Connect with us

Esport Escolar

Trobada d’esports alternatius Intercentres de l’Alt Maresme

Les jornades escolars per a l’alumnat de tercer d’ESO de sis instituts de la comarca van ser un èxit per l’alt nivell d’acceptació i implicació de tots els participants

A finals de maig va tenir lloc a Sant Pol de Mar la primera trobada d’esports alternatius intercentres de l’Alt Maresme. Les jornades escolars per a l’alumnat de tercer d’ESO de sis instituts de la comarca, van tenir lloc a les instal·lacions municipals i la platja d’aquest poble de la costa. La trobada sorgeix d’una iniciativa dels professors d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, que formen part d’un nou grup de treball dins del pla de formació de zona dels serveis Educatius de l’Alt Maresme (Pineda de Mar).

El grup té com a objectiu treballar a les seves sessions de classe d’educació física els esports alternatius amb la finalitat de treballar els valors i la cooperació. El treball va començar el passat setembre quan cinc professores i dos professors de centres de Sant Pol de mar, Arenys de Munt, Pineda de mar, Tordera i Breda, van iniciar aquesta aventura de dissenyar una unitat didàctica i uns recursos per implementar en els seus respectius centres. Aquesta proposta didàctica té una part final i d’avaluació amb un format una mica diferent de la resta. Una trobada en la qual l’alumnat dels diferents centres es barregen formant equips per posar en pràctica el que han après durant les sessions de classe que han desenvolupat en els seus centres.

La finalitat és conèixer pràctiques esportives diferents i companys i companyes de la mateixa edat d’altres municipis

La doble finalitat de conèixer pràctiques esportives diferents i a companys i companyes de la mateixa edat d’altres municipis, ha estat assolit per l’alt nivell d’acceptació i implicació de l’alumnat. Aquest va gaudir de dues jornades esportives amb un ambient estiuenc que va necessitar de l’aigua del mar i els canons d’aigua del camp de futbol per poder aplacar la xafogor de les hores on més calor feia.

Els esports que s’han triat són força desconeguts per a l’alumnat. Quan es presenten esports com ara l’Ultimate, el Bijbol, el Dachball o el KinBall, es queden sorpresos perquè són pràctiques a les quals no estan acostumats.

Per poder desenvolupar els tornejos s’han fet en format triangular o quadrangular en els quals tothom juga amb tothom. Les instal·lacions municipals de Sant Pol del camp de futbol i el pavelló eren les dues seus on havia de tenir lloc tota l’activitat. Però un incident al pavelló va fer canviar els plans i reestructurar la pràctica canviant l’última setmana la instal·lació coberta per la platja i el KinBall pel vòlei platja.

Des de la perspectiva pedagògica, aquests esports permeten partir d’un punt motivacional molt alt ja que mai han sentit parlar i els mou la curiositat. Però, a més a més, al professorat li permet partir d’un punt de domini motriu igual per a tothom, com que cap alumne o alumna l’ha practicat mai, fa que la seqüència d’aprenentatge sigui la mateixa per a tothom i es pugui adaptar amb facilitat a les necessitats de cadascú.

Cal dir també, que l’alumnat de primer de Batxillerat de l’Institut de Sant Pol de Mar va col·laborar en l’organització i la dinamització de les activitats com a part de la seva matèria d’educació física.

Text de Juanra Suárez.

More in Esport Escolar