A finals d’octubre han començat els Jocs Esportius Escolars de Catalunya. Els JEEC són un programa de promoció esportiva establerta pel Consell Català de l’Esport de la Generalitat de Catalunya i organitzada pels consells esportius de Catalunya.Al Maresme les competicions d’esport d’equip de futbol sala i voleibol, sumen més de 150 equips participants, i representen escoles, entitats i associacions esportives.
La fase comarcal dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya, s’esten des d’octubre fins a maig. Entre esports d’equip i esports individuals com ara, la gimnàstica rítmica, l’artística, el patinatge i el judo, entre d’altres, hi participen més de 4.000 nens i nens de 6 a 18 anys.
Novament l’educació i la formació en valors seran trets bàsics i del tot indispensables en la celebració del programa de jocs escolars.
Un cop vagin finalitzan les fases comarcals, els esportistes més ben classificats de les diferents modalitats esportives, participaran a les fases supracomarcals, juntament amb esportistes d’altres comarques, en les diferents finals territorials i nacionals. Aquest sistema de superació de fases s’estableix per donar una continuitat als esportistes, però dintre del programa dels JEEC aquest aspecte de competició és secundari.
Pels consells esportius el més important és aconseguir la màxima participació d’esportistes sense tenir en compte les seves condicions físiques o tècniques, i que gaudeixin sempre d’unes activitats confeccionades amb criteris lúdics i formatius.
La nostra comarca, un referent en voleibol escolar
Un nou curs la participació d’equips de voleibol als jocs escolars no para de créixer a la nostra comarca. El curs 2016/2017 el voleibol ja va ser l’esport amb més participació i tot sembla indicar que aquest fet es repètirà també en el curs actual.
El bon funcionament de les lligues de mini-volei benjamí i aleví i la gran participació a les categories de secundària, infantil, cadet i juvenil és una constant que fa que equips d’altres comarques s’interessin per partipar a la competició del CEM.
Segona edició de la Lliga de Lleure de Voleibol
Després de l’èxit de la primera edició, celebrada el curs passat, aquesta temporada 2017/2018, el consell organitza el segon Campionat de Lleure de Voleibol.
Es tracta d’una competició de voleibol mixta, adreçada a pares i mares de les diferents escoles i entitats que vulguin iniciar-se en el món del voleibol. En aquest campionat la prioritat nó és tant assolir un alt nivell competiiu, com proporcionar als adults una modalitat esportiva de lleure i divertida, que els permeti tenir una activitat en comú amb els fills i filles.
Una quinzena d’equips s’han inscrit ja per participar a la lliga que començarà aquest més de novembre i s’allargarà fins el mes de juny. Els partits es juguen majoritàriament els divendres al vespre per fer-los compatibles amb la jornada laboral dels adults i garantir que els pares puguin acompanyar els seus fills en les competicions del cap de setmana.
Nous centres amb ajut del PCEE
Aquest curs 2017/2018, hi haurà dos centres més que rebran ajut mitjançant el Consell Esportiu del Maresme del Pla Català d’Esport a l’Escola, L’institut Pineda i l’institut Euclides, els dos de Pineda de Mar, passen a formar part dels centres de la comarca que reben ajut per dinamitzar l’activitat esportiva fora de l’horari lectiu. Amb la incorporació d’aquests dos centres ja són 16 les escoles de la comarca que reben ajut per ser centres d’especial complexitat i formar part del pla d’entorn.
A més de donar ajut directe en forma de subvenció a aquests centres, el CEM organitza formacions esportives i poliesportives per tal que el màxim d’alumnes possibles puguin partipar a les activitats del PCEE.
El Pla pretén posar a l’abast de tots els alumnes de primària i secundària la pràctica d’activitats físiques i esportives
Més concretament, podem destacar els objectius següents:
· Incrementar la participació en activitats físiques i esportives en horari no lectiu de l’alumnat dels centres educatius de primària i de secundària.
· Aprofitar el gran potencial educatiu i formatiu de les activitats físiques i esportives, cercant la participació per damunt de la competitivitat.
· Potenciar la funció integradora i de cohesió social de l’esport escolar.
· Contribuir mitjançant la pràctica esportiva a la formació en valors com la tolerància, el respecte als altres i a les regles, la confiança en un mateix, l’esforç de superació, l’autocrítica, l’autonomia, la capacitat de decisió, l’autogestió, la cooperació, el treball en equip, entre d’altres.
. Fomentar la pràctica regular d’activitats físiques i esportives i l’adquisició d’hàbits saludables que contribueixin a un millor benestar.
. Formar joves en els valors ciutadans mitjançant la seva participació activa en la gestió de les associacions esportives escolars de nova creació.