Connect with us

Argentona

La Garrinada, una festa social… molt esportiva

D’entre totes les activitats que organitza La Garrinada, la festa autogestionada del jovent argentoní, n’hi ha una que des dels inicis de la festa aglutina els amants del bàsquet de tot el maresme: el 3×3. Un torneig de bàsquet per als garrins i garrines de totes les edats que, edició rere edició, creix en nombre d’inscrits.

Aquest any ja han estat gairebé 300 les persones que hi han participat, repartides en una vuitantena d’equips mixtos i tres categories (infantil, júnior i sènior). Un torneig amb més de 20 anys d’història que no només aposta per fomentar l’esport entre el jovent argentoní i maresmenc, sinó que ho fa des d’un vessant solidari: l’any 2019, el 3×3 —que fins llavors ja s’havia organitzat en col·laboració amb el Club Bàsquet Argentona— va començar a sumar també els esforços d’Ubuntu Experiences, una associació argentonina sense ànim de lucre que, a través del bàsquet, engega iniciatives de cooperació pel desenvolupament a diversos països de l’Àfrica.

Els 3 € d’inscripció que paga cada participant són un granet de sorra per fer possible l’objectiu de l’entitat. I la resposta ha estat, un any més, tot un èxit: una bona vetllada d’esport per engegar els motors de la Festa Major on el més important no és només guanyar.

Autogestionada pel jovent argentoní, ja fa més de 20 anys que organitza el torneig de bàsquet 3×3

També hi pot participar qui no es vol cordar les vambes, perquè a l’entrada del Poliesportiu d’Argentona, on se celebra el torneig, s’habilita cada any un punt de recollida per enviar calçat i roba esportiva al Senegal.

El 3×3 de La Garrinada és una tradició que té una llarga vida al davant: l’ingredient que no pot faltar a la tarda underground, que se celebra a Argentona cada 4 d’agost. Una tarda d’ambient familiar i punt de trobada dels amants del bàsquet on la solidaritat és la bandera de tots els equips.

QUÈ ÉS LA GARRINADA?

Si bé és coneguda al Maresme pels concerts per a joves que s’organitzen en el marc de la Festa Major d’Argentona, cada 4, 5 i 6 d’agost, és més que això; és un espai on compartir i aprendre i, en definitiva, organitzar esdeveniments amb la música com a fil conductor per als joves -i no tan joves- del municipi.

L’associació va néixer de la voluntat d’un grup de joves lligats a l’esquerra independentista que, descontents amb els concerts que programava l’Ajuntament, van entendre que si no organitzaven ells la seva festa, ningú no ho faria. En aquest context, La Garrinada ha anat creixent i ha vist passar per les seves assemblees prop d’un centenar de joves del municipi, d’edats i inquietuds diverses, que han aportat el seu granet de sorra.

En aquesta edició, també solidària amb l’Àfrica, hi han participat més de 300 jugadors i 80 equips

Amb la col·laboració de l’Ajuntament, i constituïts com a entitat, els concerts han anat passant per totes les escoles d’Argentona a mesura que l’espai s’ha anat fent petit. Les activitats tradicionals, que des dels inicis formen part de l’imaginari col·lectiu del jovent argentoní, continuen ben arrelades a la festa: el 3×3 de bàsquet, el sopar popular, la gran caipirinyada o el concurs de crits.

Els anys han passat i la festa ha evolucionat, però l’esperit garrí és el mateix que ara fa 23 anys. Un torneig amb més de 20 anys d’història que no només aposta per fomentar l’esport entre el jovent argentoní i maresmenc, sinó que ho fa des d’un vessant solidari: l’any 2019, el 3×3 —que fins llavors ja s’havia organitzat en col·laboració amb el Club Bàsquet.

More in Argentona