Connect with us

Esports Nàutics

El club nàutic més poliesportiu

És molt possible que més de la meitat de la població de Vilassar de Mar hagi après a nedar en els cursos de natació que s’han fet i es fan en el club nàutic”. Qui fa aquesta asseveració és Jesús Majem Tarruella, president del Club Nàutic Vilassar de Mar des de 2018, l’entitat esportiva amb més socis del municipi i tota una referència històrica dels esports nàutics i de vela tant al Maresme com a Catalunya.

Vilassar de Mar, com a poble, no s’entendria sense el seu club nàutic, bressol de formació de grans regatistes, de llarguíssima tradició social i d’extraordinària capacitat per a organitzar grans esdeveniments esportius

Al llarg de la seva història, el club ha organitzat nombrosos campionats i proves

La llavor del que avui dia és el club es va plantar en els anys trenta del segle passat, quan es van construir els anomenats ‘Baños Cintet’. Es van habilitar les primeres casetes perquè els banyistes poguessin canviar-se, també un envelat, així com un bar a peu de sorra, que es va convertir en una gran atracció de públic a l’estiu.

ARRELS

Va ser el 1959 quan l’Avi Cintet va traspassar els seus banys a un grup d’entusiastes usuaris liderats per Josep Pàmies, que es convertiria en el primer president del Club Nàutic Vilassar de Mar al setembre d’aquell any. Cinc anys després, amb l’objectiu de modernitzar les instal·lacions i millorar l’oferta esportiva, l’entitat va començar a treballar en la primera gran transformació del club presentant en societat un projecte de gran envergadura: la construcció de la seu social amb piscina, magatzems, gimnàs, restaurant, zona d’embarcacions (refugi) i un pas subterrani per esquivar la carretera nacional i les vies del tren. Per finançar l’obra es van emetre bons nominatius a raó de 20.000 pessetes per cada persona que volgués fer-se soci d’un club que anava a canviar la fisonomia de la costa del Maresme… i les vides dels vilassarencs.

HISTÒRIA. El 1935 es van inaugurar els ‘Baños Cintet’, que després seria el CN Vilassar de Mar. El 1968 el club va organitzar el Mundial de la classe Vaurien. L’any 1974 també es van iniciar els campionants socials de natació del club, amb un gran èxit de participació

El 1967 dos socis del club, l’arquitecte Ignasi Mas i l’enginyer Jaume Amat Curto es van fer càrrec de les obres que van durar uns tres anys per completar-les. El creixement del club va ser extraordinari. En pocs anys ja havia organitzat el Mundial Vaurien, el campionat d’Europa juvenil Finn i una infinitat de regates, així com campionats d’Espanya i Catalunya en diferents classes.

Tot això en paral·lel a la posada en marxa de l’escola de vela, una oferta esportiva de primer nivell per als joves del poble. El 1973, per exemple, Joaquim Martín i Jorge Pujol, socis del club, van ser campions del món júnior en Vaurien. Cal destacar que el Nàutic ha donat nombrosos campions de Catalunya i d’Espanya en 420, Làser Radial, Optimist, Estel, Finn, sent Jesús Turró Homedes qui més lluny va arribar, representant a Espanya en els Jocs Olímpics de Mont-real el 1976 en la classe Tempest. Sense oblidar la també olímpica en 470 a Tòquio Silvia Mas, que es va iniciar al món de la vela al CN Vilassar de Mar, club amb el qual va arribar a competir i a guanyar el campionat d’Espanya de la classe Optimist.

NOUS TEMPS

Els temps canvien i cal saber adaptar-se a les noves realitats, usos i costums. Parlem d’un club viu, obert tot l’any i on els amants dels esports nàutics disposen d’un ampli ventall d’especialitats, tant per competir com simplement divertir-se. El punt àlgid es viu en els mesos d’estiu, on el club acull el seu prestigiós casal, campus nàutic i d’altres activitats esportives, tot un clàssic a Vilassar de Mar, per on passen centenars de joves des de juny fins a setembre. Aquest any 2021 s’hi han inscrit, fins a mitjans d’agost, 1.737 participants. I una dada que demostra l’aposta que fa el club per acostar-se al municipi i que aquest se’l senti seu: el 50% dels participants no són socis. Diversió i formació garantides, on poden triar des de natació infantil, natació per a adults, dansa i gimnàstica, futbol platja, vòlei platja, SUP Ioga (paddle), Paddle Surf, windsurf, vela lleugera (optimist infantil i làser per a adults i joves), caiac…

Vilassar de Mar, com a poble, no s’entendria sense el seu club nàutic, bressol de formació de grans regatistes, de llarguíssima tradició social i d’extraordinària capacitat per organitzar grans esdeveniments esportius

Aquestes activitats, en moltes ocasions, són la millor base de captació de talent, ja que nens i joves amb aptituds que comencen a practicar un esport nàutic per simple diversió acaben formant part de l’escola tot l’any. En qualsevol cas, el club també ‘surt’ al carrer a buscar aquest talent del qual parlem: enguany ha acollit a 362 alumnes de set escoles diferents on nens i joves entre cinc i vint anys han fet activitats nàutiques.

Els cursos d’estiu acullen cada any més de 1.700 nens i nenes

Acostar aquests esports a l’escola s’ha convertit en un gran objectiu del club.

No es pot oblidar, per descomptat, el vessant social i solidari del club ja que va organitzar el 2019, conjuntament amb Aigua Solidària, la seva segona edició de La Travessa Solidària, un esdeveniment amb 327 participant i una recaptació de 5.800 € destinats a la construcció d’un embassament al poble de Girigetla, a l’àrea de Pathikonda, regió d’Adoni, a l’Índia.

 

Enguany han pres part de les seves activitats esportives 1.730 inscrits, el 50% no socis, prova inequívoca de l’esforç per apropar-se i obrir-se a Vilassar i municipis veïns

El Club Nàutic Vilassar de Mar, per sobre de tot, ha treballat tots aquests anys per mantenir viva una cultura nàutica i marinera de primer nivell, així com esportiva i social. Un club carismàtic, pioner en moltes iniciatives, on continua viu i vigent aquest esperit de 1959.

És la suma de l’esforç de molts presidents, juntes directives, tècnics, regatistes, navegants, socis i que en ple segle XXI continua amb la il·lusió del primer dia que l’Avi Cintet va crear els banys que portaven el seu nom.


Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Esports Nàutics