Connect with us

Hoquei Patins

Aina Florenza, millor esportista de Catalunya 2022

La mataronina, considerada la millor jugadora d’hoquei patins del món, ha tancat un 2022 per emmarcar: subcampiona del món, campiona d’Europa, de Lliga, MVP i Bola d’Or.

La UFEC (Unió de Federacions Esportives de Catalunya) i el diari SPORT, van distingir Aina Florenza com a millor esportista femenina de l’any 2022 en el transcurs de la 26a gala de la Festa de l’Esport Català. Un premi a una temporada de grans èxits tant amb el seu equip, l’HC Palau, com amb la selecció espanyola. Tot l’hoquei català i espanyol està d’acord en afirmar que l’Aina Florenza és, en l’actualitat, la millor jugadora del món.

Enhorabona, Aina…

Gràcies.

Què significa, què sents, en haver estat triada millor esportista catalana de 2022?

En primer lloc, agraïment als qui em van votar. Hi ha esportistes a Catalunya amb un nivell i un palmarès impressionants i que em triessin a mi, m’emociona. En segon lloc, orgull, no sols per mi, sobretot pel món de l’hoquei patins femení, un esport minoritari i poc mediàtic.

“És un orgull molt gran ser considerada la millor esportista de Catalunya”

Us dona visibilitat…

Exacte. Que es parli del nostre esport i es premiïn els nostres èxits és molt important per anar guanyant quotes d’atenció mediàtica. I si amb aquest premi aconseguim que més nenes s’acostin a l’hoquei patins, fantàstic.

2022 ha estat un any especial per a tu…

Sí, encara que no rodó, perquè amb la selecció ens vam quedar sense l’or en el Mundial de l’Argentina. Una derrota que em va fer molt de mal. I amb el meu club, el Palau, no vam poder conquistar la Copa de la Reina, una espina que tinc clavada. Per la resta, sí, una temporada gairebé perfecta.

No pots queixar-te! Campiona de Lliga, d’Europa, MVP, màxima golejadora…

Soc una guanyadora nata, mai em canso de guanyar i no m’agrada perdre ni al parxís. Per descomptat que estic molt feliç per tots aquests títols, perquè no és gens fàcil, hi ha molta competència i molt esforç i sacrifici darrere.

“Deixar el CH Mataró, on vaig començar amb quatre anys, va ser molt dur, però l’HC Palau m’oferia un projecte ambiciós i guanyador i és evident que ho vaig encertar”

Rendiment professional… sense ser professionals.

Exacte. Si vols estar a l’elit d’aquest esport, has de portar una vida concorde a això, però no podem viure de l’hoquei patins, aquesta és la realitat. Totes treballem o estudiem.

Com és el teu cas.

Actualment, estic en el tercer curs de carrera d’Educació Primària de la Universitat de Barcelona, al Campus Mundet.

Segueixes els passos de la teva mare Imma…

Sí, ella continua treballant a l’Escola Cirera de Mataró. I també els de la meva germana Carla, que és professora a l’Escola Anxaneta. Sempre he tingut vocació de professora, des de molt petitona. Sabia que em dedicaria a això el dia de demà. A més, faig pràctiques a l’Escola Antonio Machado de Mataró de dilluns a dijous. M’agrada molt, la veritat.

Ens han dit que també exerceixes d’entrenadora. D’on treus el temps?

(Riu) El meu germà gran, l’Eric, després de penjar els patins al CH Mataró, va decidir continuar jugant una mica més al CH Vilassar de Mar. Em van proposar portar l’infantil, que es mixt, al costat de Clàudia Palazón, i ho vaig acceptar. M’encanta entrenar nens petits. Això sí, només puc anar a l’entrenament dels divendres a la tarda.

“Estudio tercer curs d’Educació Primària a la UB i faig pràctiques a una escola de Mataró. Desgraciadament, no podem viure de l’hoquei patins”

I vas als partits?

A gairebé tots. Intentem jugar els dies que no tinc partit amb el Palau d’Ok Lliga i així hi puc assistir personalment.

Et poses vermella quan diuen que ets la millor jugadora del món en l’actualitat? Vaja, l’Alexia Putellas de l’hoquei patins…

Uf, això són paraules majors! M’omple d’orgull que parlin així de mi, per descomptat, si bé crec que a Espanya hi ha jugadores d’un grandíssim nivell, com l’Anna Casaramona, del Manlleu. També està l’argentina Luciana Agudo.

Com et defineixes com a jugadora?

