Connect with us

Curses de muntanya i Muntanyisme

Pep Carreras, la gran aventura del santpolenc

Campió de Catalunya de Raids d’Esports d’Aventura de la FEEC

Sant Pol, vila mediterrània, de platja i sol, pot presumir de tenir entre els seus il·lustres habitants a tot un campió… de muntanya! Sí, Pep Carreras Carbonell va tancar l’any 2022 com a guanyador del Campionat de Catalunya de Raids d’Esports de Muntanya, així com de la Copa Catalana, la suma de quatre exigents proves, sota el paraigua de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). Totes dues competicions eren per equips mixtos, entre tres i cinc atletes.

En Pep va estar acompanyat per Ona Castellseguer i Cesc Torrent, tots tres del club CatRaid. Als seus 43 anys, aquest Mosso d’Esquadra de Sant Pol és un esportista d’elit d’aquesta exigent i duríssima disciplina que combina estratègia, orientació, aventura i natura: “Em vaig iniciar en aquest esport al costat de la meva dona abans de complir els trenta anys i el ‘vaig aparcar’ un temps per dedicar-me al triatló. Vaig fer més de 15 Ironman. Des de fa uns tres anys només faig Raids de muntanya”.

“Estar en contacte amb la natura, gaudir dels paratges més bonics i fins i tot més inaccessibles de Catalunya, no té preu, és un regal”

El Campionat de Catalunya de Raids d’Esports de Muntanya de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), organitzat pel Centre Excursionista Teià i l’Associació Esportiva Raidaventura, era puntuable per a la 18a Copa Catalana. El recorregut va ser secret fins a l’inici de la prova, que va sortir de Cala Montjoi (Alt Empordà) i va passar, entre d’altres poblacions, per Besalú, Castellfollit de la Roca i Olot, fins la meta a les Planes d’Hostoles (Garrotxa).

Des del Cap de Creus a la Garrotxa, un total de 236Km i 5.494m de desnivell positiu. Senzillament impressionant. Els raiders, en equips de 3 a 5 persones, tenien que completar el recorregut en un temps màxim de 30 hores, alternant diferents disciplines esportives com trekking, BTT, caiac, espeleologia, patins, barranc, tir amb arc, escalada, pàdel surf, etc. “En la nostra categoria, Elite, és ‘non stop’, sense descans, només en els controls de canvi de transició d’una prova o esport a un altre”, explica Pep.

Als seus 43 anys, el Mosso d’Esquadra de Sant Pol és un esportista d’elit d’aquesta exigent i duríssima disciplina que combina estratègia, orientació, aventura i natura

El recorregut no estava marcat, així que els equips van tenir que navegar amb l’ajuda de la brúixola i els mapes: “En aquest esport és més important el ‘coco’ que el físic. Totes les proves esportives s’han de fer estant perfectament orientat, mirant el mapa, perquè si et perds, si no trobes les balises de pas, pots perdre molt temps”. Una altre curiositat: els raiders no poden utilitzar el mòbil (queda precintat i només es pot obrir en cas d’emergència) i tampoc el GPS. Pep destaca que “l’estratègia també és bàsica. No sempre guanya l’equip més fort, sinó el que millor s’adapta i prepara la cursa”.

Igualment posa l’èmfasi en un fet impagable: “Estar en contacte amb la natura, gaudir dels paratges més bonics i fins i tot més inaccessibles de Catalunya, no té preu, és un regal”. El Campionat de Catalunya formava part de la Copa Catalana 2022, que també va guanyar Pep Carreras amb els seus dos companys de club.

Van ser segons al Raid de Noguera-Montroig, tercers al Noguera-Montsec i vencedors a la prova de Vallcebre: “Soc un apassionat d’aquest esport, un dels més complets que existeixen. Pràcticament és com una filosofia de vida de la qual poden aprendre molt els més petits, perquè per ells s’obre un ventall molt gran de diferents esports en contacte amb la natura”, diu per acabar aquest esportista d’elit que ha arribat a estar sis dies competint sense pràcticament descansar, com va fer a la Corsica Raid, prova que va també va guanyar.

More in Curses de muntanya i Muntanyisme