Connect with us

Hípica

L’hípica municipal de Santa Susanna, a l’abast de tothom

Un gran projecte d’educació, turisme, esport i natura

Santa Susanna és educació, turisme, esport i natura. Combinar aquests quatre senyals d’identitat i fer-los convergir en un de sol ha estat i continua sent una de les grans prioritats d’un Ajuntament que bolca els recursos necessaris perquè el municipi sigui una referència, en aquest cas, en la formació i en el turisme eqüestre.

Així va ser com va néixer un projecte únic a Catalunya en el qual intervenen de manera estreta, coordinada i transversal tres actors protagonistes.

D’una banda, el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya; per una altra, l’Ajuntament de Santa Susanna i, en tercer lloc, l’hípica AK-Vall del municipi, amb més de 70 anys d’història a l’esquena i tres generacions a la gestió. Un projecte que, a més, compta també amb el suport de la Federació Catalana de Turisme Eqüestre.

Des del curs 2020-21 funciona a Santa Susanna l’Institut Professional de Turisme Eqüestre del Maresme (l’ins-IPTEM), sota la direcció de Josep Terensi. Situat al carrer de Salvador Espriu, imparteix dos cursos de Formació Professional. Un, el Cicle de Formació de Grau Mitjà d’Activitats Eqüestres i un altre, el Cicle de Formació de Grau Mitjà de Guia en el Medi Natural i Temps de Lleure.

AK-Vall disposa d’uns 80 cavalls, uns 20 d’ells ponis

El primer està orientat a formar Tècnics i Tècniques d’Activitats Eqüestres, especialitzats/des en el Turisme Eqüestre. Capacita per menar i cuidar el bestiar equí en cadascuna de les fases productives, i també per desenvolupar activitats de guia per itineraris eqüestres, amb atenció especial a la seguretat i benestar animal, utilitzant i mantenint les instal·lacions, maquinària i equips i com plint la normativa de benestar animal de prevenció de riscos laborals, i de protecció ambiental.

El segon, capacita per fer itineraris i guiar grups per entorns naturals de muntanya baixa i mitjana, terreny nevat tipus nòrdic, cavitats de baixa dificultat, barrancs de baix risc, medi aquàtic i instal· lacions d’oci i aventura , progressant a peu, amb cordes, amb bicicleta, en embarcacions i a cavall , així com dinamitzar activitats de temps de lleure. Per obtenir la titulació és necessari haver completat i aprovat els dos cursos que dura cadascun dels cicles.

Des del curs 2020-21 funciona a Santa Susanna l’Institut Professional de Turisme Eqüestre del Maresme (l’insIPTEM), avui dia amb 170 alumnes i 18 professors. Es poden cursar dos Cicles de Formació de Grau Mitjà: Activitats Eqüestres i Guia en el Medi Natural i Temps de Lleure

En l’actualitat, l’ins-IPTEM compta amb 18 professors, dos professionals administratius, i 170 estudiants. 120 d’ells es formen a l’hípica (1r i 2n d’activitats eqüestres; 1r mar i 1r muntanya, del Guia en el medi natural i temps de lleure). Per poder realitzar les pràctiques necessàries, en els primers anys havien de viatjar fins a hípiques pròximes, com Arenys de Munt, o fins i tot més llunyanes, com Vidreres.

Perquè aquests estudiants no haguessin de desplaçar-se i dotar l’escola de les instal·lacions adequades, l’Ajuntament de Santa Susanna va decidir fer una inversió econòmica molt important i construir l’hípica municipal amb tots els serveis necessaris molt a prop de l’institut.

L’Escola compta en l’actualitat amb uns 80 alumnes

Al començament del curs 23-24 l’hípica ja estava pràcticament acabada i llesta per al seu ús: “Estem molt contents de com funcionen els cursos. Era una aposta molt arriscada i pràcticament cada any hem esgotat les places, una dada extraordinària si tenim en compte que quasi tots els alumnes venen de fora”, afirma el director Josep Terensi.

L’Ajuntament va treure a concurs públic la licitació de l’hípica municipal i la va guanyar AK-Vall Horse Center, una històrica hípica de Santa Susanna de tota la vida situada només uns metres més amunt. Al capdavant de l’explotació d’aquesta nova instal·lació esportiva hi ha Llorenç Nogueras, arquitecte de professió, però que porta l’hípica a la sang gràcies al seu pare i al seu avi. Un negoci familiar enfocat primer a la compravenda de cavalls i ara a la docència i a l’oci.

Les noves i modernes instal·lacions estan gestionades per AK-Vall Horse Center, empresa de Santa Susanna amb 70 anys d’experiència en el sector, que dona cobertura a l’Institut i ofereix classes d’equitació (salt i doma) i tot tipus de serveis eqüestres, com compra i lloguer de cavalls

AK-Vall Horse Center explotarà l’hípica municipal de Santa Susanna durant tres anys amb opció a estendre-la tres anys més. De dilluns a divendres, de 8.00 hores fins a les 14.30 hores, el centre dona servei a l’ins-IPTEM. A la disposició dels estudiants hi ha 30 cavalls amb tot el seu equipament i tots els serveis i manteniments inclosos, també professor.

A les tardes i els caps de setmana, el Centre Eqüestre es converteix en una escola oberta per a tots els públics. AK-Vall Horse va començar a fer classes a la seva hípica fa deu anys i avui disposa de prop de 80 cavalls (una vintena de ponis) per a les classes d’equitació (iniciació, doma i salt), passejos i rutes per la muntanya. “Tenim dos tipus de tarifa: bons de 10 classes i una altra al que anomenem ‘apadrinament’ o propietat. Tu compres el cavall i nosaltres te’l cuidem, o bé per 300 euros al mes tens un cavall a la teva disposició, sempre el mateix, així no has de fer una inversió en la seva compra i pots venir al centre totes les vegades que vulguis. És com un rènting”, explica Llorenç Nogueras fill.

Una de les ofertes més demandades són els passejos a cavall

Avui l’escola d’equitació és un èxit rotund gràcies al boca a boca i a una trajectòria professional d’alta qualitat i de proximitat. Compta amb 80 alumnes, la majoria nenes. Julieta és la professora de salt (porta deu anys a l’escola) i María és la responsable de doma: “La nostra escola està oberta a tothom i és per a totes les edats. Som una hípica familiar que fem possible que l’hípica i el meravellós món dels cavalls estigui a l’abast de totes les butxaques i economies”.

AK-Vall, amb les nenes de l’escola, ha entrat enguany en el món de la competició de salt i doma. De moment participen deu nenes en la lliga d’hípiques de Girona. Un pas més d’aquest binomi extraordinari entre l’hípica municipal de Santa Susanna i AK Vall… del qual també es beneficien els estudiants de l’ins-IPTEM que desitgen fer del turisme eqüestre la seva forma de vida.

“Som la tercera generació d’una hípica familiar enfocada a apropar aquest esport tan meravellós a tothom i de totes les edats: ja tenim 80 alumnes a l’escola”, explica Llorenç Nogueras, d’AK-Vall

More in Hípica