Connect with us

Salut i Esport

L’esport i els riscos cardíacs

Vull començar a realitzar activitat física de forma regular… Tinc risc de problemes cardíacs? Què he de fer?

És convenient la realització d’activitat física de forma regular?

L’activitat física regular redueix el risc de problemes de salut en tots els rangs d’edat: s’ha demostrat una reducció entre un 20% i un 30% del risc de morir per causes cardiovasculars tant en individus sans sense factors de risc cardiovascular, com en individus amb factors de risc de malaltia coronària, com en pacients amb malalties cardíaques.

Per què es produeix aquest benefici tan important?

Doncs perquè l’activitat física practicada de forma regular té un efecte positiu sobre multitud de factors de risc, com la hipertensió arterial, el sobrepès, l’obesitat, i la glucosa.

És millor un tipus d’activitat física que una altra?

L’important és que l’activitat sigui aeròbica. Moviment de grans grups musculars d’una manera rítmica i sostinguda. Inclou les activitats esportives clàssiques, com el ciclisme, córrer, natació, esquí, tenis, futbol, etc. També qualsevol altra classe d’activitat domèstica sostinguda i amb moviment coordinat, com els treballs domèstics, la jardineria  o els passejos.

Vull començar a fer activitat física aeròbica de manera regular. Comporta algun risc cardíac?

El risc d’un esdeveniment cardiovascular és molt baix en persones sanes (entre 5-17 morts sobtades anuals per milió d’habitants), i queda compensat pels beneficis que comporta. Evidentment, el risc d’esdeveniments cardíacs greus (infart o mort sobtada) és molt més baix en activitats d’intensitat lleugera-moderada que en activitats vigoroses.

Llavors … com es classifica la intensitat de l’activitat?

Se sol classificar en lleugera, moderada i vigorosa. L’activitat física lleugera comporta un increment de la freqüència cardíaca discreta, fins al 50-63% de la freqüència cardíaca màxima teòrica (220-edat). Seria, per exemple, passejar a un ritme lleuger (<4,7 km/h) o les activitats domèstiques lleugeres. L’activitat moderada produeix un increment de la freqüència cardíaca fins a un 64-76% de la màxima teòrica. Per exemple, caminar de pressa (4,8-6,5 km/h), ciclisme a ritme suau (15 km/h), balls de saló, golf …. L’activitat vigorosa suposa un increment de freqüència cardíaca entre un 77-93% i suposaria tota l’activitat esportiva aeròbica clàssica: córrer, ciclisme intens, tenis, futbol, etc.

Fa molt que no realitzo activitat física regular. M’hauria de fer una valoració des del punt de vista cardiovascular?

Si es vol realitzar una activitat física regular de nivell lleuger i ets una persona sana sense factors de risc no cal fer una valoració mèdica. No obstant això, és absolutament recomanable una avaluació clínica cardiovascular en persones sendentàries que es plantegen començar a realitzar una activitat física vigorosa, inclòs qualsevol tipus d’esport

Què ha d’incloure la valoració cardiovascular?

El cardiòleg et farà una història clínica, electrocardiograma i exploració física per determinar el teu risc cardiovascular basal. En la majoria dels casos, i sobretot, si ets una persona sedentària, et farà una prova d’esforç convencional (ergometria) per precisar millor el teu risc cardiovascular. A més, si hi ha alguna troballa sospitosa en l’exploració física o l’electrocardiograma, et practicarà un ecocardiograma-Doppler per descartar cardiopaties estructurals.

En què consisteix la prova d’esforç?

Consisteix en la realització d’exercici físic aeròbic (en tapís rodant o bicicleta) en diverses etapes de 2-3 minuts, d’intensitat creixent, amb el control continu i estricte de l’electrocardiograma i la tensió arterial. I, per descomptat, sota la supervisió d’un cardiòleg.

Realitzo activitat física intensa de forma regular. Necessito un control habitual cardiovascular?

Vull començar a fer esport, m’hauria de fer una prova d’esforç?

En els casos en què es vol començar a realitzar una activitat física vigorosa en qualsevol tipus d’esport aeròbic i sobretot en persones sedentàries, s’ha de realitzar una prova d’esforç supervisada per un cardiòleg.

Realitzo esport d’alta intensitat de forma habitual, tinc algun risc?

Encara que és difícil d’establir una estimació precisa, el risc de mort sobtada en atletes, encara que baixa, mai és nul. Les estimacions són molt variables, entre una taxa d’incidència d’una mort sobtada anual per cada 917.000 atletes i una mort sobtada anual cada 3.000 atletes.

Sent així, he de realitzar algun tipus de control?

Tot atleta hauria de seguir controls mèdics per personal específicament entrenat per descartar malalties cardíaques. El control mèdic hauria d’incloure una història clínica detallada, exploració física cardiovascular, prova d’esforç i, eventualment, ecocardiograma segons les troballes prèvies.

Què es vol descartar amb el control?

Bàsicament la presència de cardiopatia estructural (anomalies del múscul cardíac o de les vàlvules), malalties arrítmiques i malaltia coronària..

He de seguir controls regulars?

Dependrà de cada cas en particular. No obstant això, cal tenir en compte que a mesura que augmenta l’edat, la malaltia coronària, causant d’infart, és la causa més freqüent de mort sobtada en l’atleta. D’aquesta manera, a partir dels 40 anys, o abans depenent de la presència d’altres factors de risc cardiovascular, pot ser convenient la realització de controls regulars que incloguin prova d’esforç.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Salut i Esport