Connect with us

Curses de muntanya i Muntanyisme

Burriac Atac, tot un espectacle

Vilassar de Mar, Cabrera de Mar i Cabrils van ser testimoni i escenari d’una de les proves atlètiques de muntanya més emblemàtiques de quantes se celebren a Catalunya. Sens dubte, la gran referència del Maresme en la seva modalitat. La Burriac Atac ha traspassat fronteres i s’ha convertit en una de les competicions nocturnes de més prestigi de totes les que acull la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). Sota la impecable organització del Centre Excursionista de Vilassar de Mar (el famós PIRI), que compta en l’actualitat amb més de mil afiliats, la Burriac Atac de 2018 va tornar a destacar per la seva espectacularitat i nodrida participació.

La gran novetat de l’edició d’aquest any (la número 14 ja) va ser el canvi de sentit del recorregut respecte a la de 2017. La cursa tenia 19,4 quilòmetres i un desnivell de 960 metres. “Volíem introduir canvis substancials per fer-la més ràpida, evitant les cues o embuts que abans es produïen”, ens comenta Jordi Lladó, un dels màxims responsables de la Burriac Atac.

Els prop de 700 atletes (unes 120 dones i la resta homes) que van prendre part en la gran festa de la Burriac Atac, perquè en el fons és una gran festa esportiva, van agrair que la nit anterior plogués intensament, ja que d’aquesta forma el ferm estava menys relliscós que en anteriors edicions: “És veritat que hi va haver menys relliscades, però també és cert que la pluja del dia abans va provocar que es corregués sota una gran sensació d’humitat”, explica Lladó.

A les 9 en punt de la nit tots els atletes van sortir des de la Plaça de l’Ajuntament de Vilassar de Mar proveïts de la seva llanterna al front (d’ús obligatori) i van posar rumb al Turó dels Cirers, a 472 metres d’altura, el punt més alt de la cursa. Abans van passar per al costat de l’emblemàtic Castell de Burriac, de més de mil anys d’història i un dels punts més bonics del Maresme, al terme municipal de Cabrera.

La prova té l’extraordinari èxit d’organització que té, reconegut per tots els que corren a la Burriac Atac, gràcies a la col·laboració altruista d’una legió de 350 voluntaris (una mitjana d’un voluntari cada dos corredors), que es van encarregar de la confecció de la bossa del corredor, senyalització del recorregut, col·locació de les balises, avituallaments (quatre des de la sortida fins a l’arribada), recollida i lliurament d’entrepans i begudes … En fi, una tasca que cal destacar amb justícia.

La competició atlètica va ser tot un espectacle. La muntanya i el castell de Burriac es van il·luminar amb la força dels 700 esportistes que es van inscriure, més acompanyants, aficionats i membres de l’organització. Tots van dibuixar una aquarel·la de gran bellesa plàstica.

La prova, a més, va tenir competidors d’un altíssim nivell, com ho demostra que la cursa femenina fos guanyada per la catalana-holandesa Ragna Debatss, campiona del món de trial de 2018 i experta en mil batalles. Va invertir un temps de 52 minuts i 32 segons. Una mica menys va trigar a travessar la primera la línia de meta Anibal Fidalgo, també veterà triatleta de 40 anys, que va fer 47 minuts i 46 segons.

La meta es va situar a la platja de Cabrera de Mar, al costat del Club Nàutic, on el tall de la cursa es va tancar a la una de la matinada, quatre hores després d’haver començat. La platja es va convertir en una gran festa per rebre els gladiadors de la Burriac. Hi va haver música, lliurament d’entrepans i begudes i guardons per als guanyadors de les diferents categories.

La representació de l’Ajuntament de Vilassar de Mar va anar a càrrec del seu regidor d’Esports, Àngel Font, i per part de l’Ajuntament de Cabrera de Mar, el seu homòleg Enric Mir, que van fer entrega dels premis, així com els representants del patrocinador principal, Motor Lesseps.

Passades dos quarts de cinc de la matinada es va abaixar la persiana de la Burriac Atac 2018, però amb les il·lusions intactes per preparar l’edició de 2019. D’això s’encarreguen els amics del PIRI.


La Marrec, l’altra gran festa

La Burriac Atac no seria el mateix sense la Marrec, la gran festa esportiva per als més menuts. Des de fa deu anys, hores abans de començar la Burriac, els carrers de Vilassar de Mar acullen la Marrec, per als nens des d’un fins a catorze anys, que se senten part activa de l’esdeveniment. Aquest any es van traçar quatre recorreguts urbans per a altres tants grups d’edats. Els nascuts entre 2004-2008 van córrer 900 metres, 600 metres els nens de 8 i 9 anys, 600 metres els de 6 i 7 anys i 300 metres els menors de cinc anys que van poder recórrer la distància acompanyats dels seus pares. La Marrec ja és tot un clàssic de Vilassar de Mar i es gaudeix com si fos una extensió de la Festa Major del poble.


Maresme Lesseps, al costat de l’esport de la comarca

El grup empresarial Maresme Lesseps, i en aquesta edició també Volmar, concessionaris representants de SEAT i VOLVO al Maresme respectivament, va ser el principal patrocinador de la Burriac Atac. Jaume Roura i el seu equip estan molt a prop de totes les activitats esportives de rellevància que se celebren al Maresme, on han aconseguit convertir-se en una de les grans referències del sector automobilístic.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Curses de muntanya i Muntanyisme