Sobretot, molt competitiva. Sempre dic que vaig néixer amb els patins posats, així que per mi patinar és gairebé com respirar, una cosa molt natural. La meva manera de jugar és molt vertical, sempre mirant a porteria per fer gols, de cara a barraca. Molt ofensiva, però que amb el pas dels anys també he après a defensar millor.

Dius “amb el pas dels anys” i només en tens 20…

(Riu) És el que té estar en aquest esport des de tan jove! Vaig debutar a l’OK Lliga amb el CH Mataró amb catorze anys i als setze ja estava a la selecció espanyola absoluta.

“Em considero una guanyadora nata; no m’agrada perdre ni al parxís. Com a jugadora soc molt ofensiva i sempre vaig de cara a barraca”

Tornaràs al CH Mataró?

Deixar el club de tota la vida, on vaig començar amb quatre anys, em va doldre molt i va ser, sens dubte, la decisió més difícil que he hagut de prendre. No obstant això, en el món de l’esport tot va per projectes i l’HC Palau de Plegamans tenia un projecte i una estructura on podia créixer com a jugadora i lluitar per conquistar tots els títols en el meu esport. El temps ha demostrat que vaig prendre la decisió correcta. Si el dia de demà, el CH Mataró pot liderar un projecte ambiciós, tot és possible… De moment estic molt feliç a Palau per tracte que em dispensen.

“El propòsit de cada temporada és continuar sent el millor equip d’Espanya i d’Europa… i personalment vull la Copa de la Reina, que falta al meu palmarès”

Vas de Mataró a Palau cada dia.

Tres o quatre cops a la setmana, sí. Abans em portaven els meus pares o alguna companya, ara ja puc anar en el meu propi cotxe.

Quins objectius et queden per complir?

Mantenir el mateix nivell per tornar a conquistar tots els títols en joc. Aquesta temporada anem bé, som líders invictes, però tot es decidirà en el play-off. L’any passat vam ser terceres en la Lliga regular i van guanyar el títol en el play-off, així que sé del que parlo.

I la Copa d’Europa?

Sempre és el gran propòsit de la temporada, continuar sent el millor equip del continent. Personalment, com vaig dir abans, el meu desig també és aixecar la Copa de la Reina, un títol que falta en el meu palmarès. M’he quedat amb la mel als llavis en dues ocasions.

Què fa Aina Florenza quan no entrena ni juga?

Res de l’altre món. Fora de temporada m’agrada molt viatjar. Acostumo a anar bastant a la platja de Mataró, al cinema i de tant en tant jugo al pàdel, un esport divertit i fàcil de practicar.

Ho diu la millor esportista catalana de 2022….

Palmarès Aina Florenza

CH Mataró

› 5 Campionats de Catalunya (2011, 2013, 2014, 2016 i 2018)

› 3 Campionats d’Espanya (2016, 2017 i 2018)

› 1 Campionat d’Europa FEM 17 (2016)

› 1 Copa de la Lliga Sènior (2017)

HC Palau de Plegamans

2017/2018 › OK Lliga Femenina › Subcampiona d’Europa

2020/2021 › Supercopa d’Espanya › Copa d’Europa › Ok Lliga Femenina › Copa de la Reina (subcampiona)

2021/2022 › MVP i Bola d’Or de l’OK Lliga › Millor Esportista Catalana UFEC/SPORT › Copa d’Europa › OK Lliga Femenina › Subcampiona Copa de la Reina

Selecció Espanyola

2019 › Campiona del món World Roller Games Barcelona

2021 › Campiona d’Europa

2022 › Subcampiona del món World Roller Games Buenos Aires

Va ser portada l’octubre de 2019 Núm. 28 · OCTUBRE 2019

No és la primera vegada que Aina Florenza és la portada d’Esportiu Maresme. A l’octubre de 2019 va ocupar la primera pàgina per mèrits propis, pocs dies després de complir els 17 anys. L’Aina acabava de proclamar-se campiona del món d’hoquei patins amb la selecció espanyola als World Roller Games disputats a Barcelona. Amb tan sols 16 anys es va convertir en tot un prodigi de precocitat. La mataronina, que havia passat la seva primera temporada a l’HC Palau, va ser la jugadora més jove del campionat, on va acabar sent la tercera màxima golejadora. Com en aquella ocasió, Mataró va ser la ciutat escollida per fer el reportatge. Tres anys després, l’Aina ja és considerada la millor esportista femenina de Catalunya.

Entrevista de Toni Frieros

Fotos de Pep Morata

More in Hoquei Patins