Connect with us

Malgrat de Mar

Sònia Viñolas, alcaldessa de Malgrat de Mar

“L’esport és una eina clau per fer valdre la riquesa del nostre municipi”

Vostè és malgratenca de bressol…

Així és, vaig néixer i estudiar a Malgrat.

Parli’ns una mica de vostè…

Soc la gran de quatre germans, vinc d’una família de gent treballadora i de ben joveneta vaig començar a treballar. He estat en el món de la filatèlia, en botigues de tota mena… Em vaig casar, vaig ser mare d’una filla i un fill. Vam muntar una empresa on vam passar a ser part d’una societat, tot i que sempre m’he considerat dependenta.

Això li ha donat un coneixement molt directe de la vida quotidiana dels malgratencs?

Així és, sé de primera mà el que és ser una persona corrent, humil i treballadora. Ho continuo sent i aquesta experiència vital m’ha enriquit molt per al desenvolupament del meu càrrec.

Per què arriba vostè al món de la política?

El meu pare va formar part d’aquest món i jo vaig ser molt crítica. Tenia la percepció, des de fora, que tot el que s’estava fent era millorable, tot i que evidentment tot ho és, quan vaig entrar a l’Administració Pública em vaig adonar de la realitat.

Quina realitat?

Que la política, és un món difícil i enrevessat on s’ha de treballar amb molta força per aconseguir que les coses tirin endavant, i on es treballa de valent per intentar fer les coses bé.

Quan va entrar en política, doncs?

L’any 2015. Uns anys abans ja m’ho havien proposat, però no vaig voler perquè els meus fills encara eren molt petits i estàvem tirant endavant el negoci. El 2015, però, amb els fills més grans i ja amb una certa estabilitat, vaig dir sí.

“Soc alcaldessa les 24 hores del dia. Sempre n’estic pendent, sense importar l’hora, si un assumpte ho requereix”

Per què el PSC?

D’una banda, perquè tinc sensibilitat d’esquerres, i així em sento. Tinc la meva manera particular de pensar pel que fa a la qüestió de la independència de Catalunya, i sí, considero esgarrifosos els fets succeïts. El PSC va confiar en mi i la seva línia de treball em representa.

Va entrar a tota màquina a l’Ajuntament, no?

Sí, portant la Regidoria de Gent Gran, Ensenyament, Formació d’Adults, Igualtat, Solidaritat i Cooperació Internacional. Va ser una barreja estranya, però molt enriquidora.

Durant aquest primer mandat com a regidora, va patir una moció de censura.

Efectivament, vam estar un any i mig al govern i després vam passar a l’oposició. Allà també se n’aprèn, i la tensió no és la mateixa que al govern.

El mandat següent, però, el PSC torna a guanyar i vostè hi té un paper clau…

Un any i mig abans d’acabar mandat, el meu alcalde, Joan Mercader, va plegar, i vaig ser jo qui va acabar la legislatura com a alcaldessa.

Com li va servir el seu historial vital i laboral?

Després de tants anys acabes coneixent molta gent. Sempre he estat una persona molt oberta, de tracte directe, entenc que la gent percep i valora aquesta proximitat en un càrrec públic . A més, he passat moments difícils i empatitzo molt amb la gent perquè les he viscut de tots els colors al llarg de la vida, això em facilita posar-me en la pell dels altres i recordar situacions viscudes.

Comentava abans que vostè era molt crítica amb la política… Ha aconseguit canviar-la?

Erròniament, avui dia la política és immediatesa, i qui vol construir un projecte de poble ha de pensar en el futur, a llarg termini. En part sí que hem aconseguit canviar-la, almenys en allò que em toca directament a mi, al meu equip de govern i al meu municipi, però està clar que la política en general està passant un moment complicat i s’han de canviar moltes coses.

“És un orgull ser la gran referència dels esports de contacte, com el Muay Thai, a Catalunya””

Quines?

Sobretot, el protagonisme que té el polític. Hem de ser una eina, no pas un producte, i malauradament avui dia no és així. Es perd l’essència del que és la política, venim a servir i no a ser servits. L’objectiu és millorar la vida del ciutadà.

És a dir, li agradaria passar desapercebuda?

Si, una mica, soc molt vergonyosa, però també sé on soc i el que s’espera de mi. M’agrada aquella frase que diu: les coses no es diuen, les coses es fan i en fer-les, es diuen soles.

L’empipa la lentitud i la burocràcia inherent a l’Administració pública?

Sí, em fa bullir la sang. És molt feixuga i tampoc no m’agrada el vocabulari que es fa servir des de l’Administració. Hauria de ser molt més clar i entenedor per a qualsevol ciutadà.

Quina virtut indispensable ha de tenir una alcaldessa?

