Connect with us

Mataró

Guillem Pujol, campió d’Espanya de 1.500 i 5.000 metres

No es cansa mai de guanyar

El nedador del CN Mataró, un dels millors del món en aigües obertes (va ser campió d’Espanya el 2018 i desè en el mundial de 2019), també és un ‘tauró’ a la piscina, dominant les proves de llargues distàncies. Recentment, s’ha proclamat campió d’Espanya de 5.000 metres… després de guanyar per novena vegada consecutiva la històrica travessia de la Copa Nadal del Port de Barcelona.

Això teu amb la Copa Nadal és una història d’amor…

Sí! La nedo des que tenia 11 anys. A partir dels 13 vaig renunciar a la meva categoria, perquè volia competir amb els grans. No va ser fins als 16 que la vaig guanyar. I a partir de llavors ha estat així cada any. Em vaig proposar fer-ne deu seguides.

Quin és l’èxit esportiu del qual et sents més satisfet?

Curiosament de dues proves que no vaig arribar a guanyar. Quedar desè en el mundial d’Aigües Obertes de 2019 a Gwangju (Corea del Sud) va estar molt bé. I igualment fer podi, tercer lloc, en la LEN Open Water Cup de Barcelona d’aquest curs. La LEN és com una Copa d’Europa de vuit proves que es disputa durant tota la temporada.

Vas quedar-te sense poder anar als Jocs Olímpics de Tòquio. Desil·lusionat?

No, en absolut, perquè sabia que era molt difícil classificar-me. En la prova d’aigües obertes de 10 quilòmetres solament hi podia anar un nedador per país i Alberto Martínez va quedar vuitè i jo vinti-vuitè. Ara el sistema de classificació per als jocs de París canvia i tindré més possibilitats.

És el teu gran objectiu?

Així és. Dins d’un any es farà a Doha el campionat del món. Es classificaran directament els setze primers i cada continent tindrà un representant més. En total, la prova d’aigües obertes de 10 quilòmetres a París 2024 tindrà vint-i-un nedadors. El límit per països serà dos, no un com a Tòquio. Així que tota la meva planificació està enfocada a fer un gran resultat en el Mundial de Doha de l’any que ve.

“Em deixaré la pell per estar als Jocs Olímpics de París 2024”

Motivat?

Moltíssim, més que mai.

És curiós que facis tan bons resultats tant en Aigües Obertes com en piscina. Algú pensarà que és el mateix…

No, no és el mateix. Són esports diferents. De fet, en els Jocs Olímpics, Aigües Obertes no van amb natació. El que ocorre és que el 95% dels entrenaments els faig en piscina, poques vegades en mar oberta, només un 5% del temps. I si és així, sempre amb vestit de neoprè.

Llavors, hi ha moltes diferències?

En natació, més o menys, ja saps qui pot guanyar. Passa el mateix amb l’atletisme. En Aigües Obertes el temps d’un nedador depèn de molts més factors: si la prova és en un canal, riu o al mar, si hi ha onatge, corrent, fort vent, la temperatura de l’aigua, el circuit en si mateix. Són factors que en natació no existeixen. Igualment, en Aigües Obertes és molt important la col·locació a la sortida…

“La força mental és el 50% del nostre esport, aigües obertes, molt diferent a nedar en piscina”

Quina importància té el cap en un esport tan dur com el teu?

Diria que és el 50%. En ser el nostre un esport de resistència, la concentració és fonamental. Passes tants minuts, fins i tot hores, a l’aigua que el ‘coco’ et dona moltes voltes. Has de ser capaç de focalitzar tota la teva energia i esforç només a nedar.

A més, estàs fent una carrera universitària…

Sí, estic fent l’últim curs de CAFE al TecnoCampus de Mataró. Estic molt content, perquè em donen moltes facilitats per poder entrenar i competir i, a més, estic a només deu minuts caminant del club, el Centre Natació Mataró.

Explica’ns com és la teva jornada diària…

Com que visc en un pis de lloguer a Mataró, també prop del club, m’aixeco a les 5.40 del matí i a les sis ja estic entrenant a la piscina fins a les 7.45. Surto, esmorzo i me’n vaig al TecnoCampus fins al migdia. Dino i de 15:30 fins a 17:30 faig dues hores més de piscina i després, fins a les 18.45, gimnàs. Arribo a casa al voltant de les set de tarda, sopo, estudio una mica i a les 22.30 com a molt tard ja estic dormint.

Suposo que com un nen petit…

Sí, sí… (riu) Entreno tots els dies menys diumenges i dijous i dissabtes només una sessió al matí.

No treballes. Tens beca?

No, vaig estar al CAR des dels 14 fins als 19 anys. Totes les despeses de competició són a càrrec del meu club, el CN Mataró, amb el qual tinc un contracte laboral i al qual li estic molt agraït. La Federació només em paga les despeses si nedo per la catalana o espanyola. En l’esport de la natació es paga molt poc, no està prou valorat, quan en molts països europeus els nedadors d’elit tenen un sou mensual de la seva federació.

És obvi que no estàs en això per diners…

No! Guanyo el just per sobreviure: menjar i pagar lloguer i despeses. No obstant això, la meva motivació és més gran que mai. Em fascina nedar llargues distàncies… i guanyar.

Et veurem a París 2024!

Tant de bo! Em deixaré la pell per ser-hi.

Entrevista de Toni Frieros

Fotos d’Aitor Roger

More in Mataró