Connect with us

Mataró

Berta Ferreras. L’acròbata de l’aigua

Membre de l’equip espanyol de natació sincronitzada

Com s’acostuma a dir, ets de Mataró de tota la vida.

Així és. El meu pare és natural de Lleó i inspector de policia de Llinars del Vallès, i la meva mare, infermera a l’Hospital de Mataró. Ells sempre han viscut a Mataró amb els meus germans, l’Àngel i l’Estel, i amb mi.

I des de ben petita fas natació sincronitzada…

Els meus pares volien que aprenguéssim a nedar des de molt petits. Vàrem començar fent cursets al CN Mataró, fins que el meu germà gran es va apuntar a jugar a waterpolo. A mi em va cridar l’atenció veure a nenes ‘ballant’ a l’aigua i em van explicar que allò era natació sincronitzada. Als sis anys vaig començar a practicar-la al CN Mataró, fins als deu o onze anys. Recordo que em passava moltes hores entrenant a la piscina del Sorrall i que tots els dissabtes competia.

Però la teva formació està lligada al Centre Natació Kallipolis…

Va ser el destí. En al CN Mataró teníem la nostra entrenadora, Laia Altayó, que se n’anava al CN Kallipolis. Va parlar amb alguna de nosaltres i amb els nostres pares per explicar-nos que començava un nou projecte formatiu i competitiu en el Kallipolis. Unes quantes ens en vam anar amb ella perquè vàrem pensar que era una gran oportunitat de continuar creixent i millorant.

Sàvia decisió…

Va significar un sacrifici per a les nostres famílies, ja que pràcticament cada dia havíem d’anar a entrenar a Barcelona. Llavors estudiava a l’escola Cor de Maria. Com que moltes érem de Mataró, els pares alternaven els viatges. Ja fa dotze anys que soc al Kallipolis.

Com va ser el teu primer gran èxit esportiu?

Recordo amb molt d’afecte el nostre primer campionat d’Espanya aleví. Va ser una època molt bonica perquè al cap de poc temps, ja com a infantil, vaig entrar a formar part de la selecció catalana i em van becar per estudiar i entrenar a la Residència Blume. Això em va servir per fer un salt de qualitat molt gran, ja que aquell any vaig quedar campiona d’Espanya en modalitat solo, en duet i per equips amb el Kallipolis.

És a dir, en la teva etapa formativa ja formaves part de l’elit…

Modèstia a part, sí, perquè ja formava part de la Blume i vaig ser plata com a solista i per equips en el Campionat d’Europa del 2015 a Budapest. A més, vaig participar en el Mundial i en els Jocs Europeus, una espècie de jocs olímpics en l’àmbit continental.

Tenies llavors alguna referència?

Crec que totes les noies de la meva generació, de la meva edat, hem tingut la Gemma Mengual com l’exemple a seguir. Ella ens ha obert la finestra i ens ha ensenyat el camí.

Vas poder entrenar amb ella…

Compartir entrenaments i vida amb grans llegendes d’aquest esport com la Gemma Mengual, l’Ona Carbonell, l’Andrea Fuentes i tantes altres va ser un somni fet realitat. Ho veia una cosa inassolible.

Quan va ocórrer, això?

En el meu últim any de júnior vaig passar a formar part de la selecció espanyola absoluta i vaig quedar concentrada en el CAR de Sant Cugat. No competia en el primer equip, només entrenava.

I t’arriba un dels grans regals de la teva vida esportiva…

Sí! Just l’any que debuto en la categoria absoluta, en 2015, vaig participar en els Jocs Europeus de Bakú, on vaig aconseguir tres medalles de plata en solo, equips i combinació. A l’any següent va ser quan em van atorgar la responsabilitat d’anar al Campionat d’Europa de Londres per a representar a Espanya en la modalitat de duo mixt amb Pau Ribes. L’any anterior en Pau havia format parella en aquesta nova modalitat amb Gemma Mengual.

Canvia molt fer natació sincronitzada amb un noi?

Primer vull dir que en Pau és meravellós, com a persona i com a esportista. Per a mi eren entrenaments totalment diferents, però molt enriquidors perquè em permetia fer un altre tipus de coses aprofitant les condicions físiques del Pau. Va ser una experiència meravellosa perquè ens compenetràvem molt bé.

Fent el duo mixt amb el Pau Ribes

I ja consolidada a la selecció espanyola, debutes en el teu primer mundial…

Al 2017, a Budapest. I a Gwangju (Corea del Sud, 2019) vam aconseguir la medalla de bronze per equips en la rutina especial. Un gran resultat tenint en compte que som una selecció jove i renovada.

Teniu molta pressió?

Sempre n’hi ha de pressió, perquè en els últims anys la natació sincronitzada ha estat dalt de tot, però acceptem aquesta responsabilitat i el repte que suposa.

El teu esport, com a espectador, és bellíssim, però imagino que és molt exigent.

