Connect with us

Triatló

“Visc les 24 hores del dia per al triatló”

Mario Mola, líder del Mundial

Esportiu Maresme ha tingut el privilegi d’entrevistar un dels millors triatletes del món. El mallorquí, olímpic a Rio de Janeiro, va passar per Barcelona després del seu gran èxit en la prova de Yokohama (Japó)

Quan vas començar a sentir-te atret pel Triatló?

Durant gairebé 10 anys, des de nen, solament em vaig dedicar a la piscina. No obstant això, a poc a poc se’m va quedar petita i vaig perdre objectius i la motivació. El meu preparador físic de llavors practicava triatló i em va dir que provés. Vaig començar a córrer, a nedar en el mar, a anar amb bici i allò va ser un alliberament, alguna cosa diferent. I a partir d’aquí va ser tot molt natural

Quins esports practicaves anteriorment?

A més de natació, vaig jugar a tennis, perquè la meva família és aficionada al tennis, vaig fer futbol i poc més.

Qui va ser el teu ídol?

Jo seguia molt els esports de resistència, ciclisme, natació, els 1.500 d’atletisme, per exemple, però no he estat mai de tenir ídols.

Creus que ser un esport olímpic li ha donat més notorietat i visibilitat a aquesta disciplina?

Sens dubte. Al final, malgrat tenir poca història, estar en els Jocs Olímpics genera l’atenció de tot el món. Aquest dia ho segueix tot el planeta. A Tòquio tindrem, a més, la modalitat de relleus, una modalitat molt vistosa.

Com prepares un Mundial o uns JJOO? Quina és la teva rutina?

Quan prepares un esport com aquest has de viure per ell, vint-i-quatre hores al dia, set dies a la setmana… Quan descanso nedo una hora i 45 minuts. Els dies que em toca entrenar faig 3 o 4 sessions diàries que equivalen a unes 4 o 6 hores. Començo el dia aviat, a les 8 del matí i, a partir d’aquí, nedo una hora i menjo. Tot seguit descanso per fer la digestió i començo la segona sessió a les 12 del migdia amb 2 o 3 hores de bici. Torno a menjar, a descansar i a fer la digestió i després surto a córrer hora i mitja més.

Quin tipus de dieta fas, què menges i què beus?

Tinc la sort de consumir moltes calories i això ens permet tenir màniga ampla, perquè el que un menja és del que després tira. No haig de mirar el menjar. Menjo de tot i el que vull. L’entrenament m’obliga a menjar bé abans per arribar amb forces i una altra vegada després de l’activitat per recuperar.

El material esportiu que utilitzes t’ajuda a millorar?

Sens dubte un bon material esportiu és molt important, Per a nosaltres treure el màxim rendiment és essencial i també per no tenir lesions. Quan tens la sort de tenir bon material, entrenar amb bon producte, rendeixes més.

En quina modalitat ets més fort i en quina menys? Tenint en compte que vas ser nedador des de nen fins a l’adolescència a Mallorca

És curiós, però el que més em costa és natació. Em vaig adaptar a córrer sense molt entrenament i també a la bicicleta.

Quin consell li donaries als qui s’iniciïn en el triatló?

És com tot. Un no es presentaria a un concert si no sap tocar un instrument, no? Doncs això és igual. Els reptes ens apassionen i ens omplen a tots, però és necessari preparar-se bé. En el triatló pots començar amb distàncies curtes i són assequibles amb poc entrenament i a partir d’aquí, sempre que el temps ho permeti, seguir entrenant, anar fent hores.

Com explicaries el boom del triatló a Espanya i al món?

Són esports que enganxen. Són tres disciplines molt diferents, tenim la sort de comptar amb un gran clima a Espanya i això ens permet gairebé tot l’any entrenar i gaudir de moltes carreres.

Quina ha estat la prova més dura que has fet?

La dels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro. Va ser una carrera molt dura pel circuit i les condicions i perquè es va anar molt fort des del principi.

Quin és el teu triatló favorit per raons geogràfiques o bellesa del lloc?

Kitzbuhel, a Àustria, és conegut per l’esquí, però a l’estiu és un lloc diferent i té uns paisatges molt bonics.

Pots viure de la teva professió?

Ara com ara tinc la sort de ser un dels pocs que sí que puc viure d’aquest esport. D’una banda les carreres premien els primers i tenim patrocinadors importants. En aquest sentit, estic satisfet i tant de bo pugui mantenir-ho.

Gómez Noya és el millor triatleta de la història d’Espanya?

Sí i segurament també de tot el món. El que ha fet no ho ha igualat ningú. S’acaben els qualificatius a l’hora de parlar d’ell.


Un gran atleta

Nascut a Palma de Mallorca el 23 de febrer de 1990, va guanyar el Mundial de Triatló del 2016 a Cozumel (Mèxic), plata en els de 2015 i 2014 i bronze el 2013. Va participar en els Jocs Olímpics de Londres (19è) i Rio de Janeiro (8è). Va ser or en la Copa del Món d’Holanda i Nova Zelanda. Ha guanyat més de vint proves de les sèries mundials

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Triatló