Empatia.

De què se sent més orgullosa de Malgrat?

De la nostra essència, d’allò que som…

I, per contraposició, quina és la principal mancança de Malgrat avui dia?

Que no ens ho creiem. Tenim moltíssimes coses per les quals sentir-nos orgullosos. Em sap greu parlar amb gent que arriba de fora parlant meravelles de Malgrat i em dol sentir veus del municipi que tot ho veuen negre, això denota que no ens ho acabem de creure.

Parlem d’esports… Malgrat és un municipi esportiu?

Sens dubte. L’esport és una eina clau per demostrar la riquesa del nostre municipi. No només som sol i platja, i l’esport és una de les eines més potents que tenim perquè el turisme esportiu a Malgrat hi sigui present tot l’any. Sens dubte abanderem l’esport. Tenim 50 entitats esportives que apleguen molta canalla, i tots són d’una gran qualitat.

Sou un dels pocs pobles del Maresme que teniu dos pavellons…

Sí, així i tot, a vegades no en tenim prou. També tenim una pista polivalent que ens ajuda molt i que podria acabar sent un tercer pavelló, ho estem valorant. Així mateix, fem ús de les pistes de les escoles. També mirem el mar, treballant per veure la viabilitat de la creació d’una base nàutica per donar suport a les entitats d’esports nàutics del municipi.

S’atreviria a dir que Malgrat és l’epicentre dels esports de contacte a Catalunya?

Sens dubte ho som, amb una gran feina per part de l’Àlex i l’Òscar. Som referència del Muay Thai, K1, kickboxing, i altres disciplines… A més, reivindicant el paper de la dona en un esport minoritari. Cap ciutat d’Espanya s’ha atrevit a organitzar un esdeveniment com el Top Queens, per exemple.

Com valora la fusió dels dos clubs de futbol del poble… i també del futbol sala?

Trobo que és molt positiu. Vaig felicitar el company i regidor d’Esports Miguel Ángel Ruiz, perquè ha fet una molt bona actuació. Hem de prioritzar la canalla i deixar de banda les diferències. Ara tenim un club més gran, més potent i més preparat. Ja va passar el mateix amb el bàsquet, i ara ens agradaria el mateix amb el patinatge.

Quins grans esportistes té Malgrat?

Tenim Marina González, gimnasta que va participar en els últims JJOO; Khyzer Hayat, campió del món de muay thai; Paula Fontrodona, campiona del món de patinatge; Valentina Cigalini, campiona d’Europa de twirling; Unai Hernández, migcampista del Barça B… i d’altres que em deixo. Malgrat és bressol d’esportistes d’elit i de grans campions. Per això hem de continuar treballant en els nostres clubs, que són la base d’on sortiran tots aquests talents.

És clar que feu una aposta molt forta per l’esport…

És que l’esport, a més de tots els beneficis que aporta per si sol a grans i petits, és un motor econòmic. Quan organitzem un esdeveniment esportiu, les persones s’allotgen als hotels, mengen als restaurants, compren a les botigues… El retorn és molt positiu. Tampoc podem dependre només del turista d’estiu de sol i platja, i la pandèmia així ens ho va mostrar.

Vostè és alcaldessa les 24 hores del dia?

Sí… Sempre n’estic pendent, sense importar l’hora, si un assumpte ho requereix. M’han arribat a picar el timbre de casa per dir-me que un fanal estava fos. Això a casa a vegades no ho entenen. Però sí, les 24 hores del dia soc alcaldessa.

Li agrada que l’aturin pel carrer i parlin amb vostè?

Sí, perquè considero que tot i la meva responsabilitat com a alcaldessa, soc una més i el fet que m’aturin per parlar em fa sentir com a tal.

Té intenció de continuar?

Penso que ha de ser una etapa. S’ha de gaudir i tenir Il·lusió. Si perds això pot ser nefast per a un mateix i el més greu, per a la ciutadania. Ara com ara soc ‘disfrutona’ i tinc il·lusió, veurem…

PERFIL – SÒNIA VIÑOLAS MOLLFULLEDA

Malgrat, setembre 1971

FORMACIÓ

  • Curs de Gestió d’empresa

TRAJECTÒRIA POLÍTICA

  • 2015-2017 Regidora d’Educació, Formació d’Adults, Solidaritat i Cooperació Internacional, Igualtat i Gent Gran
  • 2017-2019 Regidora del PSC a l’oposició.
  • 2019-2021 Segona tinent d’alcalde i regidora de Manteniment i Via Pública, Serveis Municipals, Gent Gran, Solidaritat i Cooperació Internacional.
  • 2021 – Actualitat: Alcaldessa.

Entrevista de Toni Frieros

Fotos de Pep Morata

More in Malgrat de Mar