Connect with us

Ajuntaments

Francesc Alemany, alcalde de Palafolls i president del Consell Comarcal del Maresme

Francesc Alemany Martínez va néixer a Palafolls el 27 de març de 1973. És Llicenciat en Geografia i va ser professor de la UdG del 2000 al 2006 i CEO d’una empresa del sector dels serveis informàtics i consultoria territorial

A les eleccions municipals del maig de 2019, es va convertir en alcalde. Una victòria per majoria absoluta, que va suposar un canvi al poble després de 36 anys de govern socialista amb Valentí Agustí. Així mateix, és el novè president del Consell Comarcal del Maresme en els 35 anys de vida d’aquesta institució.

Palafollenc de mena… i sempre vinculat a l’esport del poble.

Així és, vaig néixer i visc a Palafolls. Sempre he estat molt vinculat a l’esport del nostre municipi, de fet soc un dels fundadors del Futbol Sala Palafolls. Tota la colla de fundadors érem del poble, però jugàvem a equips del voltant… I vam dir, per què no fundar un equip nostre?

És un club històric…

Des dels seus inicis, quan encara no teníem pista coberta i jugàvem a Lloret com a locals, el FS Palafolls ja era un equip amb nivell. De fet, vam guanyar la Divisió d’Honor dos anys seguits a finals dels noranta. I encara avui, el club té cinc equips a Divisió d’Honor.

Vostè ha tingut una trajectòria professional molt variada.

Vaig ser docent, primer a la Secundària i, posteriorment, professor de Geografia a la Universitat de Girona. Més endavant vaig fundar una empresa de l’àmbit de la gestió de dades, que més endavant va ser absorbida i vaig passar a ser director general. El primer any d’alcalde encara ho vaig poder compaginar, però el meu compromís moral estava amb Palafolls…

“Palafolls és un racó on es dona una combinació molt especial. Un poble de tota la vida on es pot viure amb moltíssima tranquil·litat, seguretat i encant”

En quin moment s’involucra vostè en el teixit polític?

D’una banda, va ser un pas natural arrel de la meva gran implicació amb entitats del poble, tant esportives com culturals i de lleure. Soc dels qui lluita, entre altres coses, perquè Palafolls sigui quelcom més que un poble dormitori, m’agrada ser partícip de la cultura i la complexitat del nostre municipi, i fer-la arribar a tothom.

D’altra banda, la meva empresa es desenvolupava en l’àmbit de l’Administració Pública, la qual cosa m’ha permès conèixer un munt de realitats, d’ajuntaments diferents, i saber quines coses podíem aportar i millorar a casa nostra, i quines rebutjar o canviar cap a millor. Aquest sentiment i els criteris de gestió segons la meva experiència em va impulsar a no quedar-me en la crítica i fer el pas a la política.

En els seus primers dos cicles amb Esquerra, es troba a l’oposició…

Efectivament, varen ser dos mandats com a oposició. Quan jo entro a ERC, l’any 2011, només teníem un regidor de tretze possibles i passem a dos. El 2015, passem de dos a quatre, i el 2019 n’aconseguim set, majoria absoluta! Amb la mà al cor, puc dir que no esperàvem una majoria absoluta després de 36 anys de govern socialista.

Va ser una gran fita…

Sí, i també ho ha estat que hàgim pogut mantenir la confiança dels palafollencs per a aquest mandat 2023-2027.

Què destacaria vostè de Palafolls?

Palafolls és un racó on es dona una combinació molt especial. És un poble amb reminiscències de poble de tota la vida, on es pot viure amb moltíssima tranquil·litat, seguretat i encant, però a la vegada té moltíssima potència econòmica i especificitat.

Expliqui’s…

A nivell econòmic, tenim un polígon industrial especialitzat en logística i indústria farmacèutica. Inditex té una de les seves seus europees a Palafolls, i també hi tenim empreses farmacèutiques que són de les majors productores del món en fàrmacs de primera necessitat. També tenim i hem impulsat, per exemple, l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, un dels grans espais productors d’horta de Catalunya. És un projecte per assegurar el relleu de la pagesia, que ja té 60 anys de mitjana i és un dels grans motors del nostre país i de la nostra comarca.

