Connect with us

Esport Escolar

ADIAM, fer esport i competir sense barreres

L’Associació de Discapacitats de l’Alt Maresme, més coneguda com a ADIAM, va néixer l’any 2004 amb l’objectiu, en primera instància, de reivindicar els drets de les persones discapacitades, així com el de trencar barreres arquitectòniques que dificultaven la inclusió d’aquest col·lectiu. Després de quasi dues dècades de vida, ADIAM s’ha convertit en molt més.

És una entitat capdavantera pel que fa a projectes esportius i d’oci al Maresme i és present en nombrosos projectes repartits per tot l’Alt Maresme. Una de les branques més potents d’ADIAM és l’esportiva. L’entitat va engegar el seu primer projecte esportiu a través de la natació adaptada, de la mà de la Federació Esportiva Catalana Paralítics Cerebrals (FECPC).

Els components de l’equip de futbol sala

Maria Arellano, membre d’ADIAM des de 2006 i vicepresidenta de l’Àrea Juvenil i d’Esports, comenta que «va ser difícil posar en marxa aquest primer projecte esportiu. D’una banda, perquè sempre costa trobar i finançar tècnics especialitzats; i d’altra banda, per les barreres arquitectòniques que vàrem trobar».

La natació no és l’únic esport que practiquen els membres d’ADIAM. Des de ja fa uns anys, l’associació compta amb els seus propis equips de futbol. En tenen un de futbol-7 que competeix a la Lliga Nacional, competició que ADIAM ha arribat a organitzar, i un altre de futbol sala. Recentment, l’equip de futbol 7 ha guanyat la Lliga Promeses de la FEDPC (Federació Espanyola d’Esports de Persones con Paràlisi Cerebral i Dany Cerebral Adquirit).

L’Associació de Discapacitats de l’Alt Maresme compta amb més de 50 esportistes que competeixen en natació, atletisme, futbol 7 i futbol sala

Els campions de futbol 7 de la Liga Promesas

Igualment, alguns membres de la seva secció d’atletisme han participat al Campionat d’Espanya d’Atletisme Adaptat, després d’acreditar les marques mínimes per poder competir. En total, l’entitat compta amb uns 50 esportistes, una xifra molt important i que, segons ens explica Maria Arellano “estan molt motivats, ja que tenen l’oportunitat de competir i de sentir-se part d’alguna cosa”.

També destaca que el més important no és que arribin a competir: “El sol fet de fer activitat física ja és un gran èxit”. Es defineixen com “un grup de persones amb diferents tipus de discapacitat i/o familiars i amics de persones amb diversitat funcional. Entenem que l’acció d’una associació com ADIAM pot contribuir a millorar la qualitat de vida d’un col·lectiu d’homes, dones, nens, nenes i els seus familiars que es converteixen en invisibles davant la societat. Una entitat sense ànim de lucre ni interessos polítics”.

Els membres de la secció de natació

Més històries solidàries de l’esport, presentades per Mataró Parc, fent clic aquí.

More in Esport Escolar