Connect with us

Escalada

Dídac Zamora, escalant il·lusions

El teianenc Dídac Zamora Saldaña, de 18 anys, és l’actual campió de la Copa d’Espanya sub 20 d’escalada, un esport en ple apogeu que va guanyar en popularitat i visibilitat gràcies a la medalla d’or que va aconseguir Alberto Ginés en els últims Jocs Olímpics de Tòquio.

El Dídac es va iniciar en el món de l’escalada per ‘culpa’ del seu pare, gran aficionat a aquest esport i a la muntanya: “Vaig començar a escalar en el famós Pont de la Foixarda de Montjuïc. M’agradava molt, em va enganxar i volia millorar. Va ser llavors quan, ja amb dotze anys, em vaig apuntar al Piri (Centre Excursionista de Vilassar de Mar), on vaig tenir Edgar Casanovas com a entrenador, amb la finalitat de treballar de forma més específica per poder iniciar-me en competició”, explica el Dídac.

El jove teianenc de 18 anys ha guanyat la Copa d’Espanya d’escalada de dificultat de la seva categoria

Va estar en el Piri de Vilassar de Mar fins als setze anys. Després la seva progressió va patir una petita aturada “perquè me’n vaig anar a estudiar un Cicle Forestal a la Seu d’Urgell i no podia entrenar tot el que jo volia. Baixava de Bellestar a la Seu en bici per poder entrenar en el rocòdrom de La Seu. Només podia fer-ho un parell de dies a la setmana, quan en l’actualitat entreno un mínin de cinc”.

Quan el Dídac va tornar de la Seu, desprès de la pandèmia, va començar a visitar el rocòdrom Sharma Climbing de Barcelona, on ha fixat el seu centre d’entrenament, si bé és el seu pare qui li fa la programació:Per fer escalada necessites molta força als dits de les mans i als avantbraços. També exigeix bona tècnica de moviments al maluc i les cames. Sens dubte cal estar en molt bona forma física per escalar”.

El Dídac ha tingut una progressió meteòrica en els últims anys. La seva primera participació en competició va ser a la Copa Catalana de 2016 i la seva primera medalla va arribar en el Campionat de Catalunya de 2019 de Sant Cugat, amb un tercer lloc. Recentment, s’ha convertit en el millor escalador sub 20 de l’Estat en conquistar la Copa d’Espanya: “Vaig guanyar la prova de Vilanova i la Geltrú i vaig quedar segon tant a Alcorcón com a Getafe”. La màxima puntuació era de 300 punts i el Dídac va obtenir 260. Un magnífic full de serveis que li ha servit per ser tercer al Campionat d’Espanya que s’ha disputat aquest novembre a Getafe.

Membre del Club Excursionista Teià, forma part del Centre de Tecnificació d’Escalada Esportiva de Catalunya

En l’actualitat, el Dídac competeix, com el seu pare, amb llicència del CET (Club Excursionista Teià) i forma part del Centre de Tecnificació d’Escalada Esportiva de Catalunya (CTEEC), creat l’any 1997 amb l’objectiu de preparar esportistes joves del territori català per a les competicions, autonòmiques, estatals i internacionals, en les modalitats d’escalada esportiva i escalada en bloc.

PALMARÈS

  • 3r Campionat de Catalunya de bloc 2019 sub-16.
  • 2n Campionat de Catalunya de dificultat 2019 sub-16.
  • 2n Copa d’Espanya d’escalada de dificultat 2019 sub-16 .
  • 1r Campionat de Catalunya de bloc 2021 sub-18.
  • 1r a la segona prova de la Copa d’Espanya d’escalada de dificultat 2021 sub-18 .
  • 1r Prova Copa d’Espanya a La Foixarda.
  • 1r Copa d’Espanya d’escalada de dificultat 2022 sub-20.

ROCA MÀXIM GRAU:

  • Simbiosi 8b+
  • Mishi 8a a vista

Nota: En l’escalada en roca la dificultat es mesura en graus, un número i una lletra, el màxim grau es 9c. A vista vol dir que s’ha fet sense tenir cap informació de la via. Simbiosi i Mishi són noms de diferents vies.

More in Escalada