I no només això, sinó que Palafolls té un patrimoni cultural excepcional.

D’una banda tenim un paisatge privilegiat, amb vistes del Montnegre i el Corredor, la desembocadura de la Tordera… A nivell arquitectònic, tenim dues joies: el Castell de Palafolls, un indret històric, amb mil anys d’història; i el pavelló esportiu, més conegut com el Palauet, obra d’Arata Isozaki, l’arquitecte que va fer el Palau Sant Jordi. Aquest últim és una de les obres arquitectòniques més singulars del Maresme.

I, com a curiositat, teniu un aeròdrom!

Sí! És molt poc habitual, una altra especificitat del municipi. Potenciar aquest aeròdrom, així com potenciar també tot el patrimoni cultural del municipi, que és extremadament especial i que el públic general no coneix com es mereix, és una de les tasques cabdals d’aquest mandat.

“Gaudim d’un paisatge privilegiat i a nivell arquitectònic tenim quatre joies patrimonials: el Castell de Palafolls, el pavelló esportiu (el Palauet), la biblioteca d’Enric Miralles, i l’església romànica de Sant Genís”

Parli’ns de l’esport a Palafolls.

Tot i que el poble és relativament petit (som uns 10.000 habitants), tenim una activitat enorme i de qualitat. Com bé he dit abans, el futbol sala té cinc equips a Divisió d’Honor. Quant a patinatge, tenim campiones de Catalunya i una entrenadora de nivell mundial. També tenim un club d’atletisme pràcticament femení d’on ja han sortit campiones de Catalunya… En definitiva, es podria equiparar a l’àmbit econòmic: tenim moltíssimes especificitats i elements de gran nivell que no són habituals en un poble de les nostres dimensions.

Com ho explica, això?

Això només s’explica des d’un punt de vista emprenedor. La gent de Palafolls i de les seves entitats, esportives o no, és gent valenta, emprenedora i amb ganes de tirar les coses endavant. I nosaltres, des del consistori, intentem desenvolupar projectes que vagin agafats de la mà amb aquest esperit, com no podria ser d’una altra manera.

Amb aquesta intensa activitat esportiva, teniu problemes d’espai?

I tant, encara tenim molts adolescents i joves a Palafolls fruit del gran creixement demogràfic de finals dels anys noranta i principis del segle XXI, i per tant hi ha molta demanda. Actualment, tenim un camp de futbol, dues pistes cobertes, i altres instal·lacions descobertes auxiliars, que hem de fer encaixar com sigui amb tota la demanda que tenim.

Què espera d’aquest proper mandat?

L’objectiu és consolidar el canvi que hem encetat en l’anterior legislatura després de 36 anys d’una mateixa manera de fer. Hem fet un esforç enorme durant aquests quatre anys per modernitzar tots els aspectes estructurals del municipi: atenció a la ciutadania, processos administratius electrònics… Tot això, enmig d’una pandèmia i del temporal Glòria, que a nosaltres ens va danyar moltíssim. Però encara queda molta feina per fer, i és al que aspirem en aquest segon mandat: potenciar l’activitat econòmica, patrimonial, agrícola i esportiva de la zona.

Ara presidirà el Consell Comarcal del Maresme. Com enfronta aquest repte?

El Maresme és una comarca molt heterogènia. Tenim una gran capital, Mataró, que viu en si mateixa, i a part tenim moltes subcomarques i realitats diferents. És el nostre cas, on els municipis de la Baixa Tordera (Palafolls, Malgrat, Tordera, Blanes i Lloret) vivim molt de cara els uns amb els altres i tenim una relació més estreta amb Girona, mentre que el Baix Maresme està molt vinculat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Des de Palafolls tenim una visió diferent del Maresme, i a mi particularment m’agradaria aportar la meva visió per solucionar els problemes que ens afecten a tots els maresmencs, des de la llei de costes fins a la pacificació de l’N-II. I sempre posant els municipis al capdavant, que en definitiva són per a qui el Consell treballa.

Entrevista de Toni Frieros

Fotos de Pep Morata

More in Ajuntaments