Moltíssim. És un esport que l’estimes o que l’odies, perquè exigeix una disciplina espartana i molt sacrifici. Arribar a l’elit és molt difícil i per mantenir-te has de donar el millor de tu mateixa en cada entrenament.

Busqueu la perfecció…

Així és. La perfecció no existeix, però la busquem, sí.

Com descriuries la natació sincronitzada?

Exigeix un gran domini del medi, l’aigua, molta força, resistència i flexibilitat. Tu mateixa ets molt important dins l’equip, però no ets res sense la resta de les teves companyes. Totes ens hem de compenetrar a la perfecció. Has d’estar sempre ben col·locada, coordinada i deixar que tot flueixi…

Crec que feu art a l’aigua…

Gràcies. És un esport molt dur, sí, però molt elegant al mateix temps.

Cadascuna de les integrants fa una funció dins l’equip?

Així és. Cadascuna de nosaltres (som onze en l’equip i vuit titulars) té unes característiques. La meva, per exemple, és la flexibilitat. I això, sumat a la meva altura i al meu pes, em permet ser l’acròbata. Vaja, la que surt llançada per l’aire! Perquè això succeeixi, una companya ha de tenir la potència i força per llançar-me. El nostre esport també exigeix molta expressivitat en cada acció, en cada moviment i això, combinat amb la música, ho fa molt atractiu.

Finalment els Jocs Olímpics de Tòquio se celebraran el juliol de 2021. Ha estat un pal per tu aquest ajornament degut a a la COVID-19?

Sí, perquè estàvem molt prop de fer-ho realitat. Només ens faltava el preolímpic. Per desgràcia el coronavirus ha alterat tot el calendari esportiu mundial i ara no queda una altra que veure la part positiva: continuar preparant-nos de la millor forma possible.

Somies amb una medalla en els Jocs?

Sí, és clar, però és molt difícil perquè, com vaig dir, formem un equip molt jove i actualment russes, xineses i ucraïneses estan un pèl per damunt. Però no renunciem a res, som molt ambicioses.

Encara que ara vius de la natació sincronitzada, ja saps el que faràs quan no puguis competir més?

De petita somiava amb ser metge i voldria dedicar-me a la part sanitària com a psicòloga, que és el que estic estudiant a distància.

Vius a Mataró, però fas vida a la ciutat?

La veritat és que no. Sempre estic entrenant al CAR, competint, d’aquí cap allà i la meva vida és la natació sincronitzada. I el waterpolo, perquè la meva parella juga al Barceloneta.

Així, tot queda dins l’aigua…


PALMARÈS

Berta Ferreras Sanz,
Mataró 9 de setembre 1997

INFANTIL
2010/2011
Campionat d’Espanya: 1a COMBO/ 2a EQUIP
2011/2012
(Entra a la selección catalana “BLUME”)
Campionat d’Espanya: 1a EQUIP/1a COMBO/ 1a DUET/2a SOLO

JÚNIOR
Campionat d’Espanya: 1a EQUIP/1a COMBO
2013/2014
(Entra al Centre d’Alt Rendiment “CAR” a entrenar a la selecció espanyola absoluta)
Fina World Junior Synchro Championships: 4a equip/5a combo/5a solo
2014/2015
I Eurogames Baku: 2a SOLO/2a EQUIP/2a COMBO
Campionat d’Espanya: 1a EQUIP/1a COMBO/ 1a DUET/1a SOLO

ABSOLUTA
2015/2016
10th FINA Synchronised Swimming World Trophy 2015 results SHAOXING (CHN): 3a DUET MIXT
LEN European Aquatics Championships – London: 3a DUET MIXT LLIURE/3a DUET MIXT TÈCNIC/4a COMBO
Campionat d’Espanya: 1a DUET / 1a SOLO/1a DUET MIXT/2a EQUIP LLIURE/ 2a EQUIP TÈCNIC/2a COMBO
2016/2017
LEN European Synchronised Swimming Championships Cup: 2a DUET MIXTE LLIURE/2a DUET MIXTE TÈCNIC/3a EQUIP LLIURE/2a EQUIP TÈCNIC
17th FINA World Championships Budapest: 5a DUET MIXTE LLIURE/4a DUET MIXTE TÉCNIC/6a EQUIP LLIURE/6a EQUIP TÈCNIC/5a COMBO
2017/2018
European Championships – Glasgow: 3a DUET MIXT LLIURE/3a DUET MIXT TÉCNIC/3a COMBO/ 4a EQUIP TÈCNIC /4a EQUIP LLIURE
2018/2019
FINA World Series Barcelona: 2a EQUIP TÈCNIC/2a COMBO/ 3a EQUIP LLIURE
LEN European Synchronised Swimming Championships Cup: 3a EQUIP/3a
18th FINA World Championships Gwanju: 3a HIGHLIGHT/6a EQUIP/6a EQUIP

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Mataró