Connect with us

Calella

Isak Fernández Rodrigo, un futur esplèndid

Subcampió d’Europa infantil i plusmarquista estatal en 100 metres papallona

Té la millor marca nacional infantil en 100 i 200 metres papallona i es va penjar la medalla de plata en el 1r Festival Olímpic de la Joventut Europea representant Espanya. Ara entrena i estudia becat en el CAR de Sant Cugat. El jove esportista de 16 anys del Club Natació Calella, i natural de Pineda de Mar, està cridat a ser un dels millors nedadors d’Espanya.

Què vas aprendre abans, a nedar o a caminar?

(Riu) Crec que alhora! No, la veritat és que els meus pares em van portar a aprendre a nedar al Club Natació Calella quan tenia tres anys al mateix temps que anava amb el meu germà gran, Joan Adrià.

Sempre al CN Calella?

Sempre. Ha estat i és la meva segona casa. Vivim a Pineda de Mar. Vaig fer Primària a l’Escola Aloc i després vaig estar en l’INS del poble, però nedar sempre he nedat a Calella.

Com proven els estudis?

Diguem que no és una de les meves virtuts, però intento esforçar-me per tirar el curs endavant.

Quan vas començar a pensar que la natació seria el teu esport?

Amb vuit anys ja anava a entrenar tres cops a la setmana i vaig entrar a l’equip de competició prebenjamí del club. Als nou anys vaig quedar cinquè en una competició en l’àmbit català, però no va ser fins als dotze, més a menys, quan ja vaig veure que volia dedicar-me a nedar.

“Viure al CAR de Sant Cugat, on entreno i estudio, està sent una experiència fantàstica”

Què t’aportava llavors i què t’aporta ara la natació?

És molt beneficiós per a mi en molts aspectes, no solament a nivell físic i de salut. Estar a l’aigua m’aporta concentració i em permet fixar-me en un objectiu, que és millorar, superar-me a mi mateix. Això em dona força mental, seguretat i confiança. A més, m’allunya d’altres coses, de perdre el temps… La natació em fa sentir molt bé.

Parles de força mental. Un esport on tu ets el teu propi rival…

Així és, tu mateix i el crono. Crec que una cosa positiva que tinc és que no m’ensorro amb la pressió, tot el contrari. M’agrada tant competir, saber que puc baixar la meva marca, que m’encoratjo.

Nedes en la que diuen que és l’especialitat més difícil: la papallona.

Totes són difícils i totes esgoten, però sí que és veritat que la papallona té una mica més d’exigència física, sobretot si tècnicament no la fas bé. Al principi nedava els quatre estils i la veritat és que esquena i crol també m’anaven molt bé. El que menys, la braça.

“Al CN Calella tenim un lema: ‘Un petit gran club’. Som petits quant a dimensió, però humils i grans en treball i en ambició”

Quan et vas especialitzar?

Quan competeixes en campionats, més o menys ja has de decantar-te per un estil i amb dotze anys vaig triar papallona, encara que mai deixes de nedar els altres, si bé quan fem relleus d’estils mai nedo braça.

Què és i què significa el CN Calella per a tu?

Tenim un lema: “Un petit gran club”. Som petits quant a dimensió, humils, però grans en treball i en ambició. Vaig tenir molta sort d’entrar al Calella i de tenir els entrenadors que he tingut, com Eric Pujol i Carlos Galindo, que han estat els que més m’han marcat. A Calella he fet els meus millors amics i el club sempre ha estat darrere cuidant-me i donant-me suport.

El teu primer gran èxit esportiu…

Fa dues temporades en el Campionat d’Espanya vaig guanyar la medalla de plata en 100 metres papallona i el bronze en els 200. I l’any passat, a Maribor (Eslovènia), subcampió d’Europa infantil… Era la primera vegada que anava amb la selecció i l’únic participant en la prova de papallona de l’equip espanyol en el Festival Olímpic de la Joventut Europea. Va ser una experiència inoblidable perquè, a més de la medalla de plata, vaig fer dues vegades la millor marca nacional en 100 metres papallona, la primera en semifinals i la segona en la final, amb un temps de 54’49”.

“Nedo des dels tres anys al CN Calella. La natació em dona força mental, seguretat i confiança”

I també en 200 metres papallona…

Vaig quedar quart i vaig deixar el rècord d’Espanya infantil en 2’02’’21.

Un èxit que t’ha obert les portes del CAR.

Sí, des de setembre visc al Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat, on entreno i estudio. Vaig a Pineda, a casa, el dissabte al matí després d’entrenar i torno diumenge a la nit.

T’està resultant dur?

En absolut! Em llevo cada dia a les set del matí. Tinc tres hores de classe i doble torn d’entrenament cada dia, entre piscina i gimnàs. La veritat és que m’agrada molt l’experiència que estic vivint.

“Admiro molt Michael Phelps i el meu somni és arribar als Jocs Olímpics de 2028 a Los Angeles”

Encara no tens els 16 anys… i et queden molts somnis per complir.

Per descomptat! El primer, classificar-me per a l’Europeu del pròxim mes de juliol… i a llarg termini, el meu gran somni és participar en uns Jocs Olímpics.

Estàs en el Programa Espanya 2028, quan es disputaran els Jocs Olímpics a Los Angeles…

Tindré 20 anys, una bona edat per competir. Espero durant aquests quatre anys que falten progressar, millorar i poder fer realitat aquest somni.

Tens algun referent?

Sempre m’ha fascinat veure Michael Phelps. Crec que és el nedador perfecte i considero que és el millor de tots els temps.

Què t’agrada fer quan no entrenes o estudies?

Em relaxo amb els videojocs i m’agrada veure futbol, sobretot el Girona, que és el meu equip preferit des de fa uns anys.

El futur és seu.

Entrevista de Toni Frieros

More in Calella