“Mataró és una ciutat en forma i nosaltres hem de vetllar perquè continuï així”
Bea Delgado (Barcelona, 1967) ha estat sempre vinculada al món de l’esport com a atleta i també com a responsable de les activitats extraescolars de l’antiga escola Tomàs Viñas, ara convertida en l’Institut Escola Mar Mediterrània. També ha estat fundadora de l’Associació Esportiva i de Lleure Cerdanyola de Mataró i de l’Associació Esportiva Escolar Tomás Viñas.
L’any 2019 va entrar com a regidora a l’Ajuntament de Mataró i es va posar al capdavant de la Regidoria d’Esports de l’equip de l’alcalde, David Bote. Un càrrec que ha renovat en aquest nou mandat.
Torna a repetir de regidora d’esports de Mataró, com ho afronta?
Amb molta il·lusió, gran responsabilitat i també amb l’experiència acumulada d’aquests 4 anys. La gran missió és impulsar la pràctica esportiva i posar-la a l’abast de tothom sigui quina sigui la seva edat o situació personal tenint en compte l’esport de competició, l’adaptat, el solidari i el de lleure. En aquesta línia treballem de forma coordinada entre l’Ajuntament, les entitats, associacions, escoles, universitat i altres administracions.
Quin balanç fa de la seva gestió en el mandat 2019-2023?
És difícil fer balanç de 4 anys i més d’aquests on hem patit la pandèmia de la Covid-19, que ara sembla lluny, però ha estat un repte important. En aquesta línia vull agrair la feina de tot l’equip d’esports municipal i també el de totes les entitats i clubs que van fer possible la tornada a l’esport amb totes les restriccions i condicionants que anava marcant la normativa supramunicipal.
A banda d’aquest aspecte excepcional, destaco algunes de les inversions realitzades com la millora de les pistes municipals d’atletisme, el velòdrom i la coberta de la pista esportiva de Cerdanyola Remigio Herrero. I pel que fa a programes i activitats, el reforç dels Jocs Escolars amb la creació de les figures dels Tutors de Joc, la consolidació del programa d’activitat física per a la Gent Gran i la posada en marxa, amb la Diputació de Barcelona, del projecte Joventut Esportiva, Societat Activa (JESA) que continuarà durant 4 anys més per captar els joves que han abandonat l’esport i perquè en tornin a fer. L’esport com a eina, no només de salut, sinó com a element de cohesió social i creixement personal.
“La nostra gran missió és impulsar la pràctica esportiva i posar-la a l’abast de tothom sigui quina sigui la seva edat o situació personal”
Heu apostat per grans esdeveniments esportius com és la Volta i la Vuelta. Donada la situació de restricció pressupostària, això continuarà vigent?
La Volta Ciclista a Catalunya tornarà a Mataró el 2024, de fet ja és públic, i la nostra ciutat viurà una altra sortida d’aquest esdeveniment esportiu que aplega els millors ciclistes de món. Pel que fa a la Vuelta, treballarem en la mateixa línia que ha fet possible aquesta fita històrica i que és la de treballar coordinadament amb altres administracions com la Diputació i l’Ajuntament de Barcelona. També fem actes de relleu internacional en col·laboració amb entitats com, per exemple, l’Internacional de Tennis de Mataró i estem treballant per recuperar la Mitja Marató de la ciutat.
Com afecta la sequera al manteniment dels equipaments esportius amb gespa artificial?
En aquests moments s’ha reduït el reg dels camps segons marca la normativa i comptem amb el control i la supervisió d’Aigües de Mataró, SA (AMSA) en tot moment. Com que la situació és per a tothom igual, també han sorgit al mercat noves gespes que amb innovació i nous materials aconsegueixen ser encara més sostenibles. En aquesta línia, i treballant en col· laboració amb el Servei d’Equipaments, planifiquem amb la mirada sostenible de les instal·lacions esportives pel que fa a la gespa, però també amb la substitució de les lluminàries antigues per tecnologia LED i la instal·lació gradual de plaques solars.
Quins són els seus principals reptes per al 2024?
Doncs en base al Pla de Mandat 2023-2027 et destacaré algunes de les actuacions previstes com són la dinamització de les instal·lacions i elements esportius a l’aire lliure, les millores al camp municipal del Centenari, la segona fase de l’estadi d’atletisme i el camp d’hoquei herba, entre d’altres.
Revisarem les llicències d’ús que tenim amb les entitats i associacions esportives amb l’objectiu de millorar la gestió de les instal· lacions esportives. I també volem crear l’Observatori de l’Esport de la Ciutat i elaborarem el Pla Director de l’Esport a Mataró del 2024 i 2027.
Per acabar, com definiria breument la salut de l’esport a Mataró?
Mataró és una ciutat en forma i nosaltres hem de vetllar perquè continuï així, creant hàbits saludables des dels més petits com es fa a través dels Jocs Escolars, vetllant perquè no hi hagi abandonament en edat adolescent i també a la gent gran activa. A més, a nivell de competició tenim noms i equips amb èxits internacionals que porten el nom de Mataró arreu i que són un orgull per a nosaltres.
L’esport, juntament amb l’educació, és un dels elements base per crear una ciutat més cohesionada on tothom tingui les mateixes oportunitats.