Als seus 68 anys, l’espanyol Rafael Santonja porta ja 16 anys al capdavant de l’IFBB (The International Federation of Bodybuilding and Fitness) i tot just ha estat reelegit per quatre més al congrés mundial celebrat a Santa Susanna
Farmacèutic de formació universitària, va ser un precursor d’aquest esport a Espanya des de molt jove: “A principi dels anys 80 vaig entrar a l’Associació Espanyola i de seguida la Federació Internacional va tenir a bé fixar-se en mi i em va fer el seu vicepresident executiu. El 2000 es va fundar la Federació Europea, de la qual vaig ser el seu president i el 2006 president de la Federació Internacional. I fins ara, que som una família de 204 països que participa en uns 8.000 esdeveniments anuals en tot el mon”.
“Estem vivint la revolució del fitness i el nostre esport, que és paritari, també és un reflex de la societat actual”
Diu que la clau de la seva vitalitat està en el mateix esport: “Em sento ple de salut i feliç d’haver tingut aquest estil de vida. L’esport és estil de vida i antienvelliment”. També es felicita pel ‘boom’ que ha experimentant el fitness: “El nostre esport neix del carrer, de l’activitat que fan les noves generacions, encara que té una gran història i una gran tradició. Estem vivint la revolució del fitness i és una revolució molt bonica. A més, al nostre esport hi ha paritat: cinquanta per cent dones i homes. Som, com a esport, el fidel reflex de què és avui la societat moderna. Els homes i les dones del segle XXI volen estar en forma i molts d’ells arriben a l’alta competició esportiva”.
Alhora vol deixar molt clar que “estem en un moment en què encara tenim assignatures pendents. Fa poc van ser als Jocs Sud-americans on es van fer més 100 controls de dopatge i ni un sol positiu. El nostre esport és vibrant, sa i tot un estil de vida, però a vegades està sotmès a influències negatives que ens estigmatitza. Era una assignatura pendent complir amb tota la normativa antidopatge internacional i des de fa un temps el fem rigorosament. Hem canviat la nostra estructura de càlcul de risc en el control de dopatge i entenem que és una cosa obligatòria en els esports d’alt rendiment. Per sobre d’això el que preconitzem és un estil de vida sa. El culturisme és simetria, harmonia i musculació, no són bogeries de desenvolupaments que són fruit de qualsevol altra cosa. Estem en contra del dopatge”.
“Santa Susanna és un exemple a seguir”
Santonja és un enamorat de Santa Susanna: “Té coses visibles i invisibles. Té una oferta hotelera modèlica en el món. I parlo amb l’experiència que em dona haver estat en 158 països al llarg de la meva vida en activitats federatives. És una ciutat model en l’àrea dels serveis. És un exemple a seguir per moltes altres ciutats. Combina qualitat, preu i clima mediterrani. Santa Susanna és un gran lloc per a l’esport i segur que les autoritats esportives de Catalunya així ho sabran reconèixer. No solament és ideal per a esportistes d’alt rendiment, també per al familiar. Vam tenir la gran sort de descobrir Santa Susanna el 2002 i fins que ens expulsin d’aquí, continuarem venint”.