Connect with us

Entitats

Port de Mataró, un món d’activitats a l’abast de tothom

El Port de Mataró vol esdevenir un important agent econòmic i social al territori amb el mar com a gran fil conductor i punt de trobada

Els més de 286.000 metres quadrats que ocupa el Port de Mataró (gairebé tres hectàrees) ofereixen una extraordinària oferta que agrupa innovació, turisme, esport i que el converteixen en un espai únic en el territori, tant a la ciutat, com al Maresme i comarques veïnes.

Així doncs, cal destacar el mar com a nexe d’unió i el port com punt de trobada, motor econòmic, social, lúdic, gastronòmic i d’activitats esportives. El Port de Mataró és l’únic que compta amb accés directe amb tren de Rodalies (l’estació de Mataró), està connectat per autopista amb Barcelona i té connexió directa amb el Vallès. També és l’únic port amb un hotel de quatre estrelles dins de la seva concessió (Atenea Port) i a escassa distància se situa un Campus Universitari (TecnoCampus) amb més de 3.500 estudiants.

El Consorci Port Mataró és un consorci públic constituït l’any 1997 integrat per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Mataró que té per objectiu la gestió i l’explotació del port esportiu de Mataró, que compta amb 1.080 amarraments i prop de 7.000 metres quadrats de zona comercial a la façana marítima, connectada al passeig marítim. També disposa de 96 locals comercials destinats a la nàutica, gastronomia i esports.

És l’únic Port amb un hotel a dins de la seva concessió i sortida directa des de l’estació de tren, a més de 14 restaurants, botigues i pàrquing gratuït de dues hores

A més, els visitants tenen a la seva disposició 650 places d’aparcament de les quals 16 són per a persones amb mobilitat reduïda i hi ha 2 punts de recàrrega per a 4 vehicles elèctrics simultàniament. Un organisme que dona feina a un total de 400 treballadors en les més de 40 empreses ubicades al Port i que facturen a l’any uns 9 milions d’euros.

El Port també és un espai atractiu de lleure i esbarjo, ideal per caminar i córrer. Més de 400.000 persones van desfilar el 2022 per la seva passarel·la i dic d’abric, que està en fase d’obres per enllaçar el passeig superior amb l’inferior. Parlem d’una instal·lació pública on es poden fer trobades i activitats organitzades, com festivals, mercats i proves esportives. L’any passat, per exemple, es va celebrar un torneig de bàsquet 3×3 que va tenir molt d’èxit. També està a disposició dels usuaris una zona de cal·listènia, modalitat molt de moda per enfortir la musculatura del cos.

Evidentment, el Port de Mataró mira al mar i són les activitats nàutiques i els esports d’aigua una part essencial i molt important de la seva activitat. A més de l’Hotel Atenea Port de Mataró, que disposa de gimnàs, piscina i zona wellness, trobem una oferta esportiva i lúdica extraordinària:

  • ESCOLA NÀUTICA DEL MARESME, on és possible obtenir llicència de patró o capità de vaixell, així com gaudir de cursos de navegació a vela o motor.
  • MANATEE DIVING, centre de busseig, activitats subaquàtiques i tenda de submarinisme.
  • BLAUMAR, servei de busseig esportiu, sortides, cursos de submarinisme i batejos.
  • SPAS (Societat de Pesca i Activitats Subaquàtiques), especialista en pesca submarina, apnea, fotografia i vídeos.
  • CALON/CARA AL VENT/TOT A VELA, empreses de lloguer d’embarcacions amb i sense patró
  • CLUB REM MATARÓ (Capgrossos), amb 180 socis, el club té el magatzem i pantalà al Port, on entrenen, sent un dels clubs més potents del Maresme d’aquest espectacular esport.
  • CLUB VELA MATARÓ, ofereix cursos, escola de vela i organitza regates, com la Mataró-Blanes-Mataró , la Costa Brava o la de Les Santes. És la casa dels navegants.
  • VELA MATARÓ, centre gestionat per la Federació Catalana de Vela on es fan estades, apropa la vela als centres escolars de Mataró i altres municipis. Ha tancat el 2022 amb un total de 22.922 sortides a mar amb 3.845 usuaris. També aposta per la vela inclusiva i ha permès que 238 joves amb diferents tipus de diversitat puguin sortir i gaudir del mar.

A aquesta oferta esportiva de clubs i entitats, s’ha d’afegir la de turisme nàutic. Actualment, disposa d’un centre de motos d’aigua que el 2022 va fer 18.000 sortides i ha apostat per fer un wàter sport diversificant l’oferta de lleure per incloure altres activitats com parasailing, flyboard o la banana i per ampliar l’oferta de lloguer o ús compartit d’embarcacions. Una forta aposta per la nàutica a tots els nivells, des de la formació, l’esport i la millora dels serveis a les embarcacions.

Així mateix hi ha empreses de lloguer com Tot a Vela, Cara al Vent i Calon amb diferents modalitats d’embarcacio per llogar amb o sense patró. Margarita Díez, gerent del Consorci del Port de Mataró, posa l’èmfasi a dir que “volem apostar pel mar com a motor econòmic i social, apropar-lo a la gent, que mitjançant les nostres ofertes esportives, de lleure i gastronòmiques, vegin el Port com un punt de trobada. Tenen a la seva disposició dues hores gratuïtes de pàrquing i tot un ventall de serveis”. El Port continua creixent i apostant per donar més i millors serveis i com a punt de trobada d’amarristes i nous usuaris. I amplia la seva oferta. Ja ha donat la concessió per construir un club de Pàdel amb vuit pistes on hi havia les antigues oficines.

L’oferta esportiva i de lleure és extraordinària: vela esportiva, escola de vela, xàrter d’embarcacions, club de rem, tota classe d’esports d’aigua, submarinisme, cal·listènia…

A favor de la sostenibilitat

Un altre gran objectiu del Port de Mataró és lluitar contra el canvi climàtic i apostar per la sostenibilitat. Està certificat en l’ISO 9001 de qualitat, la 14001 i EMAS de medi ambient, la bandera blava, el segell Biosphere de turisme sostenible i adherit a l’acord de reducció d’emissions de CO2. Enguany ha fet una inversió en plaques solars i ha ampliat el nombre de punts de càrrega de vehicles, mesures d’eficiència energètica, a més de col·laborar en projectes d’economia circular.

Des de 1997 l’Alguer de Mataró és objecte d’un projecte de seguiment científic amb voluntariat de la Societat de Pesca i Activitats Subaquàtiques de Mataró (SPAS), coordinats per l’Escola del Mar de Badalona i el suport de L’Ajuntament de Mataró. L’objectiu d’aquest projecte és doble: per una banda, conèixer l’estat en què es troba actualment aquest hàbitat i, per l’altre, transmetre a la societat el seu valor com a patrimoni natural. La Posidònia és una planta endèmica de la Mediterrània, arriba a formar grans extensions de prats, també anomenats alguers i Mataró té una de les praderies més importants pel que fa a l’extensió. Les empreses de submarinistes del port hi col·laboren junt amb les entitats SPAS i Posidònia 2021 a fer-ne el seguiment des de fa 25 anys.

More in Entitats