Connect with us

Argentona

Els Argentona Bocs fan 30 anys

Orgull d’Argentona… i del Maresme

La tardor de 1989, coincidint amb l’inici del curs escolar, el professor d’Educació Física de l’escola pública Francesc Burniol d’Argentona, Raül Paloma, va engrescar uns quants joves d’aquest centre educatiu i va aventurar-se a crear un equip de futbol americà en un municipi que, en aquella època, no arribava als 7.000 habitants.

La iniciativa va rebre el suport de l’alcalde Esteve Canal i va comptar amb la col·laboració desinteressada d’en David, la Fàtima Gallemí, la Lourdes Serra, la Carme Famadas i en Jesús García, entre molts d’altres convilatans que s’hi van deixar la pell per aconseguir, finalment, fundar el Club Argentona Bocs l’any 1992, de manera oficial.

Amb els principis fonamentals establerts, varen disputar el seu primer partit no oficial a principis dels anys 90, quan pràcticament encara no havien après les normes del joc. Aquella mateixa temporada 1990-91 van competir en la categoria júnior de la Lliga Catalana de Futbol Americà (LCFA) i, des de la temporada 1992, en la categoria sènior de la Lliga

Com sempre que una il·lusió comença a prendre forma, tirar endavant va ser una tasca dura, però els entrebancs d’aquells primers anys van enfortir i, sens dubte, van contribuir a desenvolupar l’esperit de lluita i de superació que ha marcat l’ADN de l’entitat.

VALORS. Amb l’educació de les persones com a base formativa, els Argentona Bocs vetllen pel desenvolupament com a individus dels seus jugadors i treballen els valors de l’esforç, el respecte i el compromís com a pautes estructurals de funcionament de la col·lectivitat.

“Volem que la pràctica del futbol americà incideixi en l’autoestima dels jugadors, que afavoreixi la millora dels objectius personals de cadascun dels membres de l’equip i que sigui una eina que permeti aprendre a treballar en equip, a fomentar la disciplina personal i a canalitzar les emocions d’una manera positiva”, explica el seu president, Marc Güell, que està en el càrrec des de 2019 després d’agafar el relleu de Quim Perejoan.

Els Bocs han guanyat sis títols de la Lliga Catalana, cinc en categoria sènior i una júnior i també compta amb equips de futbol flag, la variant del futbol americà sense contacte

 

EL CLUB AVUI. El camp de joc i d’entrenament és el Camp d’Esports Municipal d’Argentona, ubicat a la zona esportiva Raül Paloma, a l’entrada sud del poble. “Tenim l’orgull de dir que quan l’equip juga a casa sempre omple les grades de gom a gom, amb espectadors i aficionats de tota la comarca i província”, remarca el president.

Tot i que el futbol americà és un esport poc popular, sobretot comparat amb altres disciplines més mediàtiques, el club mou al voltant de 100 fitxes de jugadors federats. Actualment és un dels esports més seguits a les xarxes socials arrel de la gran expansió que està realitzant el futbol americà arreu de l’Estat espanyol.

 

Els Argentona Bocs actualment tenen tres categories: cadet (de 14 a 16 anys), júnior (de 16 a 18) i sènior. També compte amb equips de futbol flag, la variant del futbol americà sense contacte: categoria Flag Open, categoria Flag sub-13 i Categoria Flag sub-15. Els equips els integren jugadors d’Argentona però també de la resta de la comarca del Maresme (Mataró, Premià, Calella, etc.) i del Vallès (Granollers, Mollet, Sant Celoni, Cardedeu, etc.).

Al planter dels Argentona Bocs s’han format jugadors que avui dia entrenen en competicions arreu del món, com Brasil, França, Mèxic, els EUA, Suècia, Espanya, Finlàndia, Irlanda o Colòmbia.
També ha nodrit de jugadors les seleccions internacionals Espanyola i Catalana en les categories cadet, júnior i sènior, així com de tècnics-entrenadors en moltes convocatòries oficials.

Marc Güell, President: “Tenim l’orgull de dir que quan l’equip juga a casa sempre omple les grades de gom a gom, amb espectadors i aficionats de tota la comarca i província”

Fins l’actualitat, l’Argentona Bocs ha guanyat sis títols de la Lliga Catalana de Futbol Americà. En categoria sènior, han estat 5 cops campions de Catalunya, els anys 1995, 2001, 2014, 2015 i 2017. En categoria júnior, l’equip es va proclamar campió la temporada 2017. A això s’hi ha de sumar diversos subcampionats, entre els quals destaca la segona plaça a la segona Liga Nacional de Futbol Americano espanyola de l’any 2007.

Avui dia, els Bocs ja son ambaixadors d’Argentona i un referent dins del món del futbol americà a nivell de Catalunya i a nivell d’Espanya. “Però no en tenim prou”, explica Marc Güell. “Ens hem proposat dues fites: d’una banda, consolidar les arrels a casa nostra i, de l’altra, créixer com a família des dels punts de vista esportiu i social”.

Per a aquesta nova temporada en què el club celebra el seu 30è aniversari, la directiva ha volgut retre homenatge als inicis del club retornant als colors primitius de l’equip, el blanc i blau. Felicitats, Bocs! I per molts anys més!

ROSTER 1r equip


Equip tècnic
Coach: Marc “Wilk” Astier
Assistant coach: Xavier Aliaga i Daniel Pegenaute

FUNCIONAMENT LLIGA CATALANA


Lliga sènior: Dotze equips, no hi ha categories (ascens o descens), el quatre classificats juguen una semifinal. El primer s’enfronta amb el tercer i el segon amb el quart.
(Aquest any a causa de la Covid, per tal de poder jugar i entrenar, es juga a Lliga Nacional).

FUNCIONAMENT LLIGA ESPANYOLA


Lliga sènior: Tres grups A, B i C. (Bocs juga al grup C que està dividit amb dos subgrups)
Conferència catalana: 8 equips entre ells els Bocs.
Conferència espanyola: 4 equips.
Lliga Júnior: Conferència est 5 equips (Bocs) i conferència oest 4 equips.

FUNCIONAMENT DEL JOC


Nombre de jugadors: 11 a l’atac i 11 a la defensa.
Atac: Línies, quarterback, corredors, receptors i xutadors.
Defensa: Línies, defensive backs, linebackers.
Àrbitres: 7
Durada partit: 4 quarts de quinze minuts.
Mida del terreny de joc: 100 iardes (91,44 m) i d’ample 53 iardes (48,08 m).
Puntuació: 6 punts per touchdown, amb la possibilitat d’aconseguir 1 punt extra si el xutador passa la pilota entre els dos pals situats a l’end zone (Zona d’anotació).

1r L’objectiu de cada equip és obtenir la major puntuació mitjançant anotacions (touchdowns o field goal).
2n Cada equip en el seu torn atacant té quatre oportunitats (downs) per avançar 10 iardes, si ho fa torna a tenir quatre oportunitats més.
3r Si no s’aconsegueix arribar a la zona d’anotació contraria o avançar les 10 iardes l’equip atacant entrega la pilota a l’equip contrari fent un xut.
4t El quarterbacK dirigeix les jugades del seu equip i té diverses opcions per moure la pilota (Football) pot llençar-la a l’aire, córrer ell mateix, passar-la a un company receptor, a un corredor perquè avanci en carrera, o deixar que un xutador l’allunyi o intenti un gol de camp.

El rellotge s’atura si la pilota surt del camp o si un dels equips demana temps mort.

Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

More in Argentona