Connect with us

Ciclisme

José Sepúlveda, nascut per a la bici

El protagonista d’aquesta pàgina és un exemple vivent de la passió incontestable pel ciclisme. Amb 57 anys, porta tota la vida sobre la bici i té intenció de continuar fent-ho. És l’únic català que ha aconseguit acabar 20 vegades la mítica prova ciclista de la Quebrantahuesos… i per si no fos prou ho ha fet de forma consecutiva.

José Sepúlveda va néixer a Pineda de Mar l’any 1967, però avui dia és veí de Malgrat de Mar. Encara recorda amb enyorança els moments de la seva infantesa on el seu pare, també un apassionat del ciclisme, el va posar sobre una bici per primer cop. Va ser el seu pare qui va fundar la històrica i ja extinta Penya Ciclista Pinedenca, on el José es va formar com a ciclista.

Més endavant, ha format part de clubs com Esport Ciclista Malgrat o el Club Ciclista Blandense, tot i que ara competeix de forma independent. Ja de ben jove, el José va demostrar autèntic talent sobre dues rodes, essent subcampió de Catalunya en ciclisme de pista el 1980 i Campió de Catalunya de ciclisme de carretera el 1981, entre altres guardons. No obstant això, quan ja s’acostava al món professional, una desafortunada caiguda li va provocar una fractura múltiple a la clavícula que el va apartar del ciclisme durant un temps.

El de Malgrat de Mar és l’únic català que ha aconseguit acabar 20 vegades la mítica prova ciclista de la Quebrantahuesos… i de forma consecutiva

Aquest infortuni va obligar el José a replantejar-se la seva relació amb el seu estimat esport, al qual sempre ha estat vinculat. Químic de professió i pare de dos fills, la seva feina no li permet disputar totes les proves que li agradaria, i per tant fa anys que se centra en una prova ciclista mítica: la Quebrantahuesos.

Aquesta prova, de la qual José té una millor marca de 8 hores i 27 minuts, es disputa al juny de cada any i parteix del municipi de Sabiñánigo, a Osca. Consisteix a recórrer uns 200 km de forma circular, tot ascendint quatre ports de muntanya de primera categoria: Somport (Osca), Marie Blanque (França), Portalet (França) i Hoz de Jaca (Osca), per acabar descendint de nou a Sabiñánigo.

En total, la prova es realitza amb més de 3.500 metres de desnivell positiu, i desnivells de més del 15% en alguns trams. I, per si no fos prou, sota el sol justicier d’alta muntanya a l’estiu. Es tracta d’una de les proves de ciclisme de carretera més dures del món que cada any atreu uns 10.000 ciclistes. En paraules de José, “una prova espectacular”.

Quan li preguntem quin és el secret per poder completar 20 vegades consecutives aquesta prova, set d’elles ja en la cinquantena d’edat, explica que “el primer és tenir una enorme passió pel ciclisme. Sense passió, ningú no ho aconseguiria”. També menciona que, com a tots els esports, és important entrenar i cuidar-se, alhora que la fortalesa mental és obligatòria en aquest tipus d’esdeveniments, on no només es competeix contra la calor, la fatiga muscular i les pujades infinites, sinó també contra la mateixa ment.

“Vull retre homenatge a la memòria del meu pare i arribar a les 25 proves”, diu el que va ser campió de Catalunya de carretera el 1981

“L’any 2002 la prova es va celebrar amb 43 graus, i recordo que de l’escalfor de l’asfalt se’m va fondre una part de la sabatilla i vaig perdre la cala (la peça que s’enganxa al pedal automàtic). Més endavant, vaig acabar perdent tota la sabatilla. Un dels cotxes de l’organització em va veure i em va dir que si estava segur que podria acabar la cursa, ja que encara quedaven molts quilòmetres. Descalç d’un peu i amb ferides, vaig tirar cap endavant i vaig aconseguir acabar la cursa. Aquesta anècdota representa l’autèntic esperit de la Quebrantahuesos.

La seva motivació per seguir en la cursa, a part de continuar batent el seu propi rècord (té ben clar que vol arribar a les 25 finalitzacions) i gaudir d’una prova de paisatges primorosos, és honorar la memòria del seu pare. “El meu pare va ser qui va posar la llavor del ciclisme en mi, i és a qui li dec la meva carrera com a ciclista. Ara ja no està entre nosaltres, però em queda l’alegria que em va poder veure completar les 20 proves consecutives”.

La propera Quebrantahuesos se celebrarà el 22 de juny d’aquest any, i indubtablement hi trobarem el José, amb la mateixa passió de sempre, disposat a engrandir el seu rècord i gaudir del seu estimat esport: el ciclisme.

Un reportatge de Marc Frieros

More in Ciclisme