Connect with us

Argentona

Burriac Xtrem en estat pur

El cap de setmana del 22-23 d’octubre es va celebrar a Argentona la Burriac Xtrem, pionera de les curses de muntanya al Maresme que enguany ha arribat a la seva 20a edició.

La gran festa esportiva de l’any a Argentona va començar amb els més petits, amb l’esperada Correcuita: 190 nen i nenes repartits en tres categories: sub-4 , sub-8 i sub-12. Tots ells acompanyats pels gegants d’Argentona i el grup de batucada Ssstrèpits que van omplir el carrer Gran i la plaça Nova de gom a gom. Una bogeria, els petits corrent i el pares, avis i tiets xalant amb les curses dels mes petits de la família per acabar amb una xocolatada d’escàndol.

Van haver-hi 5 avituallaments distribuïts al llarg dels circuits amb fruita, fruitssecs, llaminadures, aigua i begudes isotòniques. Amb el compromís per part de l’organització de contribuir a la reducció de deixalles, cada participant va tenir que portar el seu recipient per als líquids.

La cursa de muntanya pionera al Maresme ha arribat enguany a la seva 20a edició amb la novetat d’una tercera distància

Diumenge matí, ben d’hora ben d’hora, la gent del Grup Muntanya Argentona ultimaven tots el detalls per a la gran festa del trail: 650 corredors repartits en tres distancies: 90 corredors a la de 28 km, 380 a la de 17 km i 210 a la nova distància de 9 km. A les 8,30 en punt els corredors de la cursa llarga sortien carrer Gran amunt per gaudir del mateix recorregut de l’any passat. Un itinerari molt exigent. Per alguna raó es l’Xtrem. Els pujadors de “la bèstia” i “les bruixes”, que s’acaben coronant el Burriac al so dels tambors dels Ssstrèpits. I encara faltava el mur del turó dels Orriols….

Des dels primers metres Alejandro Vilariño va deixar molt clar que era el més fort i va anar incrementar distància amb Eloi Ripollès i el tercer Gaspar Bartra corredor local. Ells van tancar el podi masculí. En categoria femenina la corredora local Sara Senante es va imposar des del primer moment a Natalia Buti i Anna Clapès, de Vilassar de Dalt, una clàssica i enamorada de la Burriac Xtrem. A les 10 del matí sortirien els de la de 17 km. No per ser mes curta menys dura… 800 m de desnivell positiu els esperaven.

Recorregut molt trencacames, corriols increïbles com “la bèstia” i “les bruixes” i l’ultima pujada per les fonts de les Oliveres, Cua Llarga i Valo que juntament amb la humitat i la calor feia que no poguessin perdre l’atenció ni un moment. El joveníssim Jan Castillo demostraria que no tenia contrincant, marxant tot sol des de la mateixa línia de sortida. L’acompanyarien al pòdium Jaume Gonzalez i Robert Munné. En la categoria femenina la Mariona Avila pujaria a dalt de tot del calaix seguida per Marta Maldonado i Clara Navarra.

El càntir d’Argentona va ser el trofeu per als primers classificats
La prova va tenir cinc diferents punts d’avituallament

Un cop més, èxit amb majúscules del Grup de Muntanya d’Argentona i gran festa a la Plaça Gran del municipi

Finalment a les 10:30 sortirien els 210 corredors de la curta… 9 km amb la pujada al bosc del Gitano i les ziga-zagues de les fonts de la Cua llarga i Valo. Després, la recompensa del mirador del cactus i la rapida baixada per les “esses” del bosc d’en Sirvela i avall fins trobar la línia de meta.

L’organització va oferir servei de massatge
Voluntaris, la pedra angular i primordial de la Burriac Xtrem

Les tres curses van transcórrer íntegrament pels termes municipals d’Argentona, Òrrius i Cabrera de Mar, dins del Parc Natural de la Serralada Litoral, gaudint una vegada més del tresor incomparable del nostre entorn, del bosc mediterrani de pins i sureres, flora i fauna, però sobretot, de camins i corriols que van fer xalar de valent els participants, pujant al Turó de Cirés (484 m), sostre d’Argentona i al Castell de Burriac (392 m).

Increïble festa al centre de la vila amb la catifa estesa pel Carrer Gran atapeït de gent aplaudint i animant els corredors i la plaça Nova plena de gom a gom compartint entrepans i begudes, amb amics i familiars.

Una vegada mes, èxit amb majúscules del Grup de Muntanya d’Argentona amb una cursa molt consolidada, amb constants innovacions. Si l’any passat suprimien els gots dels avituallaments, aquest anys innovaven amb les cintes de marcar la roba i reutilitzables en lloc de les tradicional de plàstic. Una altra novetat ha estat també l’entrega del tradicional càntir com a trofeu a tots els guanyadors i pòdiums.

Cal destacar igualment la participació d’un equip de reclusos del Centre Penitenciari de Quatre Camins amb els seus monitors, així com la col·laboració dels 150 voluntaris que van fer que entre tots la Burriac Xtrem continuï sent una cursa de referència.

Fotos de Jordi Santacana

More in Argentona