats!

L’arribada va ser a la platja de Cabrera de Mar, amb botifarrada final i tota mena de serveis per als corredors. La prova es va tancar a dos quarts de dues de la matinada

More in Cabrera